Υλικό-Συσκευές

Nvidia εναντίον Intel για Windows PC μέσω ARM

Η Nvidia, η εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά επεξεργαστών γραφικών και πλέον και στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης, εισέρχεται και στην αγορά επεξεργαστών  για PC αλλά και σε αυτή  της Intel μια και σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Reuters, η Nvidia έχει αρχίσει αθόρυβα να σχεδιάζει κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) για υπολογιστές που θα τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και θα κυκλοφορήσουν το 2025.

Οι επεξεργαστές αυτοί βασίζονται σε αρχιτεκτονική ARM, η οποία είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την Apple στα τσιπ M1 και M2 για Mac αλλά και σε όλα τα Smartphones, και εκμεταλλεύεται την στρατηγική της Microsoft να ενδυναμώσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε ότι αφορά τα Windows.
Αυτή η κίνηση της Nvidia αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Intel, η οποία είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά επεξεργαστών για PC εδώ και δεκαετίες, μια και οι  επεξεργαστές της ARM με τις επεμβάσεις και εξελίξεις που πραγματοποιούν μεγάλοι παίκτες, όπως για παράδειγμα η Apple, πέρα από ασυναγώνιστη ενεργειακή απόδοση έχουν πλέον και παρεμφερείς επιδόσεις με αρκετούς επεξεργαστές της Intel.

Η Nvidia δεν είναι η μόνη εταιρεία που σχεδιάζει να κατασκευάσει τσιπ που βασίζονται σε ARM για υπολογιστές. Η Advanced Micro Devices (AMD) σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει τσιπ για υπολογιστές με τεχνολογία ARM ενώ και η Qualcomm κατασκευάζει τσιπ που βασίζονται σε ARM για φορητούς υπολογιστές από το 2016 και σχεδιάζει να αποκαλύψει σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ένα κορυφαίο τσιπ που σχεδίασε μια ομάδα πρώην μηχανικών της Apple.

Η τάση προς τους επεξεργαστές που βασίζονται σε αρχιτεκτονική ARM για υπολογιστές αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στη βιομηχανία ημιαγωγών. Καθώς περισσότερες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο και απαιτούν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά τσιπ που μπορούν να χειριστούν πολύπλοκες εργασίες, έναν τομέα που οι επεξεργαστές της ARM αριστεύουν και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση από την Intel, παρότι προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ήδη όλες οι εφαρμογές που έρχονται μαζί με τα Windows 11 μπορούν να τρέξουν τοπικά σε επεξεργαστές ARM, όπως και πολλές γνωστές και δημοφιλείς εφαρμογές τρίτων για Windows, όπως για παράδειγμα ο Firefox και το Adobe Photoshop. Το τρέξιμο της τεράστιας βιβλιοθήκης εφαρμογών των Windows για επεξεργαστές x86 μπορεί να κάνει την Intel να αισθάνεται ασφαλής για τα επόμενα χρόνια, αλλά όσο αυξάνει η υποστήριξη επεξεργαστών ARM από όλο και περισσότερους εκδότες λογισμικού για Windows αντιλαμβανόμαστε ότι η πίεση προς την Intel αυξάνεται.

close menu