Πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης φέρνει η επέκταση των υποδομών δικτύων επόμενης γενιάς και η μείωση του ψηφιακού χάσματος. Για παράδειγμα, η επέκταση της κάλυψης του LTE στις αγροτικές περιοχές για την παροχή διαθεσιμότητας κατά 99% σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 192 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Βάσει μελετών του Ομίλου της Vodafone, η επέκταση της συνδεσιμότητας μέσω υποδομών επόμενης γενιάς θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει στη δημιουργία 340.000 νέων θέσεις εργασίας έως το 2030.
“Η κακή συνδεσιμότητα καθιστά δυσκολότερο για τις αγροτικές επιχειρήσεις να συνδέονται με τους πελάτες τους και άλλα μέρη της αλυσίδας αξίας, ώστε να αξιοποιούν τα εργαλεία παραγωγικότητας IoT. Δυσκολεύει, επίσης, τα σχολεία στη διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων και τους επαγγελματίες υγείας στην ανταλλαγή γνώσεων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις”, αναφέρουν οι σχετικές μελέτες.
Στις απομακρυσμένες περιοχές, τα δίκτυα επόμενης γενιάς συμβάλλουν στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, επιτρέποντας την πρόσβαση σε καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, που βασίζονται σε λύσεις συνδεσιμότητας, όπως το IoT και το video streaming, καθώς και πιο παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας.
Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν στις αγροτικές κοινότητες να επωφεληθούν από ένα ευρύ φάσμα εργαλείων παραγωγικότητας, εφαρμογών ψυχαγωγίας, λύσεων υγείας, εργαλείων κινητικότητας και υπηρεσιών επικοινωνίας:
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι προκειμένου οι αγροτικές περιοχές να μην μείνουν πίσω, είναι απαραίτητη η υποδομή των δικτύων επόμενης γενιάς, που θα προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και ενίσχυση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών.
Ψηφιακό χάσμα
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Ε.Ε. βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης της οδηγίας για τη μείωση του κόστους ευρυζωνικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σχετικά υψηλού κόστους παροχής κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης σε αγροτικές περιοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Vodafone εντόπισε έξι βασικούς τομείς πολιτικής, που επηρεάζουν την ικανότητα των επενδυτών να αναπτύξουν ανταγωνιστικά ευρυζωνικά δίκτυα: παθητική υποδομή, ενεργή υποδομή, πρόσβαση και δικαιώματα, άδειες φάσματος, έξοδα κατασκευής, λειτουργικές δαπάνες.
Case studies
Τα παραδείγματα επέκτασης των κρίσιμων υποδομών δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε αγροτικές περιοχές, ανά την Ευρώπη, είναι αρκετά. Η Βαυαρία ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος, που υποστήριξε την επέκταση των κρίσιμων υποδομών δικτύου κινητής τηλεφωνίας με επιχορηγήσεις για την κατασκευή και τον εξοπλισμό ραδιοφωνικών κεραιών.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, οι δήμοι λαμβάνουν τα χρήματα και κατέχουν τους παθητικούς πύργους, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να ενοικιαστούν από τους διαχειριστές δικτύου. Αυτοί οι παθητικοί πύργοι, οι οποίοι μπορούν να δημιουργηθούν από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, εταιρείες πύργων και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, μπορούν να λάβουν έως και 100% δημόσια χρηματοδότηση.
Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου πρέπει να γνωστοποιήσουν τα σχέδια τους για το επόμενο έτος, ενώ τα υπόλοιπα “λευκά σημεία” προσδιορίζονται και προσφέρονται για υποβολή προσφορών από την κυβέρνηση της Βαυαρίας. Η καλύτερη προσφορά κερδίζει – που δεν είναι απαραίτητα η φθηνότερη.
Η υποχρέωση ανοικτής πρόσβασης επιτρέπει σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης να επωφεληθούν, όχι μόνο τον φορέα εκμετάλλευσης στον οποίο χορηγείται η χρηματοδότηση. Άλλοι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αναπτύξουν ενεργό εξοπλισμό στον επιδοτούμενο ιστό, οι άλλοι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν έμμεσο όφελος μέσω μειωμένων μηνιαίων τελών ενοικίασης (για επτά χρόνια χωρίς κέρδος σε μια συγκεκριμένη θέση).