Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ictplus.gr της 19/07/2023 (δείτε το ΕΔΩ), σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτραπεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να προβούν σε τιμαριθμικές αυξήσεις των τιμολογίων τους. Αυτό το αρχικό συμπέρασμα προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με το Προεδρείο της ΕΕΤΤ, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από ανακοινώσεις εταιρειών τηλεπικοινωνιών για αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών ψηφιακών επικοινωνιών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το κλίμα στη συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του «Ψη-Δια» και του Προεδρείου της ΕΕΤΤ (με ανανέωση πέρισυ της πενταετούς θητείας του) ήταν εποικοδομητικό, παρά την εμφανή αντίθεση που υπήρξε. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν ταχθεί ήδη κατά της σχετικής τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Αδειών, η οποία θα τους παρείχε τη δυνατότητα τιμαριθμικών αναπροσαρμογών στα τιμολόγια. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται η επανεξέταση πολλών θεμάτων που σχετίζονται με την ΕΕΤΤ και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως π.χ. οι επενδύσεις τους στα δίκτυα οπτικών ινών, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε σχέση με τις τιμές τους, σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά κ.α.
Στο προηγούμενο ρεπορτάζ του ictplus.gr είχαν αναφερθεί με κάθε λεπτομέρεια όλοι οι λόγοι που ώθησαν την ηγεσία του «Ψη-Δια» να βάλει φρένο στις προθέσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Σημειωτέον ότι ο κλάδος των ΤΠΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν από τους πλέον επιτυχημένους της προηγούμενης κυβέρνησης, θεωρείται από ορισμένες πλευρές πολύ πιθανό να είναι ο νέος κυβερνητικός «αδύναμος κρίκος».
Δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο αφορούν στον «πυρήνα» των τροποποιήσεων του Γενικού Κανονισμού Αδειών (ΓΚΑ) των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και στον δραστικό περιορισμό των δυνατοτήτων τους να προβαίνουν σε μονομερείς αυξήσεις στις ενεργές συμβάσεις των πελατών τους. «Παράθυρο» στις μονομερείς αυξήσεις αφορά στις συμβάσεις που έχει λήξει η περίοδος ισχύος. Στις «δεύτερες σκέψεις» του κυβερνητικού επιτελείου, στις οποίες η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να φέρει αντιρρήσεις, εντάσσεται και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των πελατών να αναζητούν χωρίς «πέναλτις», αμέσως και χωρίς περιορισμούς, λύσεις οικονομικά επωφελέστερες, κάτι που μέχρι σήμερα έχει δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται σταδιακά η εκτίμηση ότι οι «οδικοί άξονες» μεταξύ υπουργείου «Ψη-Δια», ΕΕΤΤ και εταιρειών τηλεπικοινωνιών ανασχεδιάζονται.
Γ. Χαλ