Αρθρογραφία

Η αφανής συνεισφορά της Ψηφιακής τεχνολογίας στην “Μεγάλη Μάχη”

Eδώ και ένα χρόνο η ανθρωπότητα κινείται στον ρυθμό που επιβάλλει ο κορωνοϊός. Και οι άνθρωποι που κινούνται στον κόσμο της τεχνολογίας αισθάνονται πως όλες οι δυνάμεις, που υπάρχουν στον χώρο, έχουν απορροφηθεί στον αγώνα αυτόν για την αντιμετώπισή του. Ξαφνικά οι τεχνολογικές ειδήσεις είναι όλες συνυφασμένες με την αξιοποίηση της ανθρώπινης γνώσης που συστρατεύεται στη μεγάλη μάχη.

Μέσα σε αυτή την καταιγίδα, μια είδηση εντυπωσιάζει!

Αναφέρεται στις χιλιάδες νέες πατέντες και ευρεσιτεχνίες στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής καινοτομίας που κατοχυρώθηκαν φέτος από ΙΒΜ. Αναρωτήθηκα, πως όλες αυτές οι δυνάμεις και κορυφαία μυαλά μπορούν και λειτουργούν παράλληλα και πέρα από το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί νυχθημερόν την ανθρωπότητα. Αναρωτιέται κανείς μήπως στην περίσταση αυτή, θα έπρεπε όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό  και να μην αφήσουν για λίγο την κοινή πορεία τους προς την εξέλιξη των ψηφιακών «πραγμάτων» όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Κβαντικοί Υπολογιστές και η Διαδικτυακή Ασφάλεια.

Όποιος πει ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την μεγάλη πρόκληση της παγκόσμιας υγείας, δεν πρέπει να κατανοεί τις αλληλεπιδράσεις όλων αυτών των παραμέτρων, που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να αρνηθεί ότι βελτιώνοντας την ανθρώπινη «αντίληψη» της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργούνται τα κατάλληλα εργαλεία που μπαίνουν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Αντίστοιχα ποιος θα αμφέβαλε ότι η πρόοδος στους Κβαντικούς Υπολογιστές δεν είναι η ελπίδα για να έχουμε στο άμεσο μέλλον πιο αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, που θα δοκιμάζονται σε πολύ μικρό χρόνο για την αποτελεσματικότητά τους;

Mπορεί όλοι αυτοί οι πρωτοπόροι των Ψηφιακών Τεχνολογιών να μην είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας και της αντιμετώπισης του παγκόσμιου  προβλήματος», όμως υπηρετούν ένα καθοριστικό λειτούργημα, προσφέροντας τα «εργαλεία» εκείνα που θα φέρουν την τελική νίκη. Όχι μόνο στο σημερινό μεγάλο πρόβλημα του κορωνοϊού, αλλά και σε όσα προβλήματα προκύψουν στο μέλλον.

close menu