Εν καιρώ πανδημίας, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει την τιμητική της, με τη ζήτηση 3D εκτυπώσεων προϊόντων, που σχετίζονται κυρίως με ιατρικό εξοπλισμό, να εκτοξεύεται.
Σήμερα, η Ελλάδα φαίνεται να υστερεί, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τόσο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 3D printing όσο και στην ένταξή της στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτή ακριβώς την υστέρηση φιλοδοξεί να ανατρέψει η Ελλάδα, εγκαθιστώντας από τον Οκτώβριο στην Πάτρα ένα «στρατηγείο» για το 3D printing
Με τη δημιουργία του Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής (ΕκεΠεΚ), η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στην πολλά υποσχόμενη παγκόσμια αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ η ελληνική οικονομία αποκτά έναν πολύτιμο σύμμαχο ανταγωνιστικότητας, την τρισδιάστατη εκτύπωση. Το Ελληνικό Κέντρο αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που θα «τρέξει» το όλο εγχείρημα συμμετέχουν άλλες 11 καινοτόμες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τις ADAMANT COMPOSITES LTD, CBL Patras, EBETAM, EXTRA MILE, LINO, ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ, Neweleven Capital, NOESIS Technologies, OHB HELLAS, RAYMETRICS και UBITECH.
Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο Αναφοράς για το 3D printing, το οποίο θα αποτελέσει ένα one-stop-shop για την υποστήριξη εταιρειών στην προσθετική κατασκευή.
Οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του Κέντρου θα έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, από την αξιολόγηση της αρχικής ιδέας του νέου προϊόντος έως την τελική ανάπτυξη της βιομηχανικής εφαρμογής
Το Κέντρο, που θα εγκατασταθεί στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, θα συνδράμει τους ενδιαφερόμενους σε τρία πεδία: παροχή υπηρεσιών, εκπαίδευση- κατάρτιση και έρευνα. Θα προσφέρει δε μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, από την κατασκευή πρωτοτύπων μέχρι τη δοκιμή νέων σχεδίων και υλικών, και από την κατασκευή μικρών ανταλλακτικών μέχρι τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εξαρτημάτων και προϊόντων.
Η πρόταση του ΙΤΕ έχει πάρει πράσινο φως για χρηματοδότηση από τη Δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).