Συνεχείς είναι οι καταγγελίες από το επονομαζόμενο «κίνημα της πετσέτας», την πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι οι έλεγχοι να είναι εντατικοί και σαρωτικοί και δεν θα γίνει αποδεκτή κανενός είδους παράβαση. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με νέα καταγγελία της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», υπήρξε καταστροφή παραλίας και παρεμπόδιση προσέλευσης στον αιγιαλό: «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας», όπως αναφέρεται στην καταγγελία.
Στην Πάρο, από την οποία ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.
Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την πολιτεία, με την κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα έτσι ώστε οι παραλίες ναι μεν να αξιοποιούνται όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά να υπάρχει χώρος για τους λουόμενους οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός ξαπλώστρας – και επίσης να δούμε επιτέλους και το θέμα της τιμής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ.
Στον απόηχο των καταγγελιών ανά την επικράτεια, συνελήφθη και ο Δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί. «Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση», ανέφερε. «Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είπε η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου».
Εκπρόσωποι του «Κινήματος της πετσέτας» έχουν κάνει λόγο ακόμη και για σωματοφύλακες που απειλούν λουόμενους στις παραλίες.
Αναφορικά με το κόστος της… ξαπλώστρας, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση της παραλίας Σάντα Μαρία, ξεκινά από 120 ευρώ για αυτές που είναι κοντά στη θάλασσα, φτάνοντας στα 40 ευρώ για τις πιο πίσω.
Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά». Διεμήνυσε μάλιστα ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο.
Ανέφερε επίσης ότι η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση όπως διευκρίνισε.