Τηλεπικοινωνίες

ΕΕ και ΕΤΕπ “ρίχνουν” 40 εκατ. ευρώ για υποθαλάσσιες οπτικές ίνες στην Μεσόγειο

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της υπουργικής συνόδου ΕΕ-Νότιας Γειτονίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για επιχορήγηση της ΕΕ ύψους 40 εκατ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη της υποθαλάσσιας σύνδεσης με οπτικές ίνες υψηλής ταχύτητας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του έργου «MEDUSA» που υποστηρίζεται από το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για τη Νότια Γειτονία.

Αυτή η επιχορήγηση της ΕΕ θα αυξήσει και θα διασφαλίσει τη συνδεσιμότητα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου και των άμεσων επίγειων συνδέσεων με τα εθνικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα της περιοχής της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ.

Ιστορικό

Το έργο «MEDUSA» συνίσταται στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών υψηλής χωρητικότητας που θα συνδέει πέντε μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) με τέσσερις χώρες της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ (Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο και Τυνησία). Θα έχει συνολικό μήκος 7.100 χλμ. και θα περιλαμβάνει περίπου δώδεκα σημεία απόληξης σε εννέα χώρες της ΕΕ και της Νότιας Γειτονίας. Επιχορήγηση ύψους 40 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα εξασφαλίσει άμεση συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, ιδίως μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων και των χρηστών στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της ΕΕ μέσω του σταθμού απόληξης καλωδίων στη Βαρκελώνη. Η ΕΤΕπ αναμένεται να παράσχει δανειακή χρηματοδότηση για τις υποδομές συνεισφέροντας έως 100 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Η πράξη θα πρέπει να εγκριθεί σε τελικό στάδιο από τα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ.

Η χρηματοδότηση αυτή θα παράσχει επίσης μια εναλλακτική οδό για τη διακίνηση δεδομένων στις στοχευμένες διαδρομές της ΕΕ και θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της ΕΕ να καταστούν βασικοί εταίροι για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Το έργο «MEDUSA» συμβάλλει στην πρωτοβουλία Global Gateway της ΕΕ και στην ΕΤΕπ στον κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα στο πλαίσιο του νέου θεματολογίου της ΕΕ για τη Μεσόγειο που εγκρίθηκε πέρυσι για την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας στη Νότια Γειτονία της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Έργο «MEDUSA»

Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα Medusa

TAGS:

close menu