Στις 29 Ιουνίου 1993 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, από το δίκτυο της (τότε) Telestet, σηματοδοτώντας την “γέννηση” της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.
Η αρχή για την πρώτη κλήση, είχε γίνει ένα σχεδόν χρόνο νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την χορήγηση δύο αδειών κινητής, αποκλείοντας τότε τον ΟΤΕ από την διαδικασία εν μέσω αντιδράσεων. Η τότε κυβέρνηση αντέτεινε στον αποκλεισμό του ΟΤΕ, τα οικονομικά οφέλη που θα είχε το κράτος από την χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η Telestet, ιδρύθηκε στα μέσα του 1992 και ήταν ιδιοκτησία της νεοϊδρυθείσας τότε STET Hellas Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. θυγατρικής της ομότιτλης τότε Ιταλικής STET – Società Finanziaria Telefonica με πρώτη έδρα την Αθήνα και ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που της χορηγήθηκε άδεια δημιουργίας εθνικού δικτύου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (GSM) από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Για να αποκτηθεί η συγκεκριμένη άδεια η Telestet επένδυσε το ποσό των 30 δισ. δρχ. (88 περίπου εκατ. ευρώ) όπου αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700 έως 1400 ευρώ, το τέλος ενεργοποίησης 85 ευρώ, το μηνιαίο πάγιο 40 ευρώ και το λεπτό ομιλίας 0,25 ευρώ. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.
Διαφημίσεις που άφησαν εποχή
Τις πρώτες χρονιές της κινητής τηλεφωνίας, ήταν αναγκαία η “εκπαίδευση” των καταναλωτών και η δημιουργία ψυχολογικών και συναισθηματικών δεσμών με τις υπηρεσίες που είχαν στην διάθεση τους. έτσι υπήρχαν πολλές διαφημίσεις που λειτουργούσαν με το συναίσθημα, πολλές που έμειναν στην ιστορία για το χιούμορ τους, διαμορφωμένες από την εποχή στην οποία εμφανίστηκαν.