Η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που υπέβαλε το επίσημο κείμενο στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 στις κοινοτικές αρχές με στόχο τη στήριξη των χωρών μελών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, με το νέο ΕΣΠΑ. Η υποβολή του, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγινε ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος SFC.
Ως γνωστόν, το νέο κείμενο στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδo, περιλαμβάνει πόρους 26,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,1 δισ. ευρώ αποτελούν ενωσιακή συνεισφορά και 5,6 δισ. ευρώ εγχώρια συμμετοχή. Το σύνολο των πόρων θα κατανεμηθούν σε επτά τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά προγράμματα τα οποία ήδη έχουν συμφωνηθεί. Η κατάρτισή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες
Οι ελληνικές αρχές ήταν έτοιμες εδώ και αρκετές εβδομάδες γι΄ αυτή την υποβολή, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων. Διαδικαστικά, την υποβολή του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ακολουθήσει η καθιερωμένη διαδικασία της διϋπηρεσιακής διαβούλευσης (interservice consultation) με τις κοινοτικές αρχές, η οποία έχει ως ελάχιστη περίοδο διαβούλευσης τις 15 ημέρες. Η διαβούλευση αυτή σημαίνει ότι το σχέδιο διέρχεται από κάθε υπηρεσιακή μονάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία διατυπώνει παρατηρήσεις.
Πάντως, η κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο επικεφαλής του υπουργείου, Άδωνις Γεωργιάδης, φιλοδοξούν το νέο ΕΣΠΑ να είναι το πρώτο κείμενο στρατηγικής που εγκρίνεται σε κοινοτικό επίπεδο.
Την υποβολή του ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει μέσω της ίδιας διαδικασίας η υποβολή των τομεακών και περιεφερειακών προγραμμάτων, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, δηλαδή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2021. Πιθανώς, η χώρα να μην χρειαστεί να εξαντλήσει το τρίμηνο που προβλέπεται από τη διαδικασία, καθώς είναι από καιρό προετοιμασμένη.
Η κυβέρνηση «καίγεται» να προχωρήσει το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματά του, με στόχο να δώσει μια ώθηση στην ψυχολογία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Προτεραιότητα έχει τεθεί στο να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», γνωστό ως ΕΠΑΝΕΚ, που σήμερα κρύβει (άμεσα) μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ύψους 800 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται.
Πρόκειται για τις δεσμεύσεις, που ήδη έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση προς επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, γυμναστήρια κ.λπ. ως μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων από την πανδημική κρίση. Η εκταμίευση των ποσών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και έτσι, όσο πιο γρήγορα εγκριθούν το ΕΣΠΑ και τα προγράμματά του, τόσο πιο γρήγορα έλθουν τα συγκεκριμένα κονδύλια στη χώρα μας.