Κορωνοϊός

Με εφαρμογή στα κινητά θα ξεχωρίζουν εμβολιασμένοι και μη, εν μέσω “ινδικής” μετάλλαξης

Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται η ειδική εφαρμογή που θα ολοκληρώσει το πλέγμα ψηφιακών ελέγχων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία προς την κανονικότητα και ο έλεγχος των μετακινήσεων.

Μέσω της εφαρμογής, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θα πιστοποιείται αν κάποιος διαθέτει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχει νοσήσει ή έχει υποβληθεί σε πρόσφατο rapid ή PCR τεστ. Με την εφαρμογή αυτή τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, αλλά και όπου αλλού απαιτείται έλεγχος, θα μπορούν να ελέγχουν την γνησιότητα των πιστοποιητικών.

Απαραίτητη προδιαγραφή της εφαρμογής είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τα οποία -πέραν του ονοματεπώνυμου- δεν θα αναγράφονται πουθενά στην εφαρμογή, η οποία θα “διαβάζει” το αντίστοιχο QR code και θα δίνει χρωματικές απαντήσεις. Με πράσινο θα πιστοποιούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, με κίτρινο αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος αλλά έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, ενώ με κόκκινο θα είναι η σήμανση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου το νέο app και για τον έλεγχο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς σταματά η αποδοχή των self-tests και θα απαιτείται είτε επίδειξη «πράσινου» πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πρόσφατο μοριακό ή rapid test προκειμένου να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει.

Η κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες στην Ευρωπαϊκή Eνωση, νιώθει ότι υψώνεται ένα τείχος άρνησης των εμβολίων από ένα ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 25%-30%, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό ΕCDC έστειλε σε όλα τα κράτη-μέλη στις 23 Ιουνίου μία έκθεση με σενάρια-εφιάλτες για την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω της λεγόμενης «ινδικής» μετάλλαξης.

Οι Ευρωπαίοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου δεν φτιάχνει άμυνα απέναντι στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» και ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, να νοσηλευτούν και (κάποιοι από αυτούς) να πεθάνουν. Και μάλιστα όχι το φθινόπωρο, όπως συνέβη πέρυσι, αλλά μέσα στο καλοκαίρι…

close menu