Σημαντική αύξηση στις ταχύτητες πρόσβασης των Ελληνων στο διαδίκτυο καταγράφει η ετήσια Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου 2022-2023 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία δείχνει ότι η μέση ταχύτητα πρόσβασης των χρηστών στη χώρα μας το 2022 είναι στα 48 Mbps, αυξημένη κατά 36,53% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (35 Mbps). Αντίστοιχα αυξημένη ήταν και η ταχύτητα μεταφόρτωσης δεδομένων, με το uploading να κινείται μεσοσταθμικά στο 7,28 Mbps, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με το 2021 (5,76 Mbps). Αντιστοιχα, μειώθηκε και η μέση δικτυακή καθυστέρηση, που διαμορφώθηκε πέρυσι σε 26,57 ms (χιλιοστά του δευτερολέπτου) από 30,81 ms που ήταν το 2021
Πρωταθλήτριες σε ταχύτητα η Αττική και το Νότιο Αιγαίο
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από 32.000 μετρήσεις που πραγματοποίησαν χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας Hyperion της ΕΕΤΤ. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων επιτυγχάνονται σε Αττική και Νότιο Αιγαίο, με τη μέση ταχύτητα downloading στις συγκεκριμένες περιοχές να διαμορφώνεται πέριξ των 55 Mbps.
Σε όλες τις άλλες περιοχές, η μέση ταχύτητα διαμορφώνεται κάτω από 50 Mbps έχοντας, ως ουραγούς τις περιοχές του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Εκεί η μέση ταχύτητα downloading παραμένει κάτω από 25 Mbps, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές «διαβιούν» ακόμη την εποχή του χαλκού και του ADSL.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού σημείου. Καμία μέτρηση δεν έγινε σε ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής. Η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 έδειξε ακόμη ότι η ελληνική αγορά έχει μετακινηθεί εν πολλοίς στο VDSL, δηλαδή σε συνδέσεις που κάνουν χρήση τόσο οπτικών ινών, όσο και χάλκινων καλωδίων.
Συγκεκριμένα το 56% των ευρυζωνικών συνδέσεων που βρίσκονται εν λειτουργία προσφέρει ταχύτητες επικοινωνίας 100 Mbps/10 Mbps, που σημαίνει 100 Mbps ταχύτητα στη λήψη δεδομένων (downloading) και 10 Mbps στην αποστολή δεδομένων (uploading). Ένα 20% αφορά συνδέσεις 50 Mbps/5 Mbps και ένα επιπλέον 4% συνδέσεις 50Mbps/10 Mbps. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 74% των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι τεχνολογίας VDSL. Στην πραγματικότητα οι συνδέσεις VDSL είναι ακόμη περισσότερες.
Ενθαρρυντικό είναι ότι οι συνδέσεις 24 Mbps/1 Mbps, δηλαδή, οι συνδέσεις χαλκού έχουν περιοριστεί στο 12%. Ωστόσο η ΕΕΤΤ δεν δίνει ακριβή στοιχεία για το πόσες είναι οι λειτουργούσες ευρυζωνικές συνδέσεις που βασίζονται αμιγώς σε οπτικές ίνες (FTTH), εντάσσοντάς τη συγκεκριμένη κατηγορία στις λοιπές τεχνολογίες πρόσβασης.
Οι πρακτικές των παρόχων
Η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 παρουσιάζει επίσης τις πρακτικές διαχείρισης της κίνησης του διαδικτύου από τους παρόχους, αλλά και τις επιβαλλόμενες από το νόμο απαγορεύσεις πρόσβασης. Αναφορικά με την πρακτική διαχείρισης κίνησης, το 2022 αναφέρθηκαν από τους μεγάλους παρόχους (Nova, OTE/Cosmote, Vodafone, Wind) 22 εμπορικά προγράμματα στα οποία εφαρμόζονται πρακτικές διαχείρισης κίνησης.
Η συχνότερα εφαρμοζόμενη πρακτική είναι ο περιορισμός ταχύτητας, ο οποίος εφαρμόζεται σε 18 προγράμματα (ποσοστό 86%), κυρίως προγράμματα κινητής με απεριόριστη κατανάλωση δεδομένων, προγράμματα δορυφορικού διαδικτύου και προγράμματα σταθερής ασύρματης πρόσβασης μέσω 4G routers. Τα προγράμματα αυτά συνδέονται με πολιτικές ορθής χρήσης και ο περιορισμός ταχύτητας εφαρμόζεται αφού ο συνδρομητής καταναλώσει συγκεκριμένο όγκο δεδομένων.
Υπάρχουν και άλλες πρακτικές διαχείρισης κίνησης, π.χ. σε περίπτωση συμφόρησης δικτύων, αλλά η προαναφερόμενη είναι η πιο σημαντική. Επίσης η ΕΕΤΤ επιβάλλει την απαγόρευση πρόσβασης σε ορισμένους ιστότοπους βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Μάλιστα οι απαγορεύσεις αυτές εντάθηκαν πέρυσι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες πάταξης του παράνομου τζόγου, αλλά και της παράνομης μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Οι Έλληνες “αγαπάνε” τα 100 Mbps και το streaming
Σύμφωνα με την πεκθεση της ΕΕΤΤ, Το «δημοφιλέστερο» πακέτο σύμφωνα με τις μετρήσεις των χρηστών για το 2022 είναι το 100 Mbps (DL) / 10 Mbps (UL), το οποίο έχει πάνω από τις μισές μετρήσεις (56%) και περίπου το 44,56% των συνδέσεων συνδρομητών που πραγματοποίησαν μετρήσεις. Ακολουθεί το πακέτο 50 Mbps (DL) / 5 Mbps (UL), με 20% των μετρήσεων και 21,41% των συνδέσεων, και το πακέτο 24 Mbps
(DL) / 1 Mbps (UL), το οποίο έχει 20,04% των συνδέσεων.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω διαδικτύου, διαπιστώνεται η μετάβαση των παρόχων σε μοντέλο παροχής streaming ή ΟΤΤ (Over The Top), παρόμοια με άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες (Netflix, Youtube, Amazon Prime, κ.λπ.). Η αναβάθμιση των δικτύων καθιστά εφικτή την παροχή αυτής της υπηρεσίας χωρίς ειδικούς μηχανισμούς διαχείρισης ποιότητας, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία από οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς ειδικό αποκωδικοποιητή (Set-top box).