Κατά τη σημερινή τοποθέτηση του εισηγητή και Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, ξεκίνησε την τοποθέτησή του καυτηριάζοντας τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο νομοθετεί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, καθώς έφερε ένα νομοσχέδιο που αφορά ολόκληρη τη χώρα και την ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη, εν μέσω καλοκαιριού, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, και με πακέτο μάλιστα σωρείας άσχετων τροπολογιών.
Ο Μάριος Κάτσης μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα αναρωτήθηκε, «είμαστε σίγουροι πως θέλουμε όλοι να γίνει το Κτηματολόγιο; Το θέλουμε όλοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα; Και, αν ναι, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα;», ενώ συνέχισε λέγοντας «από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους με λίγες λαμπρές εξαιρέσεις, οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού, της συντήρησης, του πελατειακού κράτους, του ρουσφετιού, οι οικοπεδοφάγοι καταπατητές που βρέθηκαν με μεγάλη περιουσία σε μια νύχτα και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που συμπεριφέρονταν ως νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, είχαν κάθε συμφέρον να μη γίνει ποτέ Κτηματολόγιο στη χώρα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, παραδίδει ένα ημιτελές έργο. «Με τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνετε, δε θα αποκτήσουμε Κτηματολόγιο, αλλά θα τιναχτεί στον αέρα μια μεγάλη μεταρρύθμιση λίγο πριν ολοκληρωθεί, και ενώ ήδη είχε μπει στις ράγες ώστε να γίνει πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι με τον νόμο 4512/18 πήρε μπρος η κατάρτιση του Κτηματολογίου που καρκινοβατούσε, ενώ, παράλληλα, μετατράπηκε το Κτηματολόγιο Α.Ε. σε ΝΠΔΔ ώστε να προσδώσει κύρος και εργαλεία στο θεσμό. «Παραλάβαμε την περαίωση του κτηματολογίου με πολλά προβλήματα περίπου στο 25%, και μέσα σε 2 και κάτι χρόνια το φτάσαμε στο 60%».
Σχετικά με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επιτάχυνσης ολοκλήρωσης του έργου και απλούστευσης των διαδικασιών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε αρχικά με την ανάλυση των πραγματικών στοιχείων πως είναι παραπλανητικό και ψευδές το επιχείρημα του Υπουργείου ότι μόνο το 2% των περιπτώσεων έχει ενστάσεις και αντιρρήσεις και δεν μπορεί να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να αναρτηθεί στο Κτηματολόγιο. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης όταν για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο του κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα. «Το Κτηματολόγιο το θέλουμε για να μην έχουμε εκκρεμότητες ως προς τα γεωχωρικά δεδομένα και τα εμπράγματα δικαιώματα. Δηλαδή να ξέρουμε ποιο χωράφι ή οικόπεδο ή σπίτι ανήκει σε ποιόν και πού είναι ακριβώς στο χάρτη. Κτηματολόγιο και εκκρεμότητες δεν πάνε μαζί», ανέφερε δηκτικά.
Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα Κτηματολόγιο outsource με διαπιστευμένους Μηχανικούς και Δικηγόρους, και ότι προσπαθεί να ελέγξει κομματικά τον Φορέα, δημιουργώντας εγκάθετη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αλλά και παρεμβαίνοντας στην επιλογή προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων. Αναφερόμενος στη σκοπιμότητα αυτής της μεθόδευσης τόνισε ότι, «στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα ετοιμάζεται ένα μεγάλο πάρτι Real Estate συγκέντρωσης περιουσίας στα χέρια λίγων, με την λειτουργία του Κτηματολογίου, με το μπάχαλο με τους Δασικούς χάρτες, με τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίσατε».
Σχετικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο για τους εργαζομένους, τόνισε πως «αφαιρέσατε τους Μηχανικούς Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας ΤΕ που είχατε μέσα στο αρχικό κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, γεγονός που σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Σας καλούμε να φέρετε τώρα νομοτεχνική βελτίωση και να άρετε αυτή την αδικία, καλό θα σας κάνει κ. Στύλιο όχι κακό. Παράλληλα, προσπαθώντας να επιλύσετε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», θέτετε σε 3ετή υπηρεσιακή ομηρεία τους εργαζομένους του».
Ως προς τις λοιπές διατάξεις και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ο Μάριος Κάτσης σχολίασε αρνητικά την απαράδεκτη διάταξη του cash rebate για επιλέξιμες δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό έως και στο υψηλότατο ποσοστό του 50%. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το ελληνικό Δημόσιο πλέον μπορεί να χρηματοδοτεί δαπάνες παραγωγής που πραγματοποιούνται ή φορολογούνται στο εξωτερικό, κι έτσι οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό από γειτονικές χώρες, αφήνοντας στην ανεργία τους ικανότατους εγχώριους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα. Καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βάζει εξωτερικούς ιδιώτες ελεγκτές στα όργανα ελέγχου του ΕΚΟΜΕ, χωρίς να ξέρει κανείς ποιος μπορεί να εγγραφεί στο σχετικό μητρώο.
Ως προς την τροπολογία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στο ταμείο Φαιστός να υπογράφει συμβάσεις με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε πως σήμερα κάνετε μισό βήμα να έρθετε στα λόγια μας αλλά είναι πάλι λειψό.
Κλείνοντας, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τελειώσει κανένα μεγάλο έργο στη χώρα. «Δεν ‘’Μένουμε Ευρώπη’’ που έλεγε το σύνθημά σας αλλά μένουμε μια μικρή οθωμανική επαρχία που είπε κάποτε άστοχα ο κ. Μητσοτάκης. Τι αφήνετε στις επόμενες γενιές; Εκκρεμότητες, ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών και άλλη μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Με αυτό το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπαίνει με τα 2 πόδια στο κάδρο της οπισθοδρόμησης της κυβέρνησης».