Τεχνολογίες

NATO: Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν απειλή αντίστοιχη με τις ένοπλες επιθέσεις

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ θα ανταποκρίνεται στις κυβερνοεπιθέσεις σαν να πρόκειται για ένοπλη επίθεση. Η αλλαγή στην πολιτική του ΝΑΤΟ ακολουθεί κάποιες επιθέσεις “υψηλού προφίλ” (όπως χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους) ενάντια στο αμερικανικό δίκτυο διανομής καυσίμων Colonial-Pipeline και της επίσης αμερικανική εταιρεία συσκευασίας JBS, οι οποίες κόστισαν 4 και 11 εκατ. δολάρια σε λύτρα αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, η τεχνολογική κοινότητα εξακολουθεί να μαστίζεται από το SolarWind, μια επίθεση η οποία αποδίδεται στην ρωσική κυβέρνηση, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε επίσης κατηγορηθεί για την μαζική επίθεση με το πρόγραμμα ransomware, NotPetya. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είχε κατηγορηθεί για την ransomware επίθεση WannaCry το 2017.

Μετά από τέτοιες επιθέσεις, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την «Πλήρη Πολιτική Άμυνας στον κυβερνοχώρο», η οποία ωθεί την συμμαχία να αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις σε «κατά περίπτωση βάση» ενώ μπορεί να τις θεωρήσει αντίστοιχες μιας ένοπλης επίθεσης.

“Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξελισσόμενη πρόκληση, εγκρίναμε μια ολοκληρωμένη πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο, η οποία θα στηρίζεται στις 3 βασικές αρχές της συμμαχίας και τη συνολική στάση αποτροπής και άμυνας, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά μας”, αναφέρει το ανακοινωθέν . 

“Επαναβεβαιώνουμε ότι μια απόφαση για το πότε μια επίθεση στον κυβερνοχώρο θα οδηγούσε στην επίκληση του άρθρου 5 θα ληφθεί από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ κατά περίπτωση. Οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι ο αντίκτυπος σημαντικών κακόβουλων σωρευτικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί με ένοπλη επίθεση”.

Η πρώτη φορά που η συμμαχία αναθεώρησε το χάρτη δράσεων της προκειμένου να περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, ήταν το 2014

close menu