Οι παγκόσμιες δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής που σχετίζονται με την τηλεργασία αναμένεται να φτάσουν τα 332,9 δις. δολάρια το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα που είχαν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Πολλές εταιρείες και οργανισμοί αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις στις αρχές του 2020 προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η τηλεργασία.
Σύμφωνα με την Gartner, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε μείωση των παγκοσμίων δαπανών πληροφορικής κατά 3,2% στα 3,6 τρις. δολάρια, με το σύνολο των επενδύσεων να οδηγούνται σε εταιρικό λογισμικό, συσκευές και υπηρεσίες επικοινωνίας. Όλοι αυτοί οι τομείς αναμένεται να ανακάμψουν το 2021 καθώς οι οργανισμοί προσαρμόζονται στις νέες πραγματικότητες της απομακρυσμένης εργασίας, καθώς τα συνεχιζόμενα μέτρα για τον COVID-19 αυξάνουν τη ζήτηση για χρήση τεχνολογίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην εκπαίδευση. Συνολικά, οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,2% φέτος και να φθάσουν τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τον John-David Lovelock, υπεύθυνο έρευνας της Gartner, «καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση, θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για tablet και φορητούς υπολογιστές. Ομοίως, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν στην απομακρυσμένη εργασία, καθώς από την μία η καραντίνα κρατάει τους εργαζόμενους στα σπίτια τους και από την άλλη, η σταθεροποίηση των προϋπολογισμών επιτρέπει στις εταιρείες να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία που ήταν εκτός budget το 2020».
Σύμφωνα με την Gartner, το λογισμικό των εταιρειών αναμένεται να έχει την ισχυρότερη ανάκαμψη το 2021, με τις δαπάνες να αυξάνονται παγκοσμίως κατά 8,8% σε 505 δισ. δολάρια.
«Φρενίτιδα» ψηφιακού μετασχηματισμού
Η έρευνα της Gartner δείχνει πως οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να επιταχύνουν τα σχέδια τους για ψηφιακό μετασχηματισμό κατά τουλάχιστον 5 χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας μετάβασης σε απομακρυσμένη εργασία, αλλά και την αυξημένης υιοθέτησης απομακρυσμένων σημείων ελέγχου, Σαν αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής που σχετίζονται με την τηλεργασία, θα αυξηθούν κατά 4,9% το 2021, σύμφωνα με την Gartner. Αντίστοιχα μεγάλη αύξηση αναμένεται να υπάρξει στον τομέα των συσκευών, ο οποίος περιμένει αύξηση 55 στα 705,4 δις, δολάρια το 2021
Εξορθολογισμός επενδύσεων
Αν και οι επιχειρήσεις αποκτούν περισσότερη ελευθερία στις δαπάνες που αφορούν το IT κομμάτι τους, οι δαπάνες αυτές έχουν μια τάση «εξισορρόπησης της απόδοσης τους» όπως ανέφερε ο κ. Lovelock, ο οποίος τόνισε πως «με την οικονομία να επιστρέφει σε περίοδο βεβαιότητας, οι εταιρείες επενδύουν στην πληροφορική με τρόπο που συνάδει με τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη, όχι σε συνάρτηση με τα τρέχοντα έσοδα τους τους».
Οι επιχειρήσεις το 2021 θα επικεντρωθούν σε ψηφιακά έργα με μικρό ορίζοντα ολοκλήρωσης και αυτά τα έργα θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των επενδύσεων». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι δαπάνες θα επιστρέψουν σε επίπεδα προ-πανδημίας στα τέλη του 2022 αν και αυτές που αφορούν ταξίδια και ψυχαγωγία θα αργήσουν αρκετά να επιστρέψουν.
Το ΙΤ στο προσκήνιο
Σύμφωνα με τον Lovelock, «το 2021 φέρνει μεγαλύτερα επίπεδα ψηφιοποίησης εσωτερικών διαδικασιών, αλυσίδων εφοδιασμού, εταιρικών σχέσεων και παροχής υπηρεσιών , επιτρέποντας στο ΙΤ να βγει στο προσκήνιο και από υποστηρικτικό τμήμα μιας επιχείρησης, να αποτελέσει τον κύριο τομέα δραστηριότητας της. Η μεγαλύτερη αλλαγή το 2021, είναι οι τρόποι με τους οποίους θα χρηματοδοτείται η πληροφορική, όχι απαραίτητα τα ποσά που θα λάβει», κατέληξε ο Lovelock