Δύο νέες προσκλήσεις συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εκδίδονται για το νέο ΕΣΠΑ το προσεχές χρονικό διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρώτη που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”, θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θα είναι επιλέξιμες όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθότι δεν είναι κλαδική αλλά θεματική. Η δεύτερη θα αφορά στον “Πράσινο μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”. Η επιδίωξη είναι το πρόγραμμα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό να ξεκινήσει έως και τις 31 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για τον πράσινο μετασχηματισμό. Υπολογίζεται ότι περί τις 56.000 επιχειρήσεις θα λάβουν πόρους και από τις δύο προσκλήσεις.
Όλες οι επιχειρήσεις θεωρούνται ίδιες – Επιλέγονται οι δαπάνες, δεν δίνεται εφάπαξ ποσό
Ανάλογα με το είδος της επένδυσης υπάρχει η δυνατότητα οι ενισχύσεις να χορηγηθούν είτε με De Minimis χαρακτήρα είτε με βάση τον Γενικό Απαλλακτικό Κανόνα, ενώ η αξιολόγηση πραγματοποιείται με κριτήρια on off. Επίσης, ενώ έως τώρα ίσχυε η συγκριτική αξιολόγηση που καλούσε επί παραδείγματι τις επιχειρήσεις να καταθέσουν αίτηση για επιδότηση, ακολουθούσε μία προθεσμία και μετά τη λήξη της ξεκινούσε η βαθμολόγηση των αιτήσεων ανά επιχείρηση για να γίνει η κατάταξη των δικαιούχων προς εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Στη συνέχεια γινόταν η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και κάποιες από αυτές αποκτούσαν επίσης το δικαίωμα της επιδότησης. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος πολλές επιχειρήσεις ζητούσαν παράταση λόγω αστάθμητων παραγόντων – π.χ. απεργίες στο Δημόσιο -, γεγονός που καθυστερούσε την διαδικασία. Ο τρόπος αξιολόγησης που θα εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση θεωρεί όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως ίδιες, δεδομένου ότι επιδοτούνται επιλέξιμες δαπάνες που είναι συγκεκριμένες, όπως σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.
Επί της ουσίας το υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει στην κρίση των επιχειρήσεων και τις θεωρεί όλες ίδιες σε ό,τι αφορά την ποιότητα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτόνομα τις επενδύσεις που έχουν σχεδιάσει. Εφόσον ενταχθεί μία επιχείρηση στη δράση, λαμβάνει η ίδια ως προθεσμία ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποίησης, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την επιλέξιμη δαπάνη κάθε φορά. Η συγκεκριμένη παράμετρος διαφοροποιεί την παρελθούσα κατάσταση κατά την οποία υπήρχε μία συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης για όλους.
Εκτός πρόσκλησης οι επιχειρήσεις franchise
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόσκληση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες πράσινης μετάβασης τα κεφάλαια προορίζονται για επενδύσεις σε παραγωγικά πάγια. Το υπουργείο υπολογίζει ότι για την πρώτη από τις δύο προσκλήσεις θα εξαντληθεί σε βάθος τριετίας με την πληρωμή των δικαιούχων.
Στην πρόσκληση “Πράσινος Mετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” προβλέπεται για παράδειγμα η επιδότηση συστήματος φωτοβολταϊκών μπαταρίας για ιδιοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστος, γεγονός που για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε μία επιχείρηση εστίασης ή σε μία τουριστική μονάδα. Στην πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνονται ωστόσο οι επιχειρήσεις franchise. “Προσπαθούμε να λύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεννόηση με την Κομισιόν. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Στόχος στην περίπτωση των επιχειρήσεων franchise είναι να υπάρξει μία λύση μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις και θα έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στις οποίες θα απαντά για το ποσοστό συμμετοχής, από πού αγοράζει πρώτες ύλες κλπ. Ο λόγος που μένει εκτός αυτό είναι διότι πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις”, εξήγησε ο κύριος Τσακίρης.
Επιδίωξη η ενίσχυση και των υβριδικών εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ένα ακόμα θέμα που αφορά ενίσχυση δαπανών μέσω της πρόσκλησης του πράσινου μετασχηματισμού αφορά στην αγορά αυτοκινήτων. “Στόχος είναι να εντάξουμε και μεταφορικά μέσα που θα είναι υβριδικά, διότι μέχρι στιγμής η Κομισιόν μας υποχρεώνει να εντάξουμε μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα. Εάν καταφέρουμε να το πράξουμε, θα βοηθήσουμε πολλές επιχειρήσεις. Αναμένουμε μία απάντηση επί του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Για τις πράσινες επενδύσεις επί παραδείγματι η προθεσμία είναι 24 μήνες και ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή της ένταξης. “Συνετό είναι οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση όταν γνωρίζουν τι θα κάνουν”, επισήμανε ο κύριος Τσακίρης. Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος.
Όπως σημείωσε ο υπουργός προηγήθηκε εκτεταμένη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέγεθος των επιχειρήσεων. “Καταφέραμε στην ψηφιακή να υπάρχουν επιχειρήσεις με όριο ένταξης τρεις απασχολούμενους εργαζόμενους – η προδημοσίευση έκανε λόγο για πέντε εργαζόμενους – όλο το χρόνο ή έξι εργαζομένους στους έξι μήνες ή 12 εργαζομένους στους 3 μήνες. Η αντίδραση της Κομισιόν υπήρξε διότι ζητάει μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”. Για την πράσινη μετάβαση απαιτούνται δύο εργαζόμενοι κατ’ ελάχιστο.
Οι κύριοι βραχίονες της ψηφιακής πρόσκλησης και του πράσινου μετασχηματισμού
Η ψηφιακή πρόσκληση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” έχει συγκεκριμένους βραχίονες, όπως ο βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός για επιχειρήσεις που δεν είναι ψηφιακά ώριμες, απασχολούν 3 εργαζόμενους και ο προϋπολογισμός είναι από 18.000 έως 30.000 ευρώ. Ακολουθεί ο προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός με προϋπόθεση ύπαρξης 5 εργαζομένων κατ’ ελάχιστο και προϋπολογισμό από 50.000 έως και 600.000 ευρώ. Ακολουθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής με προϋπόθεση εννέα κατ’ ελάχιστο απασχολούμενους εργαζόμενους και προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ έως και 1,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους βραχίονες της πρόσκλησης “Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” υφίσταται υποχρέωση για τρεις κατ’ ελάχιστον εργαζόμενους και ποσό επιδότησης από 200.000 έως και 1 εκατ. ευρώ για τον πρώτο βραχίονα. Αντίστοιχα ο δεύτερος βραχίονας της “Πράσινης Παραγωγικής Επένδυσης” προβλέπει υποχρέωση για δύο κατ’ ελάχιστον εργαζόμενους και επιδοτούμενο ποσό από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω ισχύει και ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, όπου τα ποσοστά του ισχύουν σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και βάσει του οποίου παρέχονται bonus στα επίπεδα του 10%.
Το νέο ΟΠΣΚΕ
Απαραίτητη πριν την κατάθεση αίτησης ενίσχυσης από τις εκάστοτε επιχειρήσεις είναι η δημιουργία προφίλ μέσω του ΟΠΣΚΕ (Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), το οποίο κατά το παρελθόν ήταν σύμφωνα με τον υπουργό ένα προβληματικό πρόγραμμα που απαιτούσε διαρκείς τροποποιήσεις από τους δικαιούχους στα στοιχεία τους για διάστημα ακόμα και τριών μηνών σε αρκετές των περιπτώσεων. Το νέο ΟΠΣΚΕ είναι φιλικό και για τις επιχειρήσεις αλλά και για το υπουργείο, όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Τσακίρης. Το ΟΠΣΚΕ ανοίγει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00 για τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί, να δημιουργήσει ένα προφίλ. “Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει διασύνδεση για οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζεται μία επιχείρηση προκειμένου να δικαιολογήσει την αίτησή της, όπως το Taxis, η ΕΡΓΑΝΗ και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Επίσης, καλούνται και οι σύμβουλοι να δημιουργήσουν δικό τους προφίλ στο σύστημα, γεγονός που προσφέρει μία πλήρη καταγραφή εντός του συστήματος για την αρμοδιότητα της κάθε πλευράς αλλά και για το ποιος τυχόν κάνει κάποιο λάθος κατά τη διαδικασία. Επί της ουσίας θα συνδέει δικαιούχο και σύμβουλο, ενώ ο σύμβουλος θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για λογαριασμό της εταιρείας”.
Για αναλυτικές πληροφορίες και για τις προδημοσιεύσεις των δυο προσκλήσεων δείτε εδώ