Τεχνολογίες

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού εγκλήματος

Μαζί με τη μεγάλη άνοδο της αξίας των κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους παρατηρείται μεγάλη αύξηση του οικονομικού εγκλήματος γύρω από αυτά. Όσο καθυστερεί η καθιέρωση ενός διεθνούς πλαισίου για τη ρύθμιση αυτής της μορφής του αποκεντρωμένου χρήματος τόσο αναμένεται να ενταθεί η απάτη με κρυπτονομίσματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της εταιρείας πρόληψης της απάτης με κρυπτονομίσματα Bolster την ώρα που το επενδυτικό κοινό για τα κρυπτονομίσματα διευρύνεται καθώς με την είσοδο μεγαλύτερων παικτών όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Πάνω από 400.000 απάτες με κρυπτονομίσματα έγιναν το 2020, αντανακλώντας άνοδο 40% από το 2019. Η Bolster εκτιμά πως φέτος θα καταγραφεί αντίστοιχη άνοδος της τάξεως του 75%.

Σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες με κρυπτονομίσματα πρωταγωνίστησε ήταν η Ρούγια Ιγνάτοβα. Προ επταετίας δημιούργησε το OneCoin, το οποίο παρουσίαζε ως ικανό ανταγωνιστή του bitcoin. Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η διδάκτωρ νομικής από τη Βουλγαρία προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 4 δισ δολαρίων από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για το OneCoin, το οποίο τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μια απάτη σχήματος Πόντζι. Εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 και έκτοτε έχει χαθεί από το πρόσωπο της γης.

Η «Βασίλισσα των Κρυπτονομισμάτων»

Η περίπτωση της 41χρόνης «Βασίλισσας των Κρυπτονομισμάτων» είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time. Οι αμερικανικές αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες το 2019 και δικάστηκε ερήμην.

Πρόσφατα το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών μέσω του Διαδικτύου (podcast) με τίτλο «The Missing Cryptoqueen» αποκάλυψε πως σε διαμέρισμα της Ιγνάτοβα βρέθηκαν έργα τέχνης, συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου στερλινών.

Μεταξύ άλλων βρέθηκε πίνακας του Άντι Γουόρχολ σε ντουλάπι κουζίνας.

«Από όλες τις απάτες, αυτές με κρυπτονομίσματα αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς και είμαστε μόνον στην αρχή αυτού του νέου κύματος οικονομικού εγκλήματος» επισημαίνει ο Σάσι Πράκασς, συνιδρυτής και οικονομικός διευθυντής της Bolster.

Ποιες προσωπικότητες προσποιούνται οι απατεώνες

Η έρευνα της Bolster στηρίχθηκε σε πάνω από 300 ιστοσελίδες για να εξακριβώσει ποιες ήταν απάτες. Ο επικρατέστερος στόχος των απατεώνων είναι bitcoin, το ChainLink και το Ethereum.

Τα ανταλλακτήρια που μπαίνουν στο στόχαστρο τους είναι το Binance, το Coinbase και το Gemini. Τέλος, οι προσωπικότητες που προσποιούνται οι απατεώνες είναι ο Έλον Μασκ, το Τζον Μακφί και ο Γιουσάκου Μαεζάβα.

close menu