Ψηφιακός Μετασχηματισμός

2o ετήσιο Digital Enterprise Transformation | Fintech Strategy «Ο δρόμος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι μαραθώνιος, αλλά και δρόμος ταχύτητας»

Το βασικό συμπέρασμα από το Ετήσιου Συνεδρίου “Digital Enterprise Transformation | Fintech Strategy”

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας, του 2ου Ετήσιου διήμερου Συνεδρίου Ψηφιακού Επιχειρηματικού Μετασχηματισμού – Digital Enterprise Transformation | Fintech Strategy που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, με κύριο θεματικό άξονα:

«The crossroads of Business and Fintech Digital Transformation»

Την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Θεόφιλος Μυλωνάς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην δραστηριότητα του Συνδέσμου. Όπως τόνισε, ο ΣΕΠΒΕ ξεκίνησε εκπροσωπώντας καινοτόμες επιχειρήσεις πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον εκπροσωπεί πολλές εταιρείες που ασχολούνται στο χώρο της τεχνολογίας από ολόκληρη τη χώρα.

Για τον κ. Μυλώνα, το Fintech αποτελεί σημαντικό τομέα παγκοσμίως και οι εταιρείες του αποτελούν ένα ιδιαίτερο στόχο εξαγορών, αφού μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις. Για το λόγο αυτό, τα funds που χρηματοδοτούν τέτοιες εταιρείες και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και στη χώρα μας και οι οποίες είναι γνωστές. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο τον κλάδο και που αφορά στο έλλειμα τον στελεχών και ιδιαίτερα των πολύ καλά καταρτισμένων», τόνισε ο κ. Μυλωνάς. Όπως εξήγησε, πριν χρόνια οι καλά καταρτισμένοι έφευγαν από τη χώρα μας για καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια μεγάλος ανθρώπων επιστρέφει. «Δυστυχώς όμως, ο αριθμός αυτών που γυρίζουν από το εξωτερικό αλλά όσων αποφοιτούν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και οι οποίοι είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, δεν φτάνει. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εταιρείες που θέλουν να «τρέξουν» γρήγορα και να αυξήσουν τον αριθμό των πελάτων τους», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως ο ΣΕΠΒΕ «τρέχει» προγράμματα ανθρωπίνου κεφαλαίου και μαζί με τα Πανεπιστήμια και όλη την Κοινότητα, προσπαθεί να δώσει μία λύση στο θέμα αυτό.

Για τα κρίσιμα εργαλεία που καθορίζουν την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, μίλησε ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος, τονίζοντας ότι, «δυστυχώς, στον βωμό των εξελίξεων χάνουμε πολλές φορές κάτι από την ασφάλεια».

Όπως εξήγησε, σήμερα υπάρχει μια διαφορετικού τύπου κυβερνοεπιθετική δραστηριότητα στο κομμάτι της επιχειρηματικής κατασκοπευτικής δράσης, μεταξύ ανταγωνιστριών εταιρειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ διαφορετικών χωρών και ηπείρων. «Επομένως μην περιμένουμε ένα κυβερνοατύχημα που θα ρίξει τα πάντα. Σήμερα στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε τον επιτιθέμενο να παίρνει πληροφορίες αθέατος και να αξιοποιεί πλεονεκτήματα μειώνοντας την εταιρική ή την εθνική ισχύ του αντιπάλου. Πρόκειται για μια πολύ αθόρυβη και σιωπηλή δραστηριότητα προστασίας», διευκρίνισε ο κ. Κοσμόπουλος.

Επίσης ενημέρωσε πως, σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά το οικονομικό κόστος για τις εταιρείες που υφίσταται κυβερνοεπιθετική δραστηριότητα, αφού τα τελευταία 5 χρόνια μιλάμε για μια απώλεια της τάξεως των 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Για το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγεί προς την τυποποίηση/πιστοποίηση διαδικασιών προσώπων και εξοπλισμού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και είναι κάτι που θα δούμε να «ανθίζει» εντός του έτους. Από την άλλη πλευρά, Ρωσία, Αμερική και Κίνα μας δείχνουν ότι, θα πρέπει να δώσουμε βάση στην δυνατότητα της άμυνας, αλλά θα πρέπει, σε πολλές περιπτώσεις, να είμαστε σε θέση και να ανταποδώσουμε», είπε ο κ. Κοστόπουλος.  Κατέληξε δε, πως πρέπει να προσέχουμε τι βλέπουμε και τι διαβάζουμε καθώς, πολλές φορές, δημιουργούνται εντυπώσεις και πεποιθήσεις που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές που επικεντρώνονται στην καινοτομία, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την ελεύθερη ροή πληροφοριών μεταξύ κρατών, την κινητικότητα εργαζομένων, την έρευνα και τις επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA), Γιάννης Σύρρος.

Όπως είπε εμφατικά, είναι επιτακτική ανάγκη οι ηγέτες, σε συνεργασία και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, να αγκαλιάσουν και να υιοθετήσουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. «Οι ψηφιακές τεχνολογίες πρέπει να συμμετέχουν στον πυρήνα των πολιτικών των κυβερνήσεων», είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σημασία της δυνητικής αξίας του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. «Τα οφέλη του δεν είναι εγγυημένα. Χωρίς δράση και συνέργεια δεν θα οδηγήσει από μόνος του σε ευρεία ευημερία και ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι κυβερνήσεις και βιομηχανία πρέπει να αντιμετωπίσουν το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει και αφορά στη συμμετοχή μικρών παραγωγών, πωλητών, καταναλωτών στις λιγότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης να άρουν τα εμπόδια στην προώθηση της καινοτομίας και να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακός μετασχηματισμός ωθεί σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις υπογράμμισε ότι η πανδημία έδειξε πως το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και ότι μπορεί να τις υποστηρίξει ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Είναι επίσης ο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για το διεθνές εμπόριο.

O Πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ και Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Στέφανος Κόλλιας, απαντώντας σε ερώτημα της καταληκτικής συνεδρίας, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια συνδυασμένη προσέγγιση τόσο αγώνων ταχύτητας όσο και μαραθώνιου.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε τα μεγάλα βήματα που έγιναν από πλευράς υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόσο ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες όσο και ως προς τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέψει περισσότερες επιχειρήσεις να μπουν δυναμικά στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο ίδιος τόνισε την εμπλοκή της ΕΔΥΤΕ στη διαδικασία αυτή, λέγοντας εμφατικά ότι ξεκίνησε με αγώνες ταχύτητας που απαιτούσαν νυχθημερόν δουλειά για τη διαμόρφωση και υλοποίηση έργων είτε βραχυπρόθεσμων, είτε μακροπρόθεσμων, είτε με μεγαλύτερο ορίζοντα.  Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε τη σημαντική επαύξηση του gov.gr με συνεχείς υπηρεσίες αλλά και τη βελτίωση γενικά των ψηφιακών υποδομών της χώρας.

Έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνέργειας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσα από διάφορες δράσεις, για την υλοποίηση νέων τεχνολογιών και νέων υπηρεσιών. Όπως παρατήρησε ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο έργο της ΕΔΥΤΕ τόνισε ότι προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον νέο υπερυπολογιστή που έχει 60 φορές μεγαλύτερες δυνατότητες και γενικά σε έργα που θα αυξήσουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και απαιτούν μεγάλες υποδομές. Ο υπερυπολογιστής, παράλληλα με τα data center, δημόσια και ιδιωτικά, δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα αποθήκευσης και ανάλυσης πολύ μεγάλων δεδομένων.

Τον καθοριστικό ρόλο της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να επιτύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και το «κλειδί» της καινοτομίας για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παντελής Τζωρτζάκης.

Όπως είπε εμφατικά, σε μια οικονομία ελεύθερης μετακίνησης, είναι απολύτως απαραίτητο το  ραβδάκι της ανταγωνιστικότητας, διαφορετικά δεν θα υπάρξει εξέλιξη και επιπρόσθετα πολλά ικανά μυαλά θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα, όπως και έγινε.

Με την έννοια αυτή, συμπλήρωσε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας μαραθώνιος που πρέπει σαν χώρα να τον μεταβάλλουμε σε αγώνα ταχύτητας, καθώς είμαστε η τελευταία σε εξαγωγές τεχνολογίας.

Στη διαδικασία αυτή υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, είχαμε έναν ιδιωτικό τομέα χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς ανταγωνισμό, ο οποίος απευθυνόταν κυρίως σε πωλήσεις στο Δημόσιο, γεγονός που έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Από την άλλη, τόνισε, είχαμε ένα Δημόσιο που δεν είχε συνέχεια, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε σοβαρές καθυστερήσεις έργων και πολιτικών, αναφέροντας εμφατικά το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2, το οποίο χρειάστηκε δέκα χρόνια για υλοποιηθεί.

Το μέλλον όπως τόνισε, είναι η καινοτομία. Στην κατεύθυνση  αυτή ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία προχωρά στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά αποκλειστικά καινοτόμες επιχειρήσεις και έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό χρηματοδότησης ενόψει και της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ μέσω του οποίου τα υβριδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία θα εισαχθούν ως βασική μορφή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών Φορέων όπως του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Χορηγοί Συνεδρίου

Gold Sponsors: Info Quest Technologies, InTTrust, Oracle

Silver Sponsor: interworks.cloud

Bronze Sponsor: Barphone

Supporter: H.B.H.

Media Sponsors: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Clip News, ICTplus.gr, ICTweekly

close menu