Τεχνολογίες

Οι συνιδρυτές της Apple και της DeepMind εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης

Οι δύο γκουρού της τεχνολογίας δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη ξέφρενη κούρσα στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τις σκοτεινές της πτυχές

Ο Στηβ Βόζνιακ αποτελεί έναν από τους θρύλους στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Είναι ο συνιδρυτής της Apple και δημιουργός των υπολογιστών της εταιρείας που έφεραν επανάσταση στην οικιακή χρήση υπολογιστών ο οποίος όμως αν και ήταν το τεχνικό μυαλό της Apple έμεινε στη σκιά του περισσότερο χαρισματικού στην επικοινωνία Στηβ Τζόμπς.

Ο Μουσταφά Σουλεϊμάν ανήκει στη νεότερη γενιά πρωτοπόρων της βιομηχανίας της τεχνολογίας και οραματιστών συμμετέχοντας στην ίδρυση του εργαστηρίου ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google έναντι ενός ποσού περίπου 500 εκατ. ευρώ. H Deep Mind ειδικεύεται στην ανάπτυξη της αποκαλούμενης «τεχνητής γενικής νοημοσύνης» (AGI), ενός είδους τεχνητής νοημοσύνης που αυτοβελτιώνεται και θεωρητικώς τουλάχιστον μπορεί να ξεπεράσει σε ικανότητες τον ανθρώπου ακόμη και να αποκτήσει συνείδηση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο γκουρού της τεχνολογίας και της καινοτομίας προσέθεσαν το όνομα τους στη μακριά λίστα των σημαντικών ανθρώπων της βιομηχανίας της τεχνολογίας που δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη ξέφρενη κούρσα στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και τις σκοτεινές της πτυχές. «Αν και κάποιες από τις προβλέψεις και εκτιμήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικές νομίζω ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να διδάσκονται πώς να βελτιώνονται. Η παροχή αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θεμελιώδες όριο που δεν πρέπει να διασχίσουμε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» λέει ο Σουλεϊμάν.

«Δεν πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο επειδή της λείπει το συναίσθημα όμως είναι μια τεχνολογία τόσο έξυπνη που αποτελεί στόχο εκμετάλλευσης κακών παικτών, εκείνων που θέλουν να σε ξεγελάσουν για το ποιοι είναι» αναφέρει ο Βόζνιακ που λέει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σύμμαχο στις κάθε είδους απάτες καθιστώντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους. Ο Βόζνιακ είναι υπέρμαχος της δημιουργίας νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου των εταιρειών και ειδικά των μεγάλων της βιομηχανίας της τεχνολογίας που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία αλλά μπορούμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους ώστε να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν απάτες και κακόβουλες απόπειρες λήψης προσωπικών πληροφοριών» σημειώνει ο Βόζνιακ.

Πηγή: naftemporiki.gr

close menu