Τηλεπικοινωνίες

25 Ευρωπαίοι πάροχοι στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων και της επικοινωνίας με τα σπίτια τους

Σε μια πράξη εταιρικού ακτιβισμού, οι κυριότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης στέκονται στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων και δεσμεύονται να τους εξασφαλίσουν δωρεάν ή πολύ προσι΄τες κλήσεις από και προς την Ουκρανία.

Σε κοινή τους δήλωση, οι 25 πάροχοι δεσμεύτηκαν να παρέχουν συνδεσιμότητα στα 4,3 εκατ. Ουκρανών προσφύγων είτε δωρεάν είτε με το ελάχιστο δυνατόν κόστος. Μεταξύ των 25 παρόχων περιλαμβάνονται οι Vodafone, DeutscheTelekom, Bouygues Telecom, Orange, TIM, Telefonica, Three, KPN, Telia Company, Telenor, Three Group, Plus, Play, Proximus, Neterra, Grupo MÁSMÓVIL, Iliad Group, LIBERTY Global, Enreach, BICS.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύονται -εθελοντικά- να μειώσουν τα τέλη χονδρικής για την περιαγωγή, καθώς και άλλα τέλη που επιβάλλουν μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών κλήσεων με την Ουκρανία. Έτσι θα ελαχιστοποιηθεί το πρόσθετο κόστος τόσο για τους φορείς της ΕΕ όσο και για τους ουκρανικούς φορείς, με αποτέλεσμα να μπορεί κάθε φορέας να καλύψει το αντίστοιχο κόστος του.

Χάρη στη μείωση των ανωτάτων ορίων χονδρικής, οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, που επίσης υπογράφουν την κοινή δήλωση, μπορούν ευκολότερα να προσφέρουν δωρεάν περιαγωγή εντός ΕΕ στους πελάτες τους, διευκολύνοντάς τους να διατηρήσουν επαφή με την οικογένειά τους και τους φίλους τους στην Ουκρανία.

“Η πρωτοβουλία πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων να μην επιβάλουν ή να μειώσουν τα τέλη διεθνών κλήσεων από και προς την Ουκρανία και τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής για τους εκτοπισμένους στην Ευρώπη, είναι πολύ ευπρόσδεκτη και θα πρέπει να τεθεί σε ευρύτερη και βιώσιμη βάση”, τονίζει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η κοινή δήλωση

Μεταξύ άλλων, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύονται να εφαρμόσουν εθελοντικά μέτρα και συγκεκριμένα να μειώσουν τα τέλη χονδρικής για την περιαγωγή και άλλα τέλη, που επιβάλλουν μεταξύ τους, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών κλήσεων με την Ουκρανία. Έτσι, θα ελαχιστοποιηθεί το πρόσθετο κόστος τόσο για τους φορείς της Ε.Ε., όσο και για τους ουκρανικούς φορείς, με αποτέλεσμα να μπορεί κάθε φορέας να καλύψει το αντίστοιχο κόστος του.

Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί υπογράφοντες την εν λόγω δήλωση δεσμεύονται να μεταβιβάσουν τα οφέλη των εθελοντικών μέτρων, που εφαρμόζουν οι ενωσιακοί εταίροι τους, στους τελικούς χρήστες.

Την κοινή δήλωση, εκτός από τους φορείς εγκατεστημένους στην Ε.Ε., υπογράφει η Ένωση που εκπροσωπεί διάφορους φορείς εκμετάλλευσης εικονικών κινητών δικτύων (MVNO Europe), καθώς και οι τρεις φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών, που είναι εγκατεστημένοι στην Ουκρανία. Η δήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους φορείς που επιθυμούν να την υπογράψουν ανά πάσα στιγμή, εφαρμόζεται για τρεις μήνες και θα επανεξεταστεί, ώστε να ληφθούν υπόψη η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, οι σχετικοί ανθρωπιστικοί στόχοι και κατά πόσον είναι καταλληλότερα άλλα μακροπρόθεσμα μέτρα των δημόσιων αρχών ή/και του κλάδου.

“Η δυνατότητα επικοινωνίας με αγαπημένα μας πρόσωπα και η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι σανίδα σωτηρίας σε περιόδους κρίσης. Για τον λόγο αυτόν, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των τηλεπικοινωνιακών φορέων για τη διευκόλυνση της οικονομικά προσιτής κινητής συνδεσιμότητας για τους ανθρώπους, που έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες περιοχές”, σχολίασε η κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

close menu