Μια νέα έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου να φορολογούνται για τον πλούτο τους και όχι για το εισόδημά τους. Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, ισχυρίζεται ότι οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν εικονικές εταιρείες για να αποφύγουν τη φορολογία και ότι τα 3.000 πλουσιότερα άτομα του κόσμου θα πρέπει να χρεώνονται με εισφορά 2% επί του πλούτου τους .
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι κινούνται στα όρια του νόμου μετακινώντας ορισμένα είδη εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων από μετοχές εταιρειών, μέσω ειδικών εταιρειών χαρτοφυλακίου που συνήθως δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό. Αυτοί οι τύποι εικονικών εταιρειών επιτρέπουν στους υπερ-πλούσιους να αποφεύγουν ορισμένες μορφές φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές μόλις 0%-0,6% επιι του συνολικού εισοδημάτός τους, σύμφωνα με την έκθεση. Εν τω μεταξύ, οι φόροι εισοδήματος που επιβάλλονται στους περισσότερους πλούσιους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κενά και τις γκρίζες ζώνες κυμαίνονται μεταξύ 20% και 50%
Το Παρατηρητήριο Φορολογίας της ΕΕ καλεί τώρα τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2024 για να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με έναν παγκόσμιο ελάχιστο ετήσιο φόρο 2% που θα επιβάλλεται στον πλούτο – και όχι στο εισόδημα – των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας πλούτου που παρατηρείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση συνάντησε ανάμικτες αντιδράσεις. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι ένας φόρος περιουσίας θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, ενώ άλλοι έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ανισότητας και την αύξηση των εσόδων για τα κράτη.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο οι υπερ-πλούσιοι να αποφεύγουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους.
Σύμφωνα με έρευνα του Oxfam International oι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει εξαιρετικές αυξήσεις στον πλούτο τους ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης του κόστους ζωής από το 2020. 26 τρισεκατομμύρια δολάρια (63%) του συνόλου του νέου πλούτου καταλήφθηκαν από το πλουσιότερο 1%, ενώ 16 τρισεκατομμύρια δολάρια (37%) πήγαν στον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κερδίζει ένα μέσο άτομο ενώ ο αριθμός και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η προτεινόμενη φορολογία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για πολλά κράτη.