Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου 2ου Ετήσιου Συνεδρίου «Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business», με θεματικό τίτλο: «Industry 4.0 και Καινοτομικό Επιχειρείν αναζητούν προοπτικές ανάπτυξης, που διοργάνωσε η εταιρεία Teamworks.
Η Teamworks, μετά από 24 χρόνια επιτυχημένων συνεδριακών διοργανώσεων στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάδειξης των προοπτικών του INDUSTRY 4.0 στην ελληνική βιομηχανία με αρχή το Συνέδριο της 13ης και 14ης Απριλίου, στο οποίο συμμετείχαν βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, διαδικασιών και υπηρεσιών στην ελληνική βιομηχανία.
Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, οι Ψηφιακές Τεχνολογίες αλλάζουν ανατρεπτικά τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία, έχοντας καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θέμα εθνικής οικονομικής επιβίωσης. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε πως η ευκαιρία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι μοναδική, καθώς η χώρα μπορεί να καλύψει την μεγάλη απόσταση που έχει χάσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο εθνικός σχεδιασμός για το μετασχηματισμό της βιομηχανίας πρέπει να γίνει πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας στον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η έρευνα και η καινοτομία είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς αποτελούν τους βασικούς πυρήνες και τους βασικούς στόχους για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Κυριαζής υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, ένας από τους βασικούς στόχος της Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, καθώς και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, το αναπτυξιακό μοντέλο θα προέλθει από την αναβάθμιση του τεχνολογικού μοντέλου της παραγωγής και της τροπής σε νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ικανά να διεισδύσουν σε διεθνής αλυσίδες αξίας και να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών κλάδων και επιχειρήσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται να απεγκλωβιστεί από αυτήν την τακτική και να ανοιχτεί σε νέους τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα αναβαθμίσουν τα προϊόντα και εκσυγχρονίζουν την βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, οι ελληνικοί φορείς διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις κορυφαίες χώρες στην έρευνα και καινοτομία και στις τεχνολογίες των υπερ-υπολογιστών και των μεγάλων κέντρων δεδομένων. Ενημέρωσε τέλος, ότι και στην νέα προγραμματική περίοδο, μέσω των κατάλληλων δράσεων ανάπτυξης, θα δοθεί έμφαση στην έρευνα, αλλά η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι της καινοτομίας.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί ένα «έξυπνο» μοντέλο παραγωγής που στηρίζεται στην αυτοματοποίηση και την ρομποτική, επεσήμανε από την πλευρά του, ο κ. Δημήτριος Μαθιός, Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).
Αναφερόμενος σε παγκόσμια υπολογιστικά στοιχεία, ο κ. Μαθιός γνωστοποίησε ότι πάνω από 900 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους έως το 2030 παγκοσμίως, λόγω της ρομποτικής. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα προλάβουν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στην καινούργια παραγωγή και αυτό θα το πληρώσουν οι ηλικίες των 50 και πάνω», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο εργαζόμενος επιβάλλεται να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με το ρομπότ, ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει ρομποτική στην 4η βιομηχανική επανάσταση», υποστήριξε ο κ. Μαθιός υπογραμμίζοντας επίσης πως, «η Ευρώπη είναι αρκετά πίσω ακόμα σε θέματα ρομποτικής, σε σχέση με την Κίνα».
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψουν στο νέο αυτό ρομποτικό περιβάλλον και τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, αλλά ευελπιστεί πως θα γίνει στο άμεσο μέλλον. «Άμεσα, πρέπει να υπάρξει επιμόρφωση τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων για το που πηγαίνουμε. Πρέπει να επιμορφωθεί ο κόσμος τους για να ξέρουν τις κατευθύνσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Μαθιός.
Στον ρόλο του ΣΕΚΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Γιώργος Μαρκατάτος, επισημαίνοντας πως, ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε πριν 12 χρόνια και σήμερα αποτελεί παραγωγό καινοτόμων υπηρεσιών τις οποίες εξάγει και στο εξωτερικό μέσω σημαντικών δράσεων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οργάνωσης και εξωστρέφειας, ο κ. Μαρκατάτος ανέφερε την συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη, που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη συνάντηση τεχνολογίας και καινοτομίας παγκοσμίως, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αγαστή συνεργασία το ΣΕΚΕΕ, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Είναι το ραντεβού στο οποίο βλέπουμε που πάει η αγορά. Φέτος είδαμε επιτέλους πως υπάρχουν λύσεις και όχι θεωρία, όπως στο παρελθόν. Ειδικότερα για το 5G διαπιστώσαμε πως δεν αποτελεί απλά μια γρηγορότερη ταχύτητα, αλλά δίνει ευκαιρία στους παραγωγικούς λογισμικού να προσφέρουν στις επιχειρήσεις private λογισμικό και private 5G δίκτυα ώστε να τις βοηθήσουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και αναπτυχθούν», τόνισε ο κ. Μαρκατάτος.
Σε γενικότερο επίπεδο, ο κ. Μαρκατάτος επεσήμανε πως είναι βασικό να μάθουν και να κατανοήσουν όλες οι πλευρές, πώς να χειριστούν ανθρώπους και ρομπότ. «Είναι βασικός πυλώνας ώστε τα εργοστάσιά μας να είναι αυτόματα, αλλά παράλληλα να μπορούν να κρατούν ανθρώπους/πελάτες ευχαριστημένους», κατέληξε ο κ. Μαρκατάτος.