Διάστημα

Βίντεο υψηλής ανάλυσης με χρήση λέιζερ θα στέλνει από τη Σελήνη η αποστολή Artemis 2 

Μέχρι σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βασιζόταν σε ραδιοφωνικά σήματα που εκπέμπονται μέσω του Deep Space Network

Η NASA θα χρησιμοποιήσει τεχνολογίες λέιζερ για να εξελίξει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούν τα διαστημικά της σκάφη με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη Γη, με άλλα σκάφη ή αργότερα με τις βάσεις που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη και τον Άρη.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βασιζόταν σε ραδιοφωνικά σήματα που εκπέμπονται μέσω του Deep Space Network που έχει αναπτύξει για την μετάδοση κάθε είδους επιστημονικών δεδομένων από το Διάστημα στη Γη. Τα λέιζερ, ωστόσο, έχουν την ικανότητα να αυξάνουν κατά πολύ τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να στείλουν τα διαστημόπλοια και η NASA είναι έτοιμη να στείλει με τέτοιου είδους τεχνολογία στη επερχόμενη επανδρωμένη αποστολή Artemis 2 που θα ταξιδέψει στη Σελήνη.

Η αποστολή Artemis 2 είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί στα τέλη του 2024 και το πλήρωμα της θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να γίνει πιο απλή και εύκολη η αποστολή Artemis 3 που προγραμματίζεται για το 2025 και το πλήρωμα της θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι, επιστροφή που θα έχει αυτή τη φορά μόνιμο χαρακτήρα. Το σύστημα λέιζερ που θα χρησιμοποιηθεί θα μεταδίδει και μάλιστα σε πραγματικά χρόνο υψηλής ανάλυσης εικόνες βίντεο από τον φυσικό μας δορυφόρο. Η NASA αναφέρει σε σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ότι αυτό το σύστημα «θα είναι μόνο η αρχή για το πώς οι επικοινωνίες με λέιζερ ανοίγουν το δρόμο για την προώθηση των επιστημονικών μας ανακαλύψεων».

Η NASA έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis θα δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός που θα κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα γίνει προσπάθεια για τη δημιουργία των πρώτων βάσεων του ανθρώπου στο φυσικό μας δορυφόρο. Βάσεις και γενικότερα εγκαταστάσεις διαφόρων χρήσεων έχουν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν στη Σελήνη στο κοντινό μέλλον τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος όπως επίσης και η Κίνα με τη Ρωσία σε ένα κοινό πρότζεκτ.

πηγή: Naftemporiki.gr

close menu