Συνεντεύξεις

Σοφία Καναβού (ADACOM): Η κυβερνοασφάλεια είναι πια στρατηγική επιλογή για τις επιχειρήσεις

H Σοφία Καναβού, Διευθύντρια Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Adacom, μιλάει αποκλειστικά στο ICT weekly για την ψηφιακή καινοτομία και το πως θα πρέπει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνολογία και τον τρόπο που μπορούν να θωρακιστούν αποτελεσματικά απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

συνέντευξη στην Σοφία Μυττά

ICTweekly: Ποια είναι η Adacom και ποια είναι η θέση της στην ελληνική αγορά

Σ. Καναβού: H ADACOM που ιδρύθηκε το 1999 είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν στην χώρα το Cyber Security. Υπήρξε ο πρώτος πάροχος Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης και βαθμιαία εμπλούτισε το potrfolio της με όλη την γκάμα των υπηρεσιών Trust & Cyber Security. Σήμερα, ως θυγατρική της εισηγμένης IDEAL Holdings, αποτελεί ένα πραγματικό One-Stop-Shop για κάθε μικρή, μεσαία η μεγάλη μονάδα του Ιδιωτικού η του Δημόσιου τομέα, σε ότι αφορά το Cyber Security και τις υπηρεσίες Εμπιστοσύνης. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι δεν δραστηριοποιείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ICTweekly: Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σήμερα;

Σ. Καναβού: Πλέον έχουμε φτάσει ευτυχώς στο σημείο που όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, είναι μηχανογραφημένες και κινούνται με γρήγορους ρυθμούς προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα πληροφοριακά συστήματα και μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε εύκολα να την καταστήσει εκτός λειτουργίας ή να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Επίσης σε μια επίθεση ransomware στις ζημιές από τη μη λειτουργία θα πρέπει να προσθέσουμε όχι μόνο το κόστος ανάκαμψης αλλά και την τυχόν επίπτωση στην εταιρική φήμη της εταιρείας Επιπλέον η επέκταση της χρήσης κινητών συσκευών για εταιρικές εφαρμογές, και η εργασία από απόσταση δημιουργούν ένα απίστευτα πολύπλοκο και απαιτητικό περιβάλλον! Εκτιμώ ότι μία νέα πρόκληση που σύντομα θα αντιμετωπίσουμε είναι η ανάδειξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόσο σαν παράγοντα απειλής στα χέρια των hackers, όσο και σαν enabler για πιο ολοκληρωμένες και real-time υπηρεσίες στα χέρια των εταιρειών Κυβερνοασφάλειας όπως εμείς.

Η κυβερνοασφάλεια σήμερα δεν είναι τεχνολογικό αλλά επιχειρηματικό ζήτημα και στρατηγική επιλογή. H Ψηφιακή επανάσταση είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε ούτε πρέπει να την αναχαιτίσουμε.

Οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για μικρμεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργώντας αξία αυξημένη αποτελεσματικότητα, μείωση κόστους, και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Η αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών (πχ ρομποτική , τεχνητή νοημοσύνη ,ΙοΤ) αλλάζουν την ταχύτητα της επιχειρηματικής  καινοτομίας , αλλά παράλληλα ενισχύουν τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και αυτό ενδέχεται να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την αποδοχή αυτών των τεχνολογιών. Άλλη μια σημαντική πρόκληση είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού που θα υποστηρίξει την στρατηγική ασφάλειας μιας επιχείρησης, η οποία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο.

ICTweekly: Ποιες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της Adacom και πώς τις αντιμετωπίζει η εταιρεία;

Σ. Καναβού: Δεν διαφέρουμε σε τίποτα πια από όλες τις αναπτυγμένες αγορές.  Οι πελάτες μας πέρασαν η περνούν τώρα, από τα παραδοσιακά on-premise συστήματα σε Cloud η υβριδικά περιβάλλοντα. Άρα πρέπει να ανασχεδιάσουν την πολιτική ασφάλειάς τους,  από την αρχή ως το τέλος. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία εταιρεία να καλύπτει τις ανάγκες της με δικό της προσωπικό και συστήματα. Άρα όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να στραφούν σε υπηρεσίες Security-As-A-Sevice. Προκειμένου οι οργανισμοί για να ευδοκιμήσουν σε ένα ψηφιακό μέλλον απαιτείται μια ισχυρή στρατηγική Κυβερνοασφάλειας η οποία θα ωθήσει την επιχείρηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική σε κυβερνοεπιθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν διαρκώς τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με την ψηφιακή καινοτομία. Η ADACOM βοηθά τους πελάτες που την εμπιστεύονται να κατανοήσουν σε βάθος το προφίλ κινδύνου τους , να αξιολογήσουν το υφιστάμενο επίπεδο των μηχανισμών ασφάλειας και να καταρτίσουν ολιστικό πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας για την θωράκιση τους από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου ενώ παράλληλα συμβάλουμε στην ανάπτυξη και καλλιέργεια μια εταιρικής κουλτούρας Κυβερνοασφάλειας η οποία είναι πολύ κρίσιμη για την ασφαλή λειτουργεία κάθε Οργανισμού.

ICTweekly: Στις επαφές με τους πελάτες σας, πόσο «δύσκολο» είναι να καταφέρετε να τους πείσετε για την ανάγκη της ψηφιακής ασφάλειας στον σημερινό κόσμο των επιχειρήσεων;

Σ. Καναβού: Πριν κάποια χρόνια ήταν δύσκολο. Σήμερα όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρηματίες και τα στελέχη τους, έχουν επίγνωση της κατάστασης. Αυτοί μας ζητούν να τους θωρακίσουμε, και μάλιστα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, μέχρι να βεβαιωθούν ότι έχουν πάρει ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία. Παρότι την ανάγκη λοιπόν την αντιλαμβάνονται όλοι, το σημείο που δυσκολεύονται είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών τους. Και εκεί έρχεται η Adacom με τους εξειδικευμένους συμβούλους μας και τους Solution Architects προκειμένου να κατευθύνουμε και να υποστηρίζουμε  τους οργανισμούς στον καθορισμό στρατηγικής για τη διαχείριση του περιβάλλοντος απειλών στον κυβερνοχώρο συνδυάζοντας ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες και τεχνολογία.

ICTweekly: Ποιό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Adacom και πώς μένει η εταιρεία μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές και τα τρωτά σημεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Σ. Καναβού: Μπορώ να αναφέρω δύο μεγάλα πλεονεκτήματά μας: το πρώτο έχει να κάνει με το εύρος των Υπηρεσιών και την τεχνογνωσία μας. Καλύπτουμε πραγματικά το 100% των αναγκών και του πιο απαιτητικού πελάτη. Το δεύτερο έχει να κάνει με την θέση μας σε ένα μεγάλο Όμιλο επενδύσεων, της IDEAL Holdings που μας εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους, υλικούς και ανθρώπινους για να είμαστε στην κορυφή, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο. Οι Πελάτες μας το αξιολογούν αυτό καθώς θέλουν έναν ισχυρό partner στο Cyber Security. Μπορείτε να περιγράψετε την εμπειρία της Adacom στον Δημόσιο Τομέα; Πως αντιλαμβάνονται οι Δημόσιοι Φορείς την ανάγκη της κυβερνοασφάλειας; Η κυβερνοασφάλεια είναι παράγοντας εμπιστοσύνης για πολίτες και επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή – γι’ αυτό και βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης. Η εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνει μέτρα με στόχο τον περιορισμό του εύρους των περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα κρίσιμων υποδομών, και να απειλήσουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεων.  Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι πολλά από τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου είναι παλιά και είχαν σχεδιαστεί χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τον παράγοντα Κυβερνοασφάλεια. Για αυτό τον λόγο και η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει την προ[1]κήρυξη και υλοποίηση έργων πληροφορικής απαιτώντας παράλληλα λύσεις και υπηρεσίες Κυβερνοσαφάλειας. Παρόλες τις ενέργειες όμως εκτιμώ ότι τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας δεν είναι ακόμα εκεί που θα θέλαμε. Η πρόταση μας προς τους δημόσιους φορείς είναι η υιοθέτηση κοινών προτύπων ασφάλειας χρηστών / εφαρμογών / διαχείρισης δεδομένων, η σταδιακή μετάβαση προς το κυβερνητικό νέφος και ο σαφής ορισμός καθηκόντων σε θέματα κυβερνοασφαλειας, ώστε οι φορείς του δημοσίου να λειτουργούν βάσει κεντρικών οδηγιών της Γεν. Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ICTweekly: Τι έρχεται στο χώρο του Cybersecurity και τι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι των εταιρειών; Ποιά η θέση της Adacom σχετικά με όσα έρχονται.

Σ. Καναβού: Η ADACOM έχει εξασφαλίσει λύσεις και τεχνογνωσία που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και διεθνείς συνεργασίες με τους σημαντικότερους κατασκευαστές του χώρου διεθνώς. Έχουμε μία λύση για κάθε σημερινή και μελλοντική ανάγκη κάθε οργανισμού. Αυτό που διερευνούμε τώρα και απασχολεί όλη την κοινότητα της ασφάλειας είναι πως θα επηρεαστεί ο κλάδος μας από τον νέο παράγοντα που εισβάλει στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή, την Τεχνητή Νοημοσύνη.

close menu