Η Cigref, η ψηφιακή ένωση μεγάλων γαλλικών εταιρειών και δημόσιων διοικήσεων, μαζί με την Kaspersky, κορυφαία εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμπροεδρεύουν της ομάδας εργασίας 6 (WG6) ως μέρος της Έκκλησης του Παρισιού (Paris Call) για την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο. Στόχος αυτής της ομάδας εργασίας είναι να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Η ταχεία ψηφιοποίηση μεταμορφώνει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική πρόοδο ταυτόχρονα. Ωστόσο, φέρνει επίσης κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια ψηφιακών υποδομών εταιρειών και οργανισμών. Θέτει ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και την εμπιστοσύνη.
Οι Cigref και Kaspersky πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ των διαφόρων παραγόντων, χρηστών, προμηθευτών και δημόσιων φορέων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες και στις ΤΠΕ αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Έκκληση του Παρισιού για την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, που ξεκίνησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν τον Νοέμβριο του 2018, είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρωτοβουλία πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στον κόσμο, ενώνοντας περισσότερους από 1.100 δημόσιους και ιδιωτικούς υποστηρικτές, εταιρείες και οργανισμούς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, σε όλες τις ηπείρους. Η Έκκληση του Παρισιού σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κυβερνοχώρου σε συνεργασία με κράτη, τοπικές κυβερνήσεις, οντότητες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Στο πλαίσιο της Έκκλησης του Παρισιού, το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να συστήσει έξι ομάδες εργασίας για να διερευνήσει ευκαιρίες και εργαλεία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το WG6 έχει ως στόχο να προτείνει συγκεκριμένα εργαλεία στους υποστηρικτές της Έκκλησης του Παρισιού, για να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τα επίπεδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η ομάδα αυτή συμπροεδρεύεται από τις Cigref και Kaspersky, με την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων από το GEODE, ένα ερευνητικό κέντρο που εστιάζει στη γεωπολιτική του datasphere.
«Η Cigref, υποστηρικτής της Έκκλησης του Παρισιού, υποστήριξε το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη δημιουργία αυτών των ομάδων εργασίας και τώρα συμμετέχει στις εργασίες για να αποκτήσει το έργο αυτό μια επιχειρησιακή διάσταση», δήλωσε ο Arnaud Coustillière, εκπρόσωπος της Cigref για την Έκκληση του Παρισιού.
«Υποστηρίζουμε την Έκκληση του Παρισιού, τη βασική πρωτοβουλία πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών για τη σταθερότητα στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας (GTI), υποστηρίζοντας την αρχή 6 για την ασφάλεια του κύκλου ζωής, θα αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τη βιομηχανία, την τεχνική κοινότητα, την ακαδημία και την κοινωνία των πολιτών – στην ανάπτυξη συγκεκριμένων εργαλείων για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας του κυβερνοχώρου», αναφέρει ο Eugene Kaspersky, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky.
«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων είναι στην ευχάριστη θέση να βασιστεί στους Cigref και Kaspersky για να καθοδηγήσουν το έργο αυτής της ομάδας εργασίας σε συνεργασία με τους υποστηρικτές της Έκκλησης του Παρισιού. Πιστεύουμε ότι οι κοινές προσπάθειες των φορέων της βιομηχανίας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Henri Verdier, Πρέσβης για τις Ψηφιακές Υποθέσεις, Γαλλία.
Το WG6 θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, χαρτογραφώντας πρώτα τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των προϊόντων και της ευθύνης των ενδιαφερομένων. Αυτό επιτρέπει συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια της ΤΠΕ εφοδιαστικής αλυσίδας χωρίς να αναπαράγονται παγκόσμιες προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της, η ομάδα θα διερευνήσει τις υπάρχουσες καλές πρακτικές, πρωτοβουλίες και συστάσεις, όπως οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ψηφιακή ασφάλεια και το έγγραφο που προέκυψε από τον Διάλογο της Γενεύης για την «Ασφάλεια ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών». Αυτά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κενών και την αντιμετώπιση των αντίστοιχων προκλήσεων εφαρμογής.