Με νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η ΑΑΔΕ προτίθεται να διευκολύνει την ζωή των πολιτών απλοποιώντας την διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Με την νέα εφαρμογή οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα ή διαφορετικά το προφίλ, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.
Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο, το οποίο θα είναι προσωποποιημένο για κάθε φορολογούμενο. Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν μέχρι, για παράδειγμα, τις 30 Απριλίου δεν έχει πληρώσει το ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης . Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις που τρέχουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Με την νέα εφαρμογή αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι, όπως προκύπτει και από τις ενημερώσεις που λαμβάνουν από τις τράπεζες, πληρώνουν με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών, κάτι που αποδίδεται σε ολιγωρία και όχι σκοπιμότητα.
Μετά, λοιπόν, την εφαρμογή για το σκανάρισμα αποδείξεων, που περισσότεροι από 175.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, έρχεται το app για τις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σχεδιάζεται και εφαρμογή για το σκανάρισμα οχημάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 44.000 επώνυμες καταγγελίες και 55.000 ανώνυμες. Δηλαδή, στο σύνολό τους προσεγγίζουν τις 100.000 καταγγελίες. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα δοθούν κίνητρα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να σκανάρουν τις αποδείξεις. Συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή και καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi θα λαμβάνουν αμοιβή. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περί τα 200-300 ευρώ (με βάση τον αρχικό σχεδιασμό), ενώ το ανώτατο όριο θα ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.
Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Ακόμα και εάν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα διοικητικά δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει για αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία. Οι περισσότερες καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αφορούν τη μη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών-αποδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA».