Τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το Smart Agro Lab, μια θερμοκοιτίδα για καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή, παρουσίασε το κέντρο ικανοτήτων ευφυούς γεωργίας Smart Agro Hub, εταιρεία τεχνοβλαστός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Innovathens, στην Αθήνα.
Το Smart Agro Lab ενισχύει νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες φιλοδοξούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα επιλεγούν μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, θα δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουν πηγές χρηματοδότησης, να λάβουν εκπαίδευση και καθοδήγηση από επίλεκτους mentors που προέρχονται από την αγορά της αγροδιατροφής αλλά και την επιστημονική κοινότητα, να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και φορείς, καθώς και με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις εντός της θερμοκοιτίδας.
Το Smart Agro Lab ήδη ξεκίνησε με μια ανοιχτή πρόσκληση και εντός 3-4 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη του φάση. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό τόσο σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, όσο και σε startups που θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αμφότερες θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, την εμπορική τους βιωσιμότητα και την επιδραστικότητά τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Οκτωβρίου. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι μήνες, δηλαδή έως και τον Απρίλιο του 2024.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Θωμάς Μπαρτζάνας, Προέδρος ΔΣ του Smart Agro Hub, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα ζητήματα της γεωργικής παραγωγής και της αειφορίας: «Ως Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχώριου αγροτικού κλάδου στην οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως την κλιματική κρίση, τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες και τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων, βλέπουμε ότι η τεχνολογία και η υιοθέτηση σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων αναδύονται ως καταλύτες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Smart Agro Hub, τόνισε: «Η ευφυής γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις και βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων. Στο εγχείρημα αυτό, της μετάβασης της γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή, σημαντικό ρόλο έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες προοπτικές στον κλάδο. Το Smart Agro Hub λειτουργεί ως κόμβος μεταξύ των εταιρειών αγροτεχνολογίας, αγροεφοδίων και γεωπονικών υπηρεσιών με τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο, με στόχο να βελτιώσουμε μαζί τους την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα».
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Στάγκος, Αντιπρόεδρος του Smart Agro Hub, συνιδρυτής των Industry Disruptor Game Changers δήλωσε σχετικά με το κέντρο ικανοτήτων και τους στόχους του Smart Agro Lab: «Το βασικό όραμα του Smart Agro Lab είναι να γίνει ένα Venture Studio, να συμμετέχει στην παραγωγή υπεραξίας και να φέρει νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτιμούμε ότι σε 3-4 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί στην πρώτη του φάση. Οι μέντορες θα είναι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τις δέκα εταιρείες που μετέχουν στο Smart Agro Hub, δηλαδή στελέχη, επιστήμονες και ερευνητές. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έχουν μια ωριμότητα και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα όπως και για υφιστάμενες startups που θέλουν να λάβουν συμβουλές. Επί της ουσίας το βασικό ζητούμενο είναι η διασύνδεση και με τις υπηρεσίες του Smart Agro Hub».
Το Smart Agro Hub επιθυμεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στη ψηφιακή εποχή και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στο χώρο της αγροδιατροφής και της αγροκαλλιέργειας. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει, αφορούν στην περιβαλλοντική αποτίμηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας και τη βελτιστοποίηση αυτής, με βάση εθνικά και διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις.
Αναλυτικές πληροφορίες για το Smart Agro Lab μπορείτε να βρείτε εδώ. Για να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο.