Αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο ο νέος ιδιοκτητης του Twitter προσπαθεί να διοικήσει το δημοφιλές μέσο, εκατομμύρια χρήστες έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες για να στεγάσουν την διαδικτυακή τους ενημέρωση ή και ψυχαγωγία.
Ο Elon Musk έχει δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό του δικτύου, επιβάλλοντας εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, απειλώντας με απολύσεις και δημιουργώντας συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην εταιρεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μαζική αποχώρηση χιλιάδων εργαζόμενων, είτε από επιλογή τους είτε λόγω απόλυσης.
Εκτός όμως από το πρόβλημα που βλέπει ο κόσμος στην βιτρίνα του μέσου, τα δομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απειλούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του, καθώς σε μαζική παραίτηση προχώρησαν σχεδόν όλοι οι προγραμματιστές του backbone του μέσου. Η κλειστή ομάδα αυτών των προγραμματιστών, αποχώρησε από την εργασία της μετά το τελεσίγραφο του Musk πως “όποιος δεν μπορεί να εργάζεται 14 ώρες την ημέρα καλύτερα να βρει άλλη δουλειά”.
Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του κοινωνικού μέσου, δημιουργώντας μεγάλα κενά ασφαλείας σε μια περίοδο που λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλου, ο όγκος δεδομένων έχει πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με μια εκτίμηση που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, υπάρχει ένα 50% πιθανότητα το Twitter να “πέσει” μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα και το ενδεχόμενο χρεωκοπίας.
Χρήστες σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων
Εκτός όμως από τους εργαζόμενους στην εταιρεία, μαζικές αποχωρήσεις παρατηρούνται και στην κοινότητα των χρηστών, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικά μέσα έκφρασης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ούτε το Facebook ούτε το TikTok έχουν καταφέρει να προσελκύσουν τους “διαμαρτυρόμενους” του Twitter, οι οποίοι έχουν διαφορετικό “κώδικα επικοινωνίας” με τα υπόλοιπα μέσα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών έχει στραφεί σε Reddit και Discrd, ενώ σημαντικό μέρος πρώην “οπαδών” του Twitter στραφεί στο Mastodon.
To Mastodon είναι ένα μικρής δυναμικής κοινωνικό δίκτυο το οποίο διαφημίζεται σαν το “Twitter χωρίς την εταιρεία”, προσφέροντας αντίστοιχο user interface αλλά χωρίς διαφημίσεις και αλγόριθμους παρακολούθησης της δραστηριότητας των χρηστών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Mastodon είναι η ίδια του η φύση καθώς σαν μικρή εταιρεία, έχει μόλις 2 υπάλληλους, ο ένας εκ των οποίων είναι και ο προγραμματιστής του. Από τις 12 Νοεμβρίου, όταν άρχισαν και τα προβλήματα το Mastodon έχει εγγράψει 1 εκατ. νέους χρήστες, παρουσιάζοντας όμως προβλήματα στην λειοτυργία του καθώς οι server του, οι οποίοι συντηρούνται από δωρεές, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα.
Αντίστοιχα προβλήματα έχει και η πλατφόρμα Cohost, η οποία θυμίζει ένα πιο πολύχρωμο Twitter. Οι 3 προγραμματιστές του Cohost εργάζονται νυχθημερόν για να συντηρήσουν, αναβαθμίσουν και κρατήσουν σε λειτουργία την πλατφόρμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι χρήστες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να εγγραφούν στο site.
Τέλος, από τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας πολύ μικρός αριθμός χρηστών του Twitter προσχώρησε στο Truth Social, το μέσο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου από το Twitter το 2021.
Σύμφωνα με αναλυτές, παρά τα προβλήματα του “το Twitter είναι πολύ μεγάλο για να πεθάνει”. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που αναδεικνύεται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων στο χώρο των κοινωνικών δικτύων, μια αγορά η οποία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη όσο είναι και κερδοφόρα.