Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στα ανώτερα στρώματα των εταιρειών πληροφορικής η απόφαση του Νότη Μηταράκη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να μεταθέσει στο μέλλον (μάλλον τον «απώτερων») τον διαγωνισμό για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες υψηλής ασφάλειας και να προμηθεύσει του Έλληνες πολίτες με απλές ταυτότητες, τύπου διπλώματος οδήγησης.
Συμμεριζόμαστε τη δυσαρέσκεια των εταιρειών που ξόδεψαν πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για να συμμετάσχουν και στις διαδικασίες υποβολής της πρότασής τους, αλλά και στις προσφυγές (πάντα απαραίτητες σε αυτά τα έργα) που ακολούθησαν μέχρι την ακύρωση του διαγωνισμού.
Όμως τελικά ο Νότης Μηταράκης έχει δίκιο με την απόφασή του. Κάτι που είχαμε και εμείς διατυπώσει πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Από την στιγμή που η ταυτότητα είναι για εθνική χρήση και στις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις, αρκεί μία ταυτότητα ασφαλείας (αυτή η «καρτολίνα» που θα μας δώσουν με ένα δεκάρικο) και όταν θα ταξιδέψουμε εκτός Ευρώπης χρησιμοποιούμε, ούτως η αλλιώς το ασφαλέστατο ελληνικό διαβατήριο. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Γενική απογραφή με τις νέες ταυτότητες
Με αφορμή τις νέες ταυτότητες, οι οποίες δεν είναι τόσο εύκολες στην πλαστογραφία όπως οι παρούσες και με την υποχρεωτική αλλαγή τους κάθε 10 χρόνια (αυτό ήδη ισχύει) γίνεται εμμέσως και ψηφιακή απογραφή όλων των πολιτών της χώρας (Ελλήνων και προσφάτως πολιτογραφηθέντων), ώστε να είναι σε θέση οι Αρχές να διαπιστώνουν (ευθύς ολοκληρωθεί η παραλαβή των νέων ταυτοτήτων) ποιοι δεν έχουν την δυνατότητα παραμονής στη χώρα, καθώς εκτιμάται ότι και τα σχετικά «χαρτιά» που έχουν οι αλλοδαποί θα αλλάξουν με ταυτότητες άλλου χρώματος ή μορφής.
Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα «γεωεντοπισμού» στις νέες ταυτότητες (πως να υπάρχει? Απλές «καρτολίνες» είναι), αλλά «θα είναι έγγραφα που δεν θα παραχαράσσονται και θα ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη, καθώς θα έχουν ειδικές προδιαγραφές για αυτό το σκοπό».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα μπορέσει να απαλλαχθεί ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών από εργασίες που αφορούν στη γραφειοκρατία και να βρεθούν στους δρόμους για να επιτευχθεί ο στόχος της καλύτερης αστυνόμευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ειδικά των μικρών εκφάνσεων αυτής που αφορούν στις γειτονιές. Μάλιστα επεσήμανε πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει τους επόμενους 12 μήνες.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στα ζητήματα φύλαξης των πανεπιστημίων, σημείωσε πως το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.
Τελικά ο Νότης Μηταράκης με δύο απλές κινήσεις (είπαμε το αυτονόητο είναι δύσκολο) παρουσίασε δύο «αυγά του Κολόμβου», (για τις ταυτότητες και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία), που ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία και όλοι είχαμε μπλεχτεί στον κυκεώνα των ατέρμονων συζητήσεων για το αν και το πως και το γιατί.
Οντως οι «καρτολίνες» έλυσαν (η αντιμετώπισαν μεσοπρόθεσμα) το πρόβλημα των ασφαλών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, για τις οποίες υπάρχει προθεσμία αλλαγής με νέες μέχρι το 2026.