Σε ριζικές αλλαγές προκειμένου να “απλοποιήσει” την λειτουργία της προχωράει η νέα επικεφαλής της Vodafone, Margherita Della Valle, περικόπτοντας 11.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters, οι μαζικές απολύσεις είναι απόρροια των προβλέψεων για μηδενική ή ελάχιστη αύξηση κερδών στο νέο οικονομικό έτος, κάτι που οδήγησε σε πτώση της μετοχής κατά 4%.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά της, παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, είπε, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα οδηγήσει σε μείωση 1,3% των βασικών κερδών του ομίλου, στα 14,7 δισ. ευρώ για το έτος έως το τέλος Μαρτίου, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς.
Η ανάπτυξη στην Αφρική και οι υψηλότερες πωλήσεις συσκευών, ωστόσο, της επέτρεψαν να επιτύχει αύξηση εσόδων κατά 0,3%, στα 45,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η απόδοσή μας δεν ήταν αρκετά καλή», δήλωσε η Della Valle, η οποία ανέλαβε τον περασμένο μήνα.
Η Vodafone έχει πρόσφατα περικόψει θέσεις εργασίας σε πολλές από τις μεγάλες αγορές της, 1.000 στην Ιταλία νωρίτερα φέτος ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ, προσπαθεί κόψει περίπου 1.300 στη Γερμανία.
Σχετικά με την προτεινόμενη σύνδεση των βρετανικών δραστηριοτήτων της με την Hutchison’s Three UK, η Vodafone είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα συμφωνηθεί τελικά. Δεν σχολίασε περαιτέρω τις συνομιλίες.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Πηγές του ομίλου επισημαίνουν ότι η ελληνική θυγατρική καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μέσα στον όμιλο. Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης εσόδων από υπηρεσίες, της τάξης του 4%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με όχημα τα υψηλότερα έσοδα από τις υπηρεσίες roaming, την προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας (το τελευταίο έτος), την θετική ανάπτυξη στους εταιρικούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από τις νίκες του τμήματος Δημοσίου Τομέα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το βασικό μήνυμα που έρχεται από τη νέα CEO του ομίλου και η πρόθεση σε επίπεδο Ομίλου να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή, με φρέσκιες ιδέες και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην εταιρία να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Αυτή η νέα αρχή εμπεριέχει και την πολύ θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός των εμπορικών στρατηγικών και προϊόντων να υλοποιείται εκεί που είναι πιο εύλογο, δηλαδή στις ίδιες τις αγορές και όχι κεντρικοποιημένα στον όμιλο. Αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις προσωπικού σε επίπεδο ομίλου εφόσον δεν χρειάζονται ομιλικές δομές για αποφάσεις που θα καθορίζονται σε κάθε χώρα. Επίσης, μια νέα αρχή, για κάποιες μεγάλες αγορές, υποδηλώνει την μεταβολή στρατηγικών ή ενοποίηση δομών που έχουν προέλθει από εξαγορές ή συγχωνεύσεις, και αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις σε αυτές τις χώρες.