Υπουργοί από πολλές χώρες συγκεντρώθηκαν στο forum “Connected for Shared Prosperity” που διοργανώθηκε από την Huawei, την GSMA, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fudan και το The Paper με την υποστήριξη της UNESCO στο πλαίσιο του ΜWC Shanghai 2021 Forum.
Η Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας María Reyes Maroto, ο Υπουργός Υποδομών & Στέγασης της Πορτογαλίας Pedro Nuno Santos, ο Υπουργός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Ουγγαρίας László Palkovics, ο Υπουργός Επικοινωνιών & Πολυμέσων της Μαλαισίας Dato ‘Saifuddin bin Abdullah και η Γενική Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας Vunnaporn Devahastin της Ταϊλάνδης, ήταν οι ομιλητές του forum. Όλοι συμφώνησαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αυξάνεται με την επιβολή μέτρων ελέγχου της πανδημίας. Εξέφρασαν επίσης τη κοινή τους θέση ότι απαιτούνται μειώσεις εκπομπών, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ευημερίας με σκοπό την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) έως το 2030 και των μακροπρόθεσμων στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Πολλοί ομιλητές αναγνώρισαν τις ψηφιακές τεχνολογίες και την παγκόσμια συνεργασία ως απαραίτητες σε αυτήν τη διαδικασία.
Η Αντιπρόεδρος της Huawei και συντονίστρια των ομιλιών, Cahterine Chen, ανέφερε πως η πεποίθηση της Huawei είναι, ότι ο απώτερος στόχος της τεχνολογίας είναι να ωφελήσει όλους τους ανθρώπους και ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν την επίτευξη των SDG στόχων του ΟΗΕ. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν σταθερή δράση για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία για τον κόσμο συνολικά.
Η Huawei υπήρξε πάντα υποστηρικτής της τεχνολογικής προόδου. Το 2020, η Huawei ανακύκλωσε περισσότερους από 4.500 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσω πολλαπλών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πλαστικών στη συσκευασία των κινητών συσκευών τους (1,8 εκατομμύρια πλαστικές τσάντες εξοικονομήθηκαν ανά 10 εκατομμύρια τηλέφωνα) καθώς και της μείωσης των 148 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 μέσω της της έξυπνης λύσης FusionSolar σε περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές (ισοδυναμεί με φύτευση περισσότερων από 200 εκατομμυρίων δέντρων). Η Huawei βοήθησε επίσης στην κατασκευή του μεγαλύτερου γεωργικού φωτοβολταϊκού σταθμού στον κόσμο και του φωτοβολταϊκού σταθμού αλιείας στη Νingxia και στο Shandog, αντίστοιχα, και οι δύο έχουν συμβάλει σημαντικά στις τοπικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.
“Η διασφάλιση της χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ποιοτικής εκπαίδευσης και η προώθηση ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους” έχει επίσης οριστεί ως ένα από τους στόχους του ΟΗΕ. Από το τέλος του 2020, τα προγράμματα TECH4ALL Connecting Schools και DigiTruck της Huawei έχουν εφαρμοστεί σε περισσότερα από 200 σχολεία, ωφελώντας περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η Huawei συνεργάζεται επίσης με την UNESCO σε ένα τριετές πρόγραμμα Open Schools στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Γκάνα που θα βοηθήσει τα σχολεία να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητες και να υποστηρίξουν την ηλεκτρονική εκπαίδευση.
Η Stefania Giannini, Αssistant Director-General of Education της USESCO, δήλωσε ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση σε συνεχή βάση και στην παροχή λύσεων δια βίου μάθησης μέσω διαδραστικών ιστότοπων, διαδικτυακών βιβλιοθηκών και μαθημάτων μέσω βίντεο.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν γίνει το θεμέλιο της αειφόρου ανάπτυξης και θα ωφελήσουν περισσότερους ανθρώπους σε πολλές πτυχές.
Ο κ. Siddharth Chatterjee, ο νέος UN Resident Coordinator στην Κίνα, δήλωσε: «Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πιο γρήγορα και το πιο σημαντικό, να επισπεύσουμε τη μετάβαση προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται παγκόσμια ανταπόκριση. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επενδύουν και λειτουργούν. Πρέπει να οδηγήσουμε την τεχνολογία στην επίτευξη του κοινωνικού καλού. Πρέπει να προωθήσουμε πολιτικές και πρακτικές για να επιταχύνουμε τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.»
Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Frances Fitzgerald σημείωσε επίσης ότι, με την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων 5G, ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι της επόμενης επανάστασης. Το 5G έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η παραγωγή τροφίμων και οι ψηφιακές τεχνολογίες διευκολύνοντας τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
Ο Γενικός Διευθυντής της GSMA Mats Granryd ανέφερε ότι: “Το 2016, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας ήταν η πρώτη που δεσμεύτηκε πλήρως για τα 17 SDGs. Και από τότε εργαζόμαστε, συμβάλλοντας σε καθέναν από τους 17 στόχους, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα, την ψηφιακή ένταξη και τη βιωσιμότητα.”
Ο Zhang Wenhong, Διευθυντής του Νοσοκομειακού Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Fudan, μίλησε επίσης για την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης της ανεμπόδιστης ανάπτυξης, αναφέροντας πώς τόσο η κοινωνική ενότητα όσο και η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι κρίσιμες για την καταπολέμηση των επιδημιών. Συνέχισε λέγοντας ότι η τρέχουσα πανδημία ανέδειξε τη σημασία και το πόσο επείγον είναι να αντιμετωπίσουμε αναπτυξιακά ζητήματα που οδηγούν σε περιβαλλοντική καταστροφή.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Fudan, Li Zhiqing έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας ότι: “Η Κίνα επιδιώκει την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου οικολογικού μετασχηματισμού της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε η απότομη αύξηση των εκπομπών άνθρακα και η επίτευξη ουδετερότητας στον τομέα αυτό είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την επίτευξη του μετασχηματισμού. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία σε κλάδους όπως τα οικονομικά και το οικολογικό περιβάλλον που καλύπτει τις φιλελεύθερες τέχνες και τον τομέα των μηχανικών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην εύρεση ταλέντων που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.”