Διεθνή

Γερμανία: Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον δημόσιο τομέα

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε σχέδια για τη θέσπιση νομικών και τεχνικών όρων για τη χρήση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας νέας στρατηγικής δεδομένων, την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο κατά τις διήμερες εργασίες του στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την ανάπτυξη των δικών της μοντέλων γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, γνωστών ως Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs).

«Εξετάζουμε αν και σε ποιο βαθμό τα LLMs θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση στον δημόσιο τομέα, με σεβασμό στην προστασία των δεδομένων», υπογραμμίζεται σε έγγραφο.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα μας»

Η Γερμανία διαθέτει έναν πελώριο όγκο δεδομένων που τώρα θέλει να αξιοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακών Υποθέσεων Φόλκερ Βίσινγκ.

«Μέχρι σήμερα, δεδομένα παραμένουν πολύ συχνά αχρησιμοποίητα και, ως εκ τούτου, δεν αξιοποιούνται για ψηφιακές καινοτομίες. Αυτό ισχύει τόσο για δεδομένα του βιομηχανικού κλάδου, όσο και του δημόσιου τομέα. Θέλουμε και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε.

Διλήμματα

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει θέσει επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές προ νέων διλημμάτων. Προ ημερών, δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ έκρινε ότι ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) — χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή — δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μόνο έργα δημιουργών μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός δικαστής Μπέριλ Χάουελ, επιβεβαιώνοντας την απόρριψη από το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ σε αίτημα που υπέβαλε ο επιστήμονας πληροφορικής Στίβεν Θέιλερ, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DABUS.

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

close menu