Σύμφωνα με ενημέρωση του κοινωνικού δικτύου, προτίθεται να λάβει ακόμα πιο ισχυρά μέτρα για την καταπολέμηση των fake news που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19, προχωρώντας σε “κλείδωμα” του λογαριασμού.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, κάθε λογαριασμός που κάνει πέντε παραβιάσεις με ψευδείς πληροφορίες στα tweets, θα «κλειδώνεται» μόνιμα.
Όπως αναφέρει το BBC, η επιτυχία της νέας πολιτικής θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά το Twitter θα εφαρμόσει την εξαγγελία του. Πριν από έναν μήνα, το Facebook και το Instagram είχαν ανακοινώσει τη δική τους δέσμευση να κλείνουν λογαριασμούς χρηστών που παραπληροφορούν κατ’ επανάληψη.
Ακόμη, το Twitter θα αρχίσει να βάζει επισημάνσεις στα tweets που θεωρεί ότι περιέχουν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του Covid-19, όχι όμως τόσο σοβαρή ώστε να βάζει «λουκέτο» στον λογαριασμό. Η διαγραφή αναρτήσεων θα γίνεται όταν αυτές επικαλούνται κάποια υποθετική «σκόπιμη συνωμοσία» από υποτιθέμενες κακόβουλες δυνάμεις ή ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια συνιστούν «μια σκόπιμη προσπάθεια να προκαλέσουν βλάβη».
Σε άλλες περιπτώσεις που θεωρούνται λιγότερο σοβαρή παραπληροφόρηση, όπως π.χ. σχετικά με την ασφάλειά τους, θα τίθεται προειδοποιητική σήμανση στην ανάρτηση. Αναρτήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά δεν παραποιούν επιστημονικά δεδομένα δεν θα διαγράφονται, ούτε θα χαρακτηρίζονται με σήμανση.
Το Twitter θα εφαρμόζει ένα μάλλον πολύπλοκο σύστημα βαθμολόγησης. Κάθε tweet που δέχεται σήμανση και κρίνεται επιβλαβές, θα συνιστά μία παράβαση, ενώ για εκείνα που διαγράφονται θα θεωρεί ότι έκαναν διπλή παράβαση.
Με βάση αυτή τη βαθμολογία, κάθε χρήστης θα αντιμετωπίζει ένα διαβαθμισμένο σε χρονική διάρκεια «κλείδωμα» του λογαριασμού του: Με δύο ή τρεις παραβιάσεις ο λογαριασμός του θα μπλοκάρεται για 12 ώρες, με τέσσερις για μία εβδομάδα, ενώ με πέντε σε μόνιμη βάση.
Μάλιστα, το Twitter έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 8.400 tweets που έχουν παραβεί την προηγούμενη πολιτική του για τον κορωνοϊό, όμως οι επικριτές θεωρούν ότι μέχρι στιγμής έχει κάνει το απολύτως ελάχιστο και ευελπιστούν ότι εφεξής θα γίνει πράγματι πιο αυστηρό.