Όχι ότι δεν είχαμε δουλειές το ΠουΣουΚου που πέρασε!
Κάθε άλλο.
Αν αναλογιστείτε ότι τρέχουμε (με πάσα ερμηνεία) για την προετοιμασία του μηνιαίου μας περιοδικού «SMART CITIES» που κυκλοφορεί τέλος Σεπτεμβρίου και τρέχουμε παράλληλα δύο από τα μεγάλα «τριπλά» διήμερα Συνέδριά μας:
- Το πρώτο αφορά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό σε Τράπεζες, Βιομηχανία, Επιχειρήσεις/Λιανική (εξ ου και το τριπλό Συνέδριο), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 (ψηφιακά) και στις 12 Οκτωβρίου με φυσική διοργάνωση στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
- Το δεύτερο αφορά στην τριπλή διήμερη ψηφιακή και φυσική διοργάνωση του e-Government Forum, του Digital Health Care και DPO & ICT Security World, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Κάραβελ,
Επίσης εντός του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί και το καθιερωμένο από 18ετίας (!) Top Level Meeting καταλαβαίνετε ότι και αυτά τα ολίγιστα «παπαγαλλιάρικα», που σας αναφέρουμε σήμερα ότι μας απασχολούν, είναι εκ των ων ουκ άνευ για αυτά που θα επακολουθήσουν από Σεπτέμβριο.
Και αρχίζουμε για να πάρετε μία «τζούρα» . . .
Η πρόσφατη, διατυπωμένη με διπλωματική γλώσσα, «διάσταση εκτιμήσεων» μεταξύ «Ψη-Δια» και ΕΕΤΤ δείχνει ότι η «περίοδος της λίμνης» (όπου τα νερά είναι απόλυτα ήρεμα) έχει περάσει. Όχι ότι θα περάσουμε στην εποχή των μουσώνων και των μελτεμιών. Αλίμονο! Όμως, κατά πως λένε οι οιωνοί, μετά και την κήρυξη πολέμου (με απρόβλεπτες επιπτώσεις) μεταξύ Mega και NOVA, οι τηλεπικοινωνίες απασχόλησαν την κυβέρνηση. Και όχι ευνοϊκά.
Από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει, εδώ και καιρό πριν (μιλάμε για χρόνια!), ότι συνολικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – κινητής, αλλά και επί μέρους στο κεφάλαιο «κλαδική επικοινωνία», η πορεία είναι καθοδική και υποτονική.
Όταν υπερτονίζαμε (φυσικά όχι μόνο εμείς) ότι υπάρχει διαφορά στη σχέση τιμής και ποιότητας (π.χ πόσο ποσοστό του μισθού του δαπανά ο μέσος Έλλην για ένα συμβατικό πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών) μεταξύ Ελλάδας και μέσου ευρωπαϊκού όρου, τα αρμόδια τμήματα επικοινωνίας των εταιρειών, μόνο που δεν μας έκοψαν τις συνδέσεις μας! Για παράδειγμα ακούστηκε σε βραδινή συζήτηση (μετά δημοσίων εδεσμάτων) να φτιαχνόταν μία ανοιχτή «ομήγυρις» στο facebook με τίτλο «Οι παραπονιάρηδες των τηλεπικοινωνιών», αλλά η απορία «Και ποιος θα το τρέχει? Από τη στιγμή που θα έχουμε μερικές χιλιάδες παράπονα την ημέρα?» φρέναρε την αρχική ιδέα.
Και από την άλλη πλευρά η ΕΕΤΤ. Απλά αμέτοχη!
Με τις γνωστές υπερ-τυπικές ανακοινώσεις σαν άλλος Πιλάτος (και Πόντιος), αρκείτο σε απλές γνωστοποιήσεις κάποιων αριθμών και αδιάφορων δεικτών. Και εδώ οι φωνές πολλές, έντονες και προειδοποιητικές. Η πραγματική και φυσικά εύκολη σε ανάγνωση ενημέρωση του κοινού είναι σε μηδενικά επίπεδα. Όχι ότι ποτέ ήταν ικανοποιητική. Βλέπετε όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας λειτουργούν λες και δεν είναι υποχρεωμένες να λογοδοτούν στο κοινωνικό σύνολο. Μοιάζουν σαν την Ακαδημία Αθηνών (Άλλωστε οι περισσότεροι Πρόεδροι των Αρχών είναι πανεπιστημιακοί), που ελάχιστα ενδιαφέρεται για την κοινωνία. Αλλά θα επανέλθουμε σύντομα με τις τρεις (3 και βάλτε) Ανεξάρτητες αρχές που διέπουν την πιάτσα της Πληροφορικής, καθώς είπαμε να μην βάλουμε κατακαλόκαιρο φωτιά στο πευκοδάσος των ΤΠΕ.
Και πάμε στον «πυρήνα» της Πληροφορικής, εκεί όπου από το φθινόπωρο θα αρχίζουν τα πρωτοβρόχια.
Εκ της υπερ 65ετούς ενασχόλησής μου (40 ως δημοσιογράφος που συνεχίζονται και 25 χρόνια ως επικεφαλής της Teamworks τα οποία έχουν μέλλον) με τα δρώμενα των ΤΠΕ διατηρώ, όσο μπορώ, ενημερωμένο αρχείο για τα έργα πληροφορικής που προκηρύσσονται και κυρίως για την πορεία τους και φυσικά για την παράδοση, την παραλαβή και την λειτουργία τους.
Βασική πηγή της ενημέρωσης ήταν η (παλιά) «Κοινωνία της Πληροφορίας»!
Σήμερα δυστυχώς αυτή η δουλειά, απλά δεν μπορεί να γίνει!
Και δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει πουθενά ολοκληρωμένη η ενημέρωση και η πληροφόρηση, κυρίως από τους Φορείς εκείνους (ειδικά αυτοί που “παραγγέλνουν” τους διαγωνισμούς στην ΚτΠ), που έχουν την θεσμική και νομική υποχρέωση να το κάνουν, δηλαδή να ενημερώνουν το κοινωνικό σύνολο με το σύνολο της πληροφορίας και όχι με τμήματα αυτής.
Και για να σας δώσω ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα το ακριβές επίπεδο ολοκλήρωσης του «Σύζευξις» και πως πορεύεται συνολικά, πέρα από τις (πάντα) καλοδεχούμενες διαβεβαιώσεις του Σταύρου Ασθενίδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «ΚτΠ» σε πρόσφατη (13/03/23) συνέντευξή του στο mononews ότι το έργου θα παραδοθεί εν λειτουργία στο τέλος του 2024.
Και επειδή δεν θα ήθελα να συνεχίσω με τα όσο πιο επίκαιρα «ψηφιακά συστήματα πυρανίχνευσης», που κάποτε έμπαιναν με δαπάνη κάποιων δισ. δραχμών (εξακολουθούν να μπαίνουν και σήμερα) στα συνεχώς καιόμενα ελληνικά δάση, λέω να σταματήσουμε εδώ.
Προς το παρόν.
Το Φθινόπωρο, όπως πάντα έρχονται τα «πρωτοβρόχια»
Τότε να δω πόσο θα «σταθούν» τα προσωπικά δεδομένα των Φορέων και των Εταιρειών, που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και υπογράφουν δημόσιες συμβάσεις.
Όπως καταλαβαίνετε κλείνουμε σιγά – σιγά το πολυκύμαντο επτάμηνο του έτους. Ένα επτάμηνο που είχατε από εμάς ενημέρωση και πληροφόρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο, χάριν στον ανασχεδιασμό του δικτύου πληροφόρησής μας, στους νέους συνεργάτες μας και φυσικά στην κάθετη αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών της Teamworks.
Από Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε πλησίστιοι (για να μην ξεχνάμε την λιμενική πειραιώτικη καταγωγή μας) στο «πέλαγος των ΤΠΕ», που δεν πολύμοιάζει με τη «λίμνη» που άφησε ο Πιερ πριν ανηφορίσει στο πραγματικά δύσκολο υπουργείο Παιδείας. Ένα υπουργείο το οποίο θα περάσει από τις «Συμπληγάδες» της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Παιδείας με ότι αυτό θα σημάνει σε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
Καλή, προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, να έχουμε.
Επίλογος και Επιμύθιον (*)
Αθόρυβα και κάτω από ελάχιστη δημοσιότητα «έφυγε» στα 82 του ο Μάριος Μπουρμπούλης. Ηταν ένας αυθεντικός λαϊκός στιχουργός, από αυτήν την «πάστα» που μας έχει τελειώσει προ πολλού.
Όταν ακούσετε τους στίχους
«Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει, εμείς που ζήσαμε φτωχοί,
του κόσμου η βροχή δε μας πειράζει, εμείς που ζούμε μοναχοί.
Τα σπίτια είναι χαμηλά σαν έρημοι στρατώνες,
τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι οι χειμώνες»
Να τον θυμηθείτε. Αυτός τους έγραψε.
Η Σωτηρία Μπέλλου ερμήνευσε το τραγούδι σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου.
Επίσης στις 22 Ιουλίου 2018 «έφυγε» ο συριανός Μάνος Ελευθερίου.
Αυτούς πρέπει να τους θυμάστε!
(*) Ως «επιμύθιο» ορίζεται η σύντομη φράση στο τέλος μύθου, κυρίως διδακτικού, η οποία κλείνοντας τη διήγηση περιέχει το σχετικό συμπέρασμα ή δίδαγμα.