Επιστήμονες από τις εταιρείες MultiplexDX, Lambda Life και ProScience Tech της Σλοβακίας ένωσαν τις δυνάμεις τους με ιολόγους του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών BMC SAV για την ανάπτυξη αντιδραστηρίων με βάση τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την αξιόπιστη ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2. Σε πρώτη φάση, σχεδιάζουν να παράξουν και να διαθέσουν 100.000 διαγνωστικά σετ τα οποία θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα ESET Foundation και θα τα προσφέρει στην κυβέρνηση της Σλοβακίας.
Καθοριστική στο εγχείρημα είναι η συμβολή της εταιρείας MultiplexDX που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή καινοτόμων μοριακών διαγνωστικών αντιδραστηρίων. Στην παρούσα φάση, το σλοβακικό τεστ PCR βρίσκεται υπό δοκιμή με τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων του BMC SAV. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το νέο διαγνωστικό τεστ λειτουργεί ικανοποιητικά και παρουσιάζει καλή ευαισθησία συγκριτικά με τις διαθέσιμες διαγνωστικές μεθόδους. «Αυτό σημαίνει ότι το διαγνωστικό τεστ που ετοιμάζουμε είναι αξιόπιστο και ακριβές και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της ασθένειας σε αρχικό στάδιο. Μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα σε δύο εβδομάδες ό,τι απαιτείται για την παραγωγή 100.000 διαγνωστικών τεστ» δήλωσε ο Pavol Čekan, ιδρυτής της MultiplexDX.
«Για τη διαδικασία της αξιολόγησης και αναφοράς των αποτελεσμάτων της έρευνας, συνεργαζόμαστε με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό CCCT SK. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό το στάδιο θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες» δήλωσε ο Adam Andráško της ProScience Tech.
«Στην ανίχνευση του ιού περιλαμβάνεται η λήψη δείγματος, η απομόνωση RNA και η διάγνωση με τη μέθοδο PCR, με την κοινή προσπάθεια όλων να επικεντρώνεται στο τελευταίο στάδιο» δήλωσε ο Ivan Juráš της Lambda Life
Το σύνολο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων 100.000 διαγνωστικών σετ, θα διατεθεί αρχικά σε διαγνωστικά εργαστήρια στη Σλοβακία. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με κρατικά εργαστήρια, ανταποκρινόμενοι άμεσα στις ανάγκες τους και προμηθεύοντάς τα με επαρκείς ποσότητες. Αφού ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των σλοβακικών εργαστηρίων, θα μπορέσουμε να διαθέσουμε ποσότητες και σε άλλες χώρες που μπορεί να χρειάζονται τα προϊόντα μας» εξηγούν οι δημιουργοί του τεστ.