Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης στον χώρο των logistics, στο χώρο του Θριάσιου Πεδίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη από το ypodomes.com, πριν από λίγες ημέρες η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 12,5 εκατ. ευρώ που ήταν μία από τις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Σύμφωνα με έμπειρες πηγές της αγοράς, αυτό είναι πρώτο δείγμα από την κοινοπραξία που έχει αναδειχθεί ανάδοχος. Φυσικά θα χρειαστεί να ικανοποιήσει και άλλους όρους, κάποιοι από τους οποίους είναι επώδυνοι αλλά ουσιαστικά είναι ένας μονόδρομος για να μπορέσει το πολύκροτο σήριαλ να τελειώσει με happy end.
Να θυμίσουμε πως κάποιοι από αυτούς είναι το τίμημα, δηλαδή από 10 εκατ. ευρώ να πάει στα 20 εκατ. ευρώ, η μείωση του χρόνου της παραχώρησης από τα 60 χρόνια στα 37, με την δυνατότητα όμως κάτω από ορισμένες συνθήκες, να μπορεί τελικά να επεκταθεί για χρονικό διάστημα άλλων 23 ετών, η κατά 100% αύξηση του ετήσιου ελάχιστου εγγυημένου fee από 350.000 ευρώ σε 700.000 ευρώ κ.α.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Μαΐου και μεγάλος στόχος είναι εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου να “μπουν μπουλντόζες”. Αυτή η πρόβλεψη δείχνει αρκετά αισιόδοξη και θα πρέπει να δούμε πως η Κομισιόν θα εκτιμήσει την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για να δώσει το τελικό πράσινο φως.
Τότε, θα πρέπει το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ να εγκρίνει την τροποποίηση της σύμβασης, να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί από τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών) και να κυρωθεί από τη Βουλή.
Τα έργα
Όλο αυτό το διάστημα μπορεί φυσικά να μην μπορούν να τρέξουν έργα, αλλά κάποιες πρόδρομες εργασίες συντελούνται και αφορούν τη διαμόρφωση του χώρου για να είναι έτοιμος για την έναρξη του κυρίως έργου. Την εργολαβία έχει αναλάβει η εταιρεία Μυτιληναίος.
Εφόσον το παραπάνω σενάριο επαληθευθεί θα σημαίνει πως στα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η Α` φάση της επένδυσης που αφορά τα πρώτα 120.000 τ.μ. και θα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του ΘΕΚ. Σε ορίζοντα οκταετία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα 105.000 τ.μ. αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση η οποία μπορεί να ρίξει τον χρόνο κατασκευής.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως σε περίπτωση μη συμφωνίας η χώρα κινδυνεύει να κληθεί να επιστρέψει κονδύλια που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου που εκτιμώνται σε πάνω από 190 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν χρηματοδότησε τα έργα με τον όρο παραχώρησης της έκτασης σε ιδιώτες.
Παράλληλα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ για να κερδίσει χρόνο προχωρά στον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη διαχείριση του Θριασίου 2. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει / συμπληρώσει τα έργα για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης στο ακίνητο των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ που συνορεύει με το ακίνητο που θα κατασκευαστεί το Εμπορευματικό Κέντρο.