Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε το 2021 ο Όμιλος ΟΤΕ, σημειώνοντας δυναμικές επιδόσεις με αύξηση κερδοφορίας και EBITDA. Για την συνέχεια της χρονιάς, ο Όμιλος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, αναμένει προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων.
Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση 1,2% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 787,9 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 717 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,4% έναντι ενός τριμήνου που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία COVID-19. Στη Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 19,9% στα 77,2 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, αντανακλώντας εν μέρει την ασυνήθιστα υψηλή βάση σύγκρισης από τη δραστηριότητα ICT πέρυσι.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε 468,7 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2021, μειωμένα κατά 2,8% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας σημαντικές εξοικονομήσεις μετά τις πρωτοβουλίες στρατηγικού μετασχηματισμού που εφαρμόστηκαν το 2020, καθώς και την αυστηρή διαχείριση του κόστους.
Μιχάλης Τσαμάζ: “Το 2021 θα είναι καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία”
Η σταδιακή έξοδος της χώρας από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολύ σημαντική για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τζαμάζ.
Ο κ. Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε: ” Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε επιτυχημένα τη χρονιά, σημειώνοντας δυναμικές επιδόσεις. Παρότι βάση σύγκρισης ήταν το ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, που δεν είχε πληγεί από την πανδημία, καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε το EBITDA και το περιθώριο κέρδους μας. Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, στηριζόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας, το τεχνολογικό μας προβάδισμα, αλλά και τον περιορισμό του κόστους.
Το 2021 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, περισσότερο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας κάνει σημαντική πρόοδο στο δικό του μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωσή του. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, για να επιτύχουμε ένα ισχυρό 2021, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”.
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου, αυξήθηκε κατά 1,6% σε 301,2 εκατ. ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται σε 38,2%, αυξημένο κατά 100 μονάδες βάσης από το Α’ τρίμηνο του 2020. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε σημαντική αύξηση 3,5%, στα 298,3 εκατ. ευρώ, με ισχυρό προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) στο 41,6%. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 2,9 εκατ. ευρώ λόγω της πίεσης στα έσοδα από υπηρεσίες, συγκεκριμένων προβλέψεων, καθώς και της μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο αποκλειστικά κινητής τηλεφωνίας με βραχυπρόθεσμους στόχους την επίτευξη του διαχωρισμού και τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 158,8 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 3,9% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας της Ελλάδας.
Νέες επενδύσεις στον ορίζοντα
Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α’ τρίμηνο του 2021, ανήλθαν σε 99,9 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 33,9% από το Α’ τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας κυρίως τον διαφορετικό ρυθμό στις πληρωμές που σχετίζονται με το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε 86,3 εκατ. ευρώ και 13,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται αύξηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου κατέγραψε μια επιβάρυνση 48,5 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2021, αυξημένη σε σχέση με τα 40,0 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2020, κυρίως λόγω της αυξημένης κερδοφορίας στο τρίμηνο. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος δεν έχει ακόμα θεσπιστεί και συνεπώς δεν αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα.
Το Α’ τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις 162,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 55,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας κυρίως την προσωρινή μείωση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 116,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσει πληρωμές ύψους 42 εκατ. ευρώ σχετιζόμενες με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 925,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2020. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).
Σταθερή Τηλεφωνία:
Ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο με ρεκόρ στις καθαρές νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας, στις 60 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.005 χιλιάδες. Η αύξηση αυτή τροφοδοτήθηκε από τις επιτυχημένες καμπάνιες για την αναβάθμιση της ταχύτητας, τις επενδύσεις της εταιρείας, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλές ταχύτητες ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.
Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, το ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Χάρη στις συνεχείς αναβαθμίσεις στην ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του, ο ΟΤΕ είναι σε θέση να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του και να αυξάνει τα έσοδα ευρυζωνικών υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας την πίεση από άλλες υπηρεσίες σταθερής.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει το πλάνο υλοποίησης των υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε νέες περιοχές ή όπου δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με FTTC, καθώς η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες συνεχώς αυξάνεται. Ο ΟΤΕ πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), αγγίζοντας τα 340 χιλιάδες νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αφού πέρασε το ορόσημο των 300 χιλ. στο 2020. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα υπηρεσιών οπτικών ινών και η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Ομίλου. Ο ΟΤΕ αναπτύσσει υποδομές που επιτρέπουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσφέροντας την εμπειρία των οπτικών ινών σε ένα συνεχώς αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού και σε πολύ ευρύτερη βάση από τους ανταγωνιστές του.
Στις 31 Μαρτίου του 2021, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ανήλθε στις 578 χιλιάδες, αυξημένος κατά 3,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας 3 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ αξιοποιεί τις νέες υπηρεσίες Over-the-Top, για να ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών προς τους συνδρομητές.
Κινητή Τηλεφωνία:
Το Α’ τρίμηνο, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 6,9 εκατ. ευρώ πελάτες, μειωμένους κατά 6,2% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της εταιρείας να μετατρέπει τους συνδρομητές καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου, προσφέροντας ελκυστικά και ευέλικτα πακέτα δεδομένων.
Σε συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος στα τέλη του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το 3G δίκτυό της μέχρι το τέλος του 2021, και το φάσμα που θα απελευθερωθεί θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητας των δικτύων 4G και 5G. Η Εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην αύξηση της κίνησης δεδομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης.
Ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Την 31 Μαρτίου 2021, η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.
Οι επιδόσεις στην Ελλάδα κυριαρχούν στον Όμιλο
H αναπτυξιακή δυναμική εδραιώνεται στην Ελλάδα, καθώς ο ΟΤΕ κατέγραψε αυξημένα συνολικά έσοδα κατά 1,4% στα 717,0 εκατ. ευρώ κατά το Α’ τρίμηνο του 2021. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τις πωλήσεις συσκευών, ωστόσο αρκετές ροές εσόδων σταθεροποιούνται παρά την πίεση από την υγειονομική κρίση, ενώ συνεχίζουν να βελτιώνονται και τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά μόλις 0,6%, παρά την πίεση στις υπηρεσίες τηλεόρασης λόγω του lockdown. Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες συνέχισαν να αυξάνονται υποστηριζόμενα από τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση υπηρεσιών οπτικών ινών. Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής μειώθηκαν κατά 1,5% στο τρίμηνο, λόγω της διεθνούς κίνησης.
Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο τρίμηνο σε σχέση με τα αντίστοιχα, προ πανδημίας, επίπεδα του Α’ τριμήνου του 2020. Οι τάσεις βελτιώθηκαν σημαντικά από τα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω της καρτοκινητής. Η εξερχόμενη περιαγωγή, σε συνδυασμό με τα ρυθμιστικά μέτρα, επηρέασαν τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου στο τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής δείχνουν να σταθεροποιούνται παρά την επίδραση από το lockdown κατά το πρώτο τρίμηνο. Αντανακλώντας τη βελτίωση του δείκτη ARPU καθώς οι πελάτες κινούνται σταθερά προς υψηλότερα πακέτα κινητής, τα έσοδα από υπηρεσίες, εξαιρουμένων των μειώσεων στα τέλη τερματισμού και των χαμηλότερων εσόδων περιαγωγής, θα είχαν αυξηθεί κατά περίπου 1%.
Το ICT είχε ακόμα ένα θετικό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση εσόδων 3% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2020, καθώς ο ΟΤΕ αξιοποιεί την εμπειρία του στην υλοποίηση μεγάλων έργων ICT, για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε μεγάλο έργο των Ευρωπαϊκών οργανισμών για την ασφάλεια των συνόρων, ενώ συνεχίζει να επεκτείνει την παροχή λύσεων cloud για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
Το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,5% στο τρίμηνο, στα 298,3 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται σε 41,6%, σε σύγκριση με 40,8% το Α’ τρίμηνο του 2020. Ο περιορισμός κόστους που υλοποιήθηκε το 2020 καθώς και την τρέχουσα περίοδο, υποστηρίζει τη θετική επίδοση του EBITDA (AL).
Ρουμανία
Μετά τη συμφωνία πώλησης της Telekom Romania Σταθερής (TKR), που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2020, οι λειτουργικές δραστηριότητες της Telekom Romania Mobile (TKRM), εξαιρουμένων συγκεκριμένων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της TKR και της TKRM (συμφωνία MVNO και πωλήσεις συσκευών), αποτυπώνονται χωριστά από το Δ’ τρίμηνο του 2020. Η Telekom Romania (TKR), συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας FMC, έχει αντιμετωπιστεί ως διακοπείσα δραστηριότητα και έχει ταξινομηθεί στις δραστηριότητες κατεχόμενες προς πώληση.
Κατά το Α’ τρίμηνο του 2021, τα συνολικά έσοδα της Telekom Romania Mobile μειώθηκαν κατά 19,9%, στα 77,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, αντανακλώντας εν μέρει την υψηλή βάση σύγκρισης με το Α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω συγκεκριμένων έργων ICT (Wi-Fi στα σχολεία). Ο αντίκτυπος των περιορισμών λόγω COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει την απόδοση της Telekom Romania Mobile στο τρίμηνο.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διαμορφώθηκαν σε 54,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,4%, κυρίως λόγω της πτωτικής τάσης στην καρτοκινητή και των μειωμένων εσόδων διασύνδεσης που οφείλονται στη μείωση της κίνησης. Η εταιρεία διατηρεί το μερίδιό της στην αγορά καρτοκινητής, η οποία συνεχίζει να συρρικνώνεται σε όλο τον κλάδο. Οι υπηρεσίες συμβολαίου συνέχισαν να σημειώνουν θετικές επιδόσεις, με τον συνολικό αριθμό συνδρομητών να αυξάνεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στο Α’ τρίμηνο του 2021, η εταιρεία κατέγραψε Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) 2,9 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τα κόστη που σχετίζονται με τη διαδικασία διαχωρισμού της Εταιρείας καθώς και ορισμένες προβλέψεις σχετιζόμενες με την κρίση COVID-19. Εξαιρουμένων των παραγόντων αυτών και του αντικτύπου από το έργο ICT το Α’ τρίμηνο του 2020, το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) θα ήταν σχεδόν αμετάβλητο.
Μέρισμα και Επαναγορά Ιδίων Μετοχών
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας στις 9 Ιουνίου 2021, τη διανομή μερίσματος 0,68 ανά μετοχή. Η αντίστοιχη πληρωμή μερίσματος 313 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού ποσού που διατίθεται στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων για το 2021. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 167 εκατ. ευρώ ή το 35%, έχει διατεθεί για την απόκτηση από την Εταιρεία ιδίων μετοχών υπό το ισχύον Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.
Τα μερίσματα που θα αντιστοιχούν στις ίδιες μετοχές που θα έχει αποκτήσει η Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών και τις οποίες θα κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής, θα προσαυξήσουν το μέρισμα των λοιπών μετόχων.
Ακύρωση Ιδίων Μετοχών και Πρόγραμμα Aπόκτησης Ιδίων Μετοχών
Στο πλαίσιο του Προγράμματος 2020-2022, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο από 4 Μαρτίου 2020 έως 28 Ιανουαρίου 2021, αποκτήθηκαν από την Εταιρεία συνολικά 11.387.932 ίδιες μετοχές με μέση τιμή αγοράς Ευρώ 12,20 ανά μετοχή. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έλαβε χώρα στις 4 Δεκεμβρίου 2020, ενέκρινε την ακύρωση συνολικού αριθμού 9.965.956 ιδίων μετοχών που είχαν αποκτηθεί κατά την περίοδο από 4 Μαρτίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020.
Αυτές οι μετοχές ακυρώθηκαν και διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου 2021, κατόπιν ολοκλήρωσης των λοιπών νομικών και κανονιστικών διαδικασιών.
Ο δεύτερος χρόνος του Προγράμματος ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2021, όπου η Εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει περίπου 167 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ιδίες μετοχές κατά την περίοδο από 5 Μαρτίου 2021 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2022. Κατά την περίοδο από 5 Μαρτίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2021, 992.528 ίδιες μετοχές αποκτήθηκαν με μέση τιμή αγοράς Ευρώ 13,26 ανά μετοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ενέκρινε την πρόταση για την ακύρωση 3.469.500 ιδίων μετοχών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας στις 9 Ιουνίου 2021.