Διάστημα

Η καινούργια startup του ESA BIC Greece AlongRoute χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για θαλάσσιες προγνώσεις

Η AlongRoute είναι μία από τις δύο νεότερες startups που επιλέχθηκαν από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η εταιρία αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να πετύχει υψηλής ακρίβειας θαλάσσιες προγνώσεις και να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα την πλεύση τους, εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές των αέριων ρύπων.

Σήμερα, οι θαλάσσιες μεταφορές εκπέμπουν περίπου το 3% των παγκόσμιων αερίων ρύπων με τάση για διπλασιασμό σε λιγότερο από 30 χρόνια. Η τάση αυτή βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας (IMO) έχει θεσπίσει πλέον αυστηρά ποσοστά μείωσης των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία που φτάνουν έως και το 70% μέχρι το 2050, σε σχέση με το 2008. Για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχουν αναπτυχθεί διάφορα εργαλεία μεταξύ των οποίων και η βελτιστοποίηση πλεύσης βάσει καιρού. Αυτά στοχεύουν τόσο στον μετριασμό των εκπομπών αερίων, όσο και στην μείωση του κόστους καυσίμου. Παρόλα αυτά, οι σημερινοί αλγόριθμοι υπολογισμού της βέλτιστης διαδρομής πλεύσης έχουν καταφέρει έναν μετριασμό της τάξης του 3% με 10%. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η κακή ποιότητα των θαλασσίων προγνώσεων που δέχονται σαν είσοδο για να λειτουργήσουν. Η ακρίβεια εδώ παίζει καταλυτικό ρόλο, ενώ είναι γεγονός πως τα σημερινά αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης θαλασσίων παραμέτρων έχουν φτάσει στη φέρουσα ικανότητα της ακρίβειάς τους.

Κάπου εδώ γεννήθηκε και η επιχειρηματική ιδέα της AlongRoute. Το βασικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει η ομάδα είναι αν συγκεκριμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να διαμορφώσουν ένα προγνωστικό σύστημα θαλασσίων συνθηκών που δεν βασίζεται στην μοντελοποίηση της φυσικής, αλλά αντ’ αυτού «μαθαίνει» τη φυσική μέσα από ποιοτικά ιστορικά δεδομένα υψηλής πιστότητας. H AlongRoute ξεπερνά τους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν σήμερα τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης δεδομένων, αναπτύσσοντας καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Εκτιμάται πως οι υφιστάμενοι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης της πλεύσης με βάση τον καιρό που χρησιμοποιούνται από τη ναυτιλία μπορούν να εκτινάξουν την απόδοσή τους, απλώς αντικαθιστώντας τα προγνωστικά δεδομένα που χρησιμοποιούν ως είσοδο, με τα υψηλής ακρίβειας προγνωστικά δεδομένα της AlongRoute. Με αυτό το σχήμα ο μετριασμός των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία μπορεί να αγγίξει ποσοστά από 8% έως 23%, δηλαδή 1,3 φορές καλύτερα απ’ ότι σήμερα. Το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει και στην μείωση των αερίων από τις θαλάσσιες μεταφορές κατά 50 εκ. τόνους, σε μόνο ένα χρόνο!

Με τη στήριξη της θερμοκοιτίδας του ESA BIC Greece, η ομάδα της AlongRoute φιλοδοξεί να ενσωματώσει στο σύστημα των μοντέλων που αναπτύσσει, δορυφορικές μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων σχεδόν πραγματικού χρόνου. Τα δεδομένα θα αποτελούν την βάση ενός εμπλουτισμένου επιπέδου πληροφορίας αρχικών συνθηκών που θα χρησιμοποιείται για την εκκίνηση των αλλεπάλληλων προγνωστικών κύκλων. Αυτό θα οδηγήσει στην «απεξάρτηση» των νέων μοντέλων από υφιστάμενα αποτελέσματα αριθμητικών μοντέλων με στόχο την σταθερότητα του συστήματος και την υψηλότερη ακρίβεια των αποτελεσμάτων του.

Η φιλόδοξη ομάδα αποτελείται από πέντε υψηλά καταρτισμένα μέλη: την Ωκεανογράφο Γεωργία Καλαντζή, τον Αεροναυπηγό και Μηχανικό Πληροφορικής Eduardo Pena Vina, τον Περιβαλλοντολόγο Στέργιο Διαμαντόπουλο, τον Γεωγράφο Κωνσταντίνο Καρυστινάκη και την Περιβαλλοντολόγο Αποστολία Παπαδούδη.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος. Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000€, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 16 Οκτωβρίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο https://www.esa-bic.gr/cut-off-date-october/.

close menu