Το ζήτημα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα με στόχο την προώθηση της Αποκέντρωσης και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απασχολεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας.
Όπως αναφέρουν και στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης των ΕΛΙΑΜΕΠ και ΕΕΤΑΑ οι κ.κ Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και ο Γιώργος Παγουλάτος Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, “η αναγκαιότητα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων είναι πλέον “κοινός τόπος”, τόσο σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά οι σχετικές απόψεις και προτάσεις διίστανται μεταξύ τους και δεν διαφαίνεται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συντεθούν, δίνοντας τη δυνατότητα στο πολιτικό-διοικητικό σύστημά μας να αναλάβει μια κοινά αποδεκτή πολιτική, νομική και επιχειρησιακή πρωτοβουλία”.
Στη μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα δημόσιων λειτουργών και εμπειρογνωμόνων και εκδίδεται ως βιβλίο από το ΕΛΙΑΜΕΠ και την ΕΕΤΑΑ, με τίτλο «Η Μεταρρυθμιστική Τεχνική μέσα από την Ιστορική Εξέλιξη των Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων», αναφέρεται με σχόλιό του, ο πρ. Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.
Έχοντας παρακολουθήσει από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και έχοντας συμβάλλει σε ορισμένες από αυτές, ο κ. Παπαδόπουλος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πολιτικο-διοικητικό σύστημά μας χαρακτηρίζεται από «νομοπαρασκευαστική μονομέρεια». Όπως εξηγεί, εκπονούμε συνέχεια νόμους χωρίς συνήθως να φροντίζουμε για την εφαρμογή τους, έχουμε δε εθιστεί με την κατάσταση αυτή και την αντιμετωπίζουμε με μακαριότητα, ωσάν να πρόκειται για αταβιστικό χαρακτηριστικό της φυλής μας.
Αυτή τη μακαριότητα έρχεται να ταράξει η παρούσα μελέτη, αναφέρει ο πρώην Υπουργός. Αποτελεί αναστοχασμό και αποτίμηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων αποκέντρωσης και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και επιχειρεί να συγκροτήσει τη «θεσμική μνήμη» της μεταρρυθμιστικής τεχνικής αυτών των μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας την αξιοποίησή της ως μήτρας για την επόμενη σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση. Η μελέτη καταλήγει προτείνοντας την «Εργαλειοθήκη ‘Εμμ Ροίδης’» με 4 μεταρρυθμιστικά εργαλεία, την «Μεταρρυθμιστική Μεθοδολογία ‘Ευπαλίνος’», 4 τεχνικές μεταρρύθμισης των αρμοδιοτήτων και 10 μεταρρυθμιστικά βήματα.
Το εν λόγω βιβλίο, σύμφωνα με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, αποτελεί πολύτιμο Οδηγό όχι μόνο για αξιολογούμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων χρόνων, αλλά και για να εκτιμούμε τις προοπτικές επιτυχίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών των επόμενων χρόνων, με βάση τη μεταρρυθμιστική μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν (ή δε χρησιμοποιούν) και τον οδικό χάρτη των βημάτων που ακολουθούν (ή δεν ακολουθούν). Ιδού η Ρόδος…”
Η μελέτη και η έκδοση εκπονήθηκαν από τους κκ Παναγιώτη Μαΐστρο, Ράλλη Γκέκα, Γιάννη Γούπιο και Δήμητρα Κουτσούρη