Σε πλήρη εφαρμογή τίθενται οι διατάξεις του Ν. 4706/2020 (άρθρο 92 παρ.3) που ορίζει τον τρόπο διακυβέρνησης των εταιριών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τα σημαντικότερα σημεία του νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση είναι τα εξής:
1) O καινούργιος νόμος καλύπτει όλες τις εταιρίες με μετοχές και κινητές αξίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενή αγορά στην Ελλάδα.
2) Εφαρμογή καινούργιας πολιτικής καταλληλόλητας των προσώπων του Διοικητικού συμβουλίου με ελάχιστη ποσόστωση ανά φύλο 25% και μη εμπλοκή μέλους σε ζημιογόνες συναλλαγές εταιρίας με συνδεδεμένα μέρη.
3) Προβλέπεται πιο ξεκάθαρα η αρμοδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η παρακολούθηση και αξιολόγηση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρίας και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζει η ίδια η εταιρία.
4) Ο νόμος διατηρεί την ήδη υπάρχουσα διάκριση σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη.
Πιο συγκεκριμένα τα εκτελεστικά ορίζονται υπεύθυνα για την εφαρμογή των πολιτικών του Διοικητικού Συμβουλίου με την υποχρέωση να ενημερώνουν γραπτώς τα μη εκτελεστικά για τις ενέργειές τους. Τα μη εκτελεστικά διατηρούν τον εποπτικό τους ρόλο με τον Πρόεδρο του Διοικητικού να εκλέγεται από αυτά τα μέλη. Επίσης για τα ανεξάρτητα μέλη ο νόμος προβλέπει μεγαλύτερη ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.
5) Καινοτομία του νέου νόμου είναι η θέσπιση δύο, νέων, Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου: Η Επιτροπή Αποδοχών και η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων. Η Επιτροπή Ελέγχου παραμένει.
6) Ο Κανονισμός Λειτουργίας καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως και παλαιότερα αλλά με αυστηρότερο τρόπο καθώς ορκωτός οφείλει να επιβεβαιώσει στην Έκθεση Ελέγχου την ύπαρξή του.
7) Πρώτη φορά προβλέπεται Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου τα μέλη της οποίας δεν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
8) Ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική εφαρμογή κώδικα Εταιρικής διακυβέρνησης.
9) Προβλέπεται η δημιουργία μονάδας Εξυπηρέτησης των Μετόχων και Μονάδα Εταιρικών Ανακοινώσεων.
10) Για απόκλιση χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων με απόκλιση μεγαλύτερη του 20% απαιτείται απόφαση του ΔΣ με πλειοψηφία 3/4.
11) Για τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας άνω του 51% απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία.
12) Για παραβάσεις των ρυθμίσεων του νέου νόμου οι κυρώσεις είναι ακόμα πιο σκληρές από τις προ υπάρχουσες με τα πρόστιμα να φτάνουν πλέον τα 3.000.000€ με δυνατότητα επιβολής και στην εταιρία πέρα από τα φυσικά πρόσωπα.
Οι περισσότεροι αναλυτές και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρούν θετική εξέλιξη την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες αλλαγές αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία των εταιριών και ως λογική συνέχεια στην Ελληνική οικονομία και χρηματιστήριο.
Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που άπτονται της εφαρμογής του νόμου και απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα ενδιαφερόμενων.