Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες του τριήμερου ψηφιακού 24ου Συνεδρίου “Greek ICT Forum – Infomobility World” με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, επαγγελματιών, επιστημόνων και εκπροσώπων από δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς.
Το Greek ICT Forum – Infomobility World χαρακτηρίζεται ως το «σημείο αναφοράς» της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών και παρουσιάζει καινοτόμες τάσεις της διεθνούς βιομηχανίας Ψηφιακών Τεχνολογιών και τις ελληνικές προτάσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τις ενότητες και καταληκτικές συνεδριάσεις των δύο πρώτων ημερών παρακολούθησαν χιλιάδες Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και ευρωπαϊκές χώρες. Αμείωτο αναμένεται το ενδιαφέρον και για αύριο, Πέμπτη 17 Μαρτίου, τελευταία μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.
Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Greek ICT Forum – Infomobility World, τίμησε με τη συμμετοχή του ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανήγγειλε ότι, σε λίγους μήνες αναμένεται να εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα Μεταφορών η νέα εφαρμογή για τη μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας ψηφιακά. Μία νέα υπηρεσία που, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αλλάξει τον τρόπο συναλλαγής του πολίτη με τις υπηρεσίες περιορίζοντας τα δικαιολογητικά και τα διοικητικά βάρη.
Τα εργαλεία για την περιστολή της φοροδιαφυγής
Στην υιοθέτηση από την ΑΑΔΕ νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία θα συμβάλλουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αναφέρθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Τα εργαλεία αυτά, όπως επισήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η ανάπτυξη των εργαλείων risk analysis και η παρακολούθηση της διακίνησης των φορτηγών και κοντέινερ που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.
«Πολλοί είναι ασυνεπείς από έλλειψη γνώσης και όχι από σκοπιμότητα» σημείωσε ο Γιώργος Πιτσιλής για να υπογραμμίσει τη σημασία της υιοθέτησης δράσεων που θα διευκολύνουν πολίτες και επιχειρηματίες. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της ψηφιοποίησης, τονίζοντας ότι χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει μεταρρύθμιση, βελτίωση και εν τέλει πρόοδος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλατφόρμα myData, μια θεμελιώδης, όπως είπε, μεταρρύθμιση για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η οποία αγκαλιάστηκε και από τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής, προσφέροντας λύσεις και διευρύνοντας την ευρηματικότητά τους. Υπογράμμισε επίσης, τα οφέλη από τη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας τα οποία αφορούν στη μείωση του διοικητικού κόστους, για τη Διοίκηση, αλλά και τις επιχειρήσεις και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Επίσης στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τους φορολογούμενους, καθώς μειώνεται σημαντικά η ανάγκη φυσικής παρουσίας στις υπηρεσίες. Έδωσε επίσης έμφαση στην εφαρμογή timologio, με στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να εκδίδουν τα παραστατικά τους ψηφιακά, και να ενημερώνεται αυτόματα το myDATA.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι στις προθέσεις της ΑΑΔΕ είναι η βελτίωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών επιστροφών και ενημερότητας. Απώτερος και σημαντικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής, με όπλο την ψηφιοποίηση, είναι η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, όπως ισχύει σήμερα.
Επίσης η ΑΑΔΕ στην παρούσα φάση «τρέχει» τη διαδικασία στελέχωσης μιας διεύθυνσης εξυπηρέτησης του πολίτη, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Στις δράσεις της για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνεται επίσης η παροχή της δυνατότητας απόκτησης ΑΦΜ μέσω βιντεοκλήσης, χωρίς όμως να χρειάζεται το κλείσιμο ραντεβού προηγούμενα.
Επίσης έμφαση δίνει η ΑΑΔΕ και στη συστηματοποίηση της πληροφορίας που παρέχεται μέσω των εγκυκλίων, με στόχο να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν τις επιθυμητές πληροφορίες με εύκολο τρόπο.
Οι υπάρχουσες υποδομές είναι η βάση για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών
Με θέμα την «ανάπτυξη Ψηφιακών Εφαρμογών Νέας Γενιάς μέσω Τεχνολογιών IoT, Big Data, HPC, AI, 5G», στην εναρκτήρια ομιλία του ο καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος ΕΔΥΤΕ, Στέφανος Κόλλιας, εξέφρασε τη διαπίστωση πως σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρείες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που χρησιμοποιούν τις παραπάνω τεχνολογίες για πραγματικά προβλήματα. Αλλά και την παραδοχή ότι χρειαζόμαστε υποδομές και ανάπτυξη τεχνολογιών πάνω σε αυτές.
Από την πλευρά της ΕΔΥΤΕ, οι υπάρχουσες υποδομές είναι η βάση για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και έχουν ουσιαστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι, οι νέες υποδομές και υπηρεσίες που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν ένα πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών, με 15-ετές πλάνο ανάπτυξης, που έχει στόχο τη διασύνδεση φορέων με το δίκτυο ΕΔΥΤΕ, την παροχή υπερυπολογιστικών υποδομών στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και υπηρεσιών για έρευνα και ανάπτυξη.
Οι τελευταίες περιλαμβάνουν νέο R&D Cloud και νέα Data Center σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας. Τέλος σε συνεργασία με τα υπουργεία ΨΔ, Παιδείας, Ανάπτυξης, Υγείας, Κλιματικής κρίσης αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες που ενισχύουν την διαλειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων και τις συνέργειες στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Στόχος των παραπάνω είναι η ανάπτυξη ενός νέου και συνεπούς οικοσυστήματος ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, με τη δημιουργία έξυπνων υπηρεσιών για όλους. Ένα αξιακό σύστημα που θα είναι καλό για την κοινωνία και φιλικό για το περιβάλλον.
Προϋπόθεση η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ευρυζωνικών δικτύων
Στη συνεισφορά των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Όπως είπε, με δεδομένο τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και πιο ειδικά των ευρυζωνικών δικτύων αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Για το σκοπό αυτό ο Κωνσταντίνος Μασσέλος τόνισε την ανάγκη γρήγορης ανάπτυξης των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών. Συγκεκριμένα πρότεινε τη μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές χαλκού σε δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών. Την προώθηση προγραμμάτων επιδότησης των καταναλωτών ώστε να στραφούν σε αυτά, την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς του πολίτες και την ανάπτυξη καλωδιώσεων οπτικών ινών μέσα στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις.
Σε δύο άξονες θα κινηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
O Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλία του αναφέρθηκε στους δύο άξονες, στους οποίους πρόκειται να κινηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Ο πρώτος είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων και ο δεύτερος το cloud.
Για τον πρώτο στόχο της διαλειτουργικότητας, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων που υπηρετεί τον πολίτη σε πολλαπλά επίπεδα. Έφερε σαν παράδειγμα την φορολογική ενημερότητα που είναι ένα δημοφιλές έγγραφο και είναι σημαντικό να μπορεί να την έχει κάθε φορολογούμενος χωρίς περιττές επισκέψεις σε γκισέ, χωρίς καν ψηφιακές ενέργειες, αλλά με αυτόματη ενημέρωση μεταξύ των συστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλουμε ο πολίτης να μην καταλαβαίνει ότι κάνουμε κάτι γι’ αυτόν», ενώ συμπλήρωσε πως η διαλειτουργικότητα πέραν των άλλων προσφέρει ασφάλεια στην μεταφορά δεδομένων και στοιχείων κάθε μορφής.
Στον δεύτερο άξονα ανάπτυξης, που αφορά το cloud, σημείωσε πως οι κεντρικές υποδομές ενισχύονται σημαντικά για την υποστήριξη των νέων εργαλείων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται συνεχώς και προσφέρουν ευκολία και ταχύτητα. Σαν επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε την υπηρεσία των ψηφιακών ραντεβού, που προσέφερε ευκολία πρόσβασης σε χιλιάδες πολίτες από απόσταση και ταχύτητα διεκπεραίωσης των εργασιών τους.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των φοιτητών και σπουδαστών στις νέες τεχνολογίες, με στόχο την κάλυψη των διαρκώς μεταβαλλόμενων και απαιτητικών νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τη βάση για όλα
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, ξεκίνησε την ομιλία του με την διαπίστωση ότι, η τεχνολογία επικοινωνιών φέρνει σημαντικές αλλαγές στις μεταφορές, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας. Η τεχνολογική εξέλιξη μας έχει επιτρέψει την γρήγορη και ασφαλή διανομή εμπορευμάτων, κάνοντας τον κόσμο μας μικρότερο. Βρισκόμαστε όμως στο σημείο που αλλάζει ριζικά ο τρόπος που λειτουργεί το σύνολο των μεταφορών, η εφοδιαστική αλυσίδα, η διακίνηση των εμπορευμάτων, στόλων και προσωπικού.
Στην επανάσταση αυτή, η τεχνολογία του 5G είναι καθοριστική για τις εξελίξεις όπου σύμφωνα με μελέτη του ΥΨΔ αναμένονται να απαιτηθούν 450-700 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία μόνο για τον κλάδο των μεταφορών. Θα αποφέρουν όμως προστιθέμενη αξία της τάξης του 1 δις ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο 5G corridors, που έχει στόχο να συνδέσει ελληνικούς αυτοκινητόδρομους με άλλους της ΕΕ, αλλά και στα σημαντικότερα έργα που έχουν υλοποιηθεί από το ΥΨΔ, όπως το Ultra-Fast Broad Band που ξεκίνησε, τους μικροδορυφόρους και τη δυνατότητα εγκατάστασης κεραιών δορυφορικού internet.
Το συμπέρασμα ήταν πως οι τηλεπικοινωνίες είναι η βάση για όλα και σήμερα έχουν να υπηρετήσουν πολλές συσκευές, πολλές πηγές δεδομένων και υπάρχει η ανάγκη για καλή ποιότητα δεδομένων και υποστήριξη της πολυπλοκότητας των δικτύων στον κόσμο των Big Data Analytics και του ΑΙ.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται, μόνο ψηφιακά, στο τρισδιάστατο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο «Πυθαγόρας», που δημιούργησε η ελληνική εταιρεία e-Εxpo για λογαριασμό της Teamworks, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υποστήριξη των Φορέων: ΕΚΤ, ΕΕΛΛΑΚ, ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΕΕΚΤ και ΣΕΚΕΕ.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, καθώς και όλους τις/τους ομιλητές του 24ου Greek ICT Forum – Infomobility World, πατήστε ΕΔΩ.
Οι Χορηγοί του 24ου Greek ICT Forum – Infomobility World είναι οι εταιρείες:
Entersoft ως Grand Sponsor
Epsilon Net | Epsilon SingularLogic, Hewlett Packard Enterprise | Performance, Space Hellas | SingularLogic ως Platinum Sponsors
Cosmote, Info Quest Technologies, Netcompany -Intrasoft ως Gold Sponsors
interworks.cloud, Oracle, softone ως Silver Sponsors
Huawei, Lamda Hellix, Nokia, SAP, Schneider Electric ως Bronze Sponsors
Deloitte, Wings ICT Solutions ως Supporters
και ΑΠΕ-ΜΠΕ, Clip News, ICTplus.gr, ICTweekly ως Media Sponsors
Για να επισκεφθείτε και να παρακολουθήσετε τις εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ