Στον τρόπο που η χώρα κατάφερε να γίνει πρωταγωνίστρια των ψηφιακών εξελίξεων στην Ευρώπη, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός κατά την διάρκεια τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις διαδικασίες του “Πράσινου Πιστοποιητικού”, το οποίο υιοθετήθηκε από όλη την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η χώρα μας ήταν από τις πρώτες 7 που κατάφεραν να το υλοποιήσουν, ενώ σήμερα προστέθηκαν δύο ακόμα χώρες στην πλατφόρμα, η Ισπανία και η Λιθουανία.
“O μήνας που διανύουμε, είναι Ευρωπαϊκός μήνας μεταβατικά, αφού ταυτόχρονα συζητείται το ίδιο ακριβώς θέμα, η εφαρμογή του πιστοποιητικού από 1η Ιουλίου για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε και βέβαια είναι πολύ μεγάλη η προστιθέμενη αξία της εφαρμογής αυτής της πρότασης στην πράξη.
Εάν δεν το είχαμε κάνει αυτό, τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε θα έπρεπε να μιλήσουν μεταξύ τους διμερώς, ώστε να αναπτύξουν μεταξύ τους σύστημα που το ένα θα επικυρώνει το του άλλου. Αθροιστικά, 351 διμερείς συμφωνίες, κάτι που θα δημιουργούσε προφανή ζητήματα. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επέτρεψε, όσοι το επιθυμούσαμε, να ξεκινήσουμε νωρίτερα (1η Ιουνίου στην δική μας περίπτωση) και βήμα βήμα να εντάσσονται το σύστημα και άλλες χώρες, αυτόν τον μήνα. Και έτσι, μ’ έναν κεντρικό μηχανισμό τόσο έκδοσης όσο και πιστοποίησης αυτών των εγγραφών με κοινούς μηχανισμούς αξιολόγησης των στοιχείων επιταχύνεται μια διαδικασία, η οποία έχει τον χαρακτήρα απλούστευσης και διευκόλυνσης .
Ήρθε ως πράξη νομικού περιεχομένου έτσι ώστε η νομοθεσία να προλάβει τον κώδικα. Το σύστημα ήταν έτοιμο από την ημέρα του παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Μισέλ και καθ΄ ότι είχε ελληνικό χρώμα, έπρεπε αυτονόητα να είμαστε και στις πρώτες χώρες που θα ξεκινούσαν να εφαρμόζουν αυτή την πρόταση την 1η Ιουνίου”.
Όχι πια “Πράσινο Πιστοποιητικό”
“Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, αλλά και αλλάζει μέρα με την ημέρα” ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: “Ακόμα και η ονομασία, που πριν λίγες εβδομάδες το αποκαλούσαμε πράσινο πιστοποιητικό, άλλαξε πανευρωπαϊκά. Συνεχώς, λοιπόν, θα προστίθενται μέριμνες τόσο σε τεχνικό όσο και πολιτικό επίπεδο, αφού άλλωστε θα υπάρξουν και εξειδικεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Χρειάζονται συγχαρητήρια σ όλους τους μηχανικούς που εργάστηκαν γι΄ αυτό, όπως βέβαια και στους νομικούς.
Καταφέραμε να το εκδώσουμε πρώτοι γιατί είχαμε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού, όπου αξιοποιήθηκαν και τα τέσσερα κανάλια εξυπηρέτησης. Η βασική αρχή που εφαρμόστηκε είναι ότι « το κράτος πάει στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος», κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους και επίσης η επιτυχία οφείλεται και στο ότι το κράτος αξιοποίησε απόλυτα τις τεχνολογικές του υποδομές.
Τα δύο αυτά συστήματα, το σύστημα εμβολιασμού από την μία, αλλά και το πιστοποιητικό covid 19, παράγουν δυο παράγουν δύο μηνύματα, ένα προς το εσωτερικό και ένα προς το εξωτερικό της χώρας.
» Ο εθνικός εμβολιασμός είναι ένα μήνυμα προς όλους στο εσωτερικό της χώρας, για το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Γιατί αυτό που βλέπετε για το εμβόλιο, αφορά όλες τις κυβερνήσεις, γιατί χτίζεις πάνω σε ό,τι έχεις. Και εμείς επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε ό,τι καλή υποδομή είχαμε, όπως κάναμε για παράδειγμα για την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό από την άλλη δίνει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να γίνει πρωταγωνίστρια.. η χώρα μας μπαίνει σε κίνηση.
«Είναι μπροστά μας ένα φιλόδοξο ψηφιακό στοίχημα που μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια. Αν επενδύσουμε όλοι θα είναι νομοτέλεια, και αν το πιστέψουμε όλοι σίγουρα θα πετύχουμε» κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.