Το 25ο Greek ICT Forum πέρασε στην ιστορία. Πέρα από τις επίσημες ομιλίες και παρουσιάσεις, έμειναν όλα όσα συζητήθηκαν στα «πηγαδάκια», που δείχνουν την πραγματική κατεύθυνση στην οποία βαδίζει τη πιάτσα των ΤΠΕ/ICT.
Το ρεζουμέ (γαλλιστί résumé σημαίνει μεταφορικά το συμπέρασμα, το ουσιαστικό μήνυμα) του 25ο Greek ICT Forum για το που βαδίζει η ελληνική αγορά πληροφορικής είναι αμφίσημο και ευρέως ερμηνεύσιμο με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες.
Το εύκολο και αβασάνιστο συμπέρασμα είναι ότι «καλά πάμε, έργα κατακυρώνονται και υλοποιούνται, παρά τα εσωτερικά προβλήματα της έλλειψης κόσμου και όλα θα πάρουν το νέο τους δρόμο μετά τις εκλογές». Όσοι έχουν αυτή την άποψη συντάσσονται πιθανότατα με την εκτίμηση ότι θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
Η επόμενη καταγεγραμμένη άποψη λέει «η πίεση της απορροφητικότητας των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης έχει οδηγήσει σε μία ισοπεδωτική διαδικασία «πάρτε και δεν πρέπει να έχουμε αντιδράσεις» (και δεν έχουμε!)».
Αυτή η κατεύθυνση αργά ή και γρήγορα θα δείξει (ή δείχνει ήδη) τα σημεία τριβών που έχουν ως αποτέλεσμα την απροθυμία ορισμένων βασικών παικτών υλοποίησης (όχι των «ταμειακών αναδόχων»!) να μην κατεβαίνουν σε όλα τα έργα αλλά σε εκείνα που έχουν σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η (υπαρκτή) κατεύθυνση βρίσκεται στο πλαίσιο «από – έως» του υπουργείου «Ψη-Δια» και της «ΚτΠ», ώστε να μην υπάρχουν επιφυλάξεις για την οριστική παραλαβή των έργων. Αν και αυτή η παράμετρος αφορά την μεθεπόμενη πολιτική ηγεσία (ούτε καν την επόμενη) του «Ψη-Δια» και την υπηρεσιακή της «ΚτΠ», εν τούτοις ενδιαφέρει τους παραδοσιακούς και βετεράνους integrators που ξέρουν τι σημαίνει «οριστική παραλαβή».
Και βέβαια εδώ ακούγονται απόψεις ότι και καλά η έννοια οριστική παραλαβή έργου ΙΤ είναι συνώνυμη του «λάστιχου» και ειδικά οι «ταμειακοί ανάδοχοι» (νεοπαγής έννοια) δεν πρέπει να ανησυχούν.
Όμως . . .
Όμως οι αναγνώστες του παπα-γάλ(λ)ου και ακολουθούντες των αναλύσεων του γνωρίζουν ότι η μεθεπόμενη κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι μονοκομματική με ότι σημαίνει αυτό για οριστικές παραλαβές μεγάλων έργων όπως (λέμε τώρα) π.χ το Κτηματολόγιο, ο Φάκελος Υγείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα Ποινικά Μητρώα και άλλα και πολύ περισσότερα.
Τίθουμε (όπως έλεγα παλαιός τις συνδικαλιστής και η μεγάλη «Λαίδη») το θέμα σήμερα, καθώς εμείς και εσείς (οι «οριτζινάλε» πληροφορικάριοι) θα είμαστε εδώ, καθώς αρκετοί θα έχουν αποχωρήσει τα επόμενα πέντε με επτά έργα και θα έχουν πάει σε άλλες πολιτείες και φυσικά θα τους ψάχνουμε.
Με λίγα λόγια οι γνωρίζοντες και οι έχοντες εμπειρία στον «πυρήνα» των έργων ΙCΤ ξέρουν ότι, όπως είχε επισημανθεί από αυτό το βήμα, η ατζέντα θα αλλάξει είτε έτσι είτε αλλιώς.
Και γιατί ο Πιέρ και οι συν αυτώ θα αποχωρήσουν μετά τις δεύτερες εκλογές (τουλάχιστον) από την οδό Αλεξάνδρου Πάντου. Αυτή η ορατή πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα, αν τελικά έχουμε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ, όπου «το άπαν και το σύμπαν όλο» θα αναδιαταχθεί, καθώς το υπουργείο «Ψη-Δια» θα είναι το ένα από τα πρώτα που θα «συγκυβερνηθεί» με ότι σημαίνει στους σημερινούς συσχετισμούς και ισορροπίες.
Και αυτά σας τα λέμε σήμερα «εν πλήρει συνειδήσει» για τις μελλούμενες επιπτώσεις.
Αυτά τα ολίγιστα επί των παρασκηνίων και των προσκηνίων του 25ου Greek ICT Forum.
ΠΑΠΑΓΑΛΛΙΕΣ
ΒΑΡΙΑ, ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΒΑΡΕΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
Στα κόμματα καθημερινά καταφθάνουν στοιχεία, πληροφορίες, μετρήσεις και διάφορα στατιστικά για το προεκλογικό κλίμα. Ένα από αυτά που βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές (ή όπως λέγονται ή αυτοαποκαλούνται) είναι και οι ακροαματικότητες των πολιτικών εκπομπών στα κανάλια.
Δυστυχώς για τους κομματικούς συμμετέχοντες οι επιδόσεις όλων αυτών των εκπομπών σε όλα τα κανάλια είναι από ανύπαρκτες έως σχεδόν μηδαμινές. Σίγουρα φταίει το περιεχόμενο και αυτά που ακούγονται, τα οποία είναι εξαιρετικά αδιάφορα και βαρετά. Επίσης φταίει και ο πολιτικός λόγος σχεδόν όλων των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από κόμμα, ηλικία, θέση, επάγγελμα, που είναι τόσο αναχρονιστικός και κενός, που ακόμη και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δεν θα έβλεπαν αυτές τις εκπομπές.
Φανταστείτε τώρα μέχρι τις εκλογές στις 21 Μαΐου, πόσο βαρεμάρα θα πέσει στις πολιτικές εκπομπές των καναλιών με αυτό μπορεί να αυτό στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Εικασίες πολλές, βεβαιότητα καμία.
Το μόνο εμφανές και σίγουρο ότι οι πολιτικές και προεκλογικές εκπομπές είναι βαρύτητα βαρετές!