Τηλεπικοινωνίες

Μπρουμίδης – Vodafone: Αναγκαίες οι αυξήσεις στα τιμολόγια

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, κρίνεται αναγκαία η αλλαγή των Γενικών Αδειών που θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια στα εν ισχύ συμβόλαιά τους με βάση τον πληθωρισμό

Την ανάγκη της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σε εκδήλωση για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, κρίνεται αναγκαία η αλλαγή των Γενικών Αδειών που θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια στα εν ισχύ συμβόλαιά τους με βάση τον πληθωρισμό. «Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας. «Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής, πχ τρόφιμα, στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ακόμη και αν ανάψει το «πράσινο φως» για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων, δεν είναι βέβαιο ότι η Vodafone θα την εφαρμόσει. Στην περίπτωση αυξήσεων, έδωσε ένα εύρος 2,5 – 3 ευρώ, δεδομένου ότι η πλειονότητα των συμβολαίων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων νέας γενιάς, καθώς επίσης και στις αυξήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε υλικά, πρώτες ύλες και υπηρεσίες τρίτων. Ως παράδειγμα έφερε το κόστος της τιμής στα καλώδια οπτικών ινών, που το 2022 εκτινάχθηκε κατά 70%.

Εκτός της Vodafone, την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών είχαν ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο ΟΤΕ και η NOVA, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα στις 13 Ιουνίου, η οποία και θα λήξει στις 13 Ιουλίου. Την αντίθεσή τους στο αίτημα των παρόχων έχουν εκφράσει καταναλωτικές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με την τελική απόφαση της ΕΕΤΤ να επηρεάζει ωστόσο τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της Vodafone στο α΄ πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 5,9% και διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν 2,9% και ανήλθαν στα 359 εκατ. ευρώ. Σημαντική χαρακτηρίστηκε σε αυτό το επίπεδο η συνεισφορά των συνδρομητών της τηλεοπτικής υπηρεσίας της Vodafone. Ειδικότερα, οι συνδρομητές του Vodafone TV ανέρχονται πλέον σε 180.000, με τους νέους συνδρομητές της υπηρεσίας να επταπλασιάζονται σε σχέση με το περσινό α΄ εξάμηνο. Θετικά λειτούργησαν επίσης η μετάβαση των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες, οι νέες καινοτόμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (IoT και Cloud & Security) και τα ψηφιακά έργα ύψους 270 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η εταιρεία.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G ανέρχεται πλέον στο 70%, με την πρόβλεψη να αγγίξει το 92% έως τις αρχές του 2025, ξεπερνώντας τον στόχο της Vodafone. To δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) της Vodafone εξυπηρετεί περί τις 280.000 επιχειρήσεις και κατοικίες. Στην κινητή τηλεφωνία, σημειώθηκε αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%, με τους συνδρομητές να ανέρχονται σε 4.251.000.

close menu