Eίναι πιθανότατα η πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια που θυμάμαι όπου, ενώ η διεθνής αγορά πληροφορικής κλυδωνίζεται, η ελληνική «τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα», που λέει και το αγωνιστικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου.
Και ενώ η ελληνικά ψηφιακή πιάτσα κάνει λογαριασμό για να κλείσει την χρονιά, οι διεθνείς παίκτες καντηφλιάζονται από τις «μετά» επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας και του παγκόσμιου μουδιάσματος.
Ο διεθνής (όχι ο ελληνικός) κλάδος των Ψηφιακών Τεχνολογιών δυστυχώς βρίσκεται σε πτωτική τάση εδώ και αρκετό καιρό. Τα κέρδη συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία και οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο δεν είναι οι καλύτερες. Τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας στον δείκτη S&P 500 θα μειωθούν περισσότερο από 4% το τρίτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνική «καταστροφή», καθώς πέρσυ οι «παίκτες» του κλάδου της τεχνολογίας ήταν αυτοί, που οδηγούσαν την κούρσα στα κέρδη του δείκτη. Για φέτος υπάρχουν και χειρότερες προβλέψεις, με τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας να μπορούν να μειωθούν περισσότερο από 5%, που θα ήταν σημαντικό πλήγμα για τους επενδυτές.
Τα αποτελέσματα της διεθνούς πιάτσας επηρεάστηκαν πάρα πολύ και από την προειδοποίηση της Microsoft για σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) το 2023, χρονιά που η ελληνική αγορά θα συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία. Ο λόγος που οι δείκτες του cloud είναι πτωτικοί έχουν αν κάνουν με τις επιφυλάξεις των μεγάλων πελατών που αναστέλλουν τις δαπάνες τους εκτιμώντας επιβράδυνση της οικονομίας.
Μαζί με την Microsoft και η Alphabet ανακοίνωσε επιβράδυνση στις διαφημίσεις. Ο μεγαλύτερος πωλητής ψηφιακής διαφήμισης στις ΗΠΑ, είδε το τρίτο τρίμηνο τα έσοδά στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013. Αιτία οι περιορισμοί και τα αυστηρότερα μέτρα στις δαπάνες διαφημίσεων στο διαδίκτυο. Στη σειρά και οι εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου με προεξάρχουσα την Amazon, που ενώ ετοιμάζει την απόλυση του 06% του προσωπικού της έγινε πρωτοσέλιδο διαρκείας στον Τύπο όλων των χωρών. Μην συνεχίσουμε με τον Ελον Μασκ, γιατί τάπαμε στο editorial. Μπήκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείο και τάκανε ρόϊδο με το twiter. Ομοίως και (Ρουκ) Ζουγκ με το Facebook και την Meta.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ελληνική αγορά πληροφορικής δεν χάνεται γιατί ρεμβάζει, προς επίρρωσιν του ομώνυμου συγκροτήματος, που ήταν η απόλυτη έκφραση του εγχώριου αντεργκράουντ της εποχής του ΄80.
Όμως δεν μπορούμε να πούμε τα ίδια για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες που εδώ και πολλά χρόνια καθυστερούν σε πολλούς τομείς και κυρίως στον ανταγωνισμό. Φτάσαμε στο 2022 για να κλείσει μετά από χρόνια καθυστέρησης ένα πεδίο μαχών για την εφαρμογή του νέου μοντέλου για τον έλεγχο συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, του αποκαλούμενου Price Squeeze Model ή PSM.
Ο κερδισμένος είναι σαφέστατα ο ΟΤΕ, καθώς διασφαλίζει ότι τα οικονομικά προγράμματά του δεν θα προσφέρονται με αρνητικό περιθώριο κέρδους. Γιατί το είδαμε και αυτό.
Ενας πάροχος που διαθέτει ιδιόκτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, να υποχρεώνεται να τις υπενοικιάσει, ακόμη και με αρνητικό περιθώριο κέρδους. Και εκεί που κάθεται ήσυχος καταφθάνει ένας ενοικιαστής και γίνεται ευθέως ανταγωνιστής χωρίς καμία επένδυση.
Πάντως η ελληνική αγορά πληροφορικής δεν χρειάζεται να ανησυχεί.
Αλλωστε ποιος ευρωπαϊκός ανταγωνισμός να έρθει να μπει στην αρένα των ελληνικών διαγωνισμών;
Όπως τόπε και ο πσαράς του Χάρυ Κλυν για τους ξένους ψαράδες που θά ‘ρθουν να ψαρέψουν σε ελληνικά νερά «Να κι αν έρθουν, να κι αν δεν έρθουν. Αλλά κι αν έρθουν σε τι γλώσσα θα ψαρεύουν;!».
Το ίδιο αφορά και στην εγχώρια αγορά των ΤΠΕ/ICT.
ΠΑ–ΠΑ–ΓΑ–ΛΙΕΣ
ΑΕΡΑΣ «ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ» ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Από αυτή την στήλη μπορεί να μην μαθαίνετε τα σούπερ και τα ντούπερ νέα της πολιτικής και της οικονομίας, όμως μαθαίνετε ψαγμένα ειδησάρια, που σας δίνουν ενημέρωση που σας χρειάζεται για να καταλαβαίνετε που παίζονται οι ισορροπίες των εκλογών.
«Το λοιπώ»!
Η αποδεδειγμένη υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 12% και άνω έως τον Οκτώβριο, διασφαλίζει την πλήρη επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης. Αρα Σταϊκούρας και Σκυλακάκης περνάνε άνετα στον επόμενο γύρο. Τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 289 εκατ. ευρώ και όλα μαζί τα έσοδα αφήνουν «κασαδούρα» δισ. ευρώ στο ταμείον, που πλέον δεν είναι μείον για τις εκλογές.
Και πάμε τώρα τα πεπραγμένα της ΑΑΔΕ.
Από τα πολλά της θετικά στα έσοδα επιλέγουμε ότι ο Φόρος Περιουσίας αυξήθηκε κατά 545% από τα 8,5 στα 55 δισ. ευρώ και τα πρόστιμα έμμεσων φόρων κατά 309% από τα 4,9 δισ. στα 157 δισ. ευρώ.
Αρα το τα-μείον κάθε άλλο παρά «μείον» είναι, όταν θα αποφασιστούν οι εκλογές.