Ο «προδικαστηκάκης» δεν είναι κρητικός! Είναι ένα απολίθωμα του παρελθόντος, που θέλει να περάσει στην σημερινή εποχή και να μας επιβάλει συμπεριφορές και συνήθειες, που θα έπρεπε να έχουν ξεχαστεί. Πέρα από επιχειρηματικές «ιδιαιτερότητες» η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και οριστικά να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Τι εξυπηρετεί αυτός ο «επαγγελματίας;» Στους παλαιότερους ήταν πάρα πολύ γνωστός. Στους νεότερους πιθανότατα όχι, καθώς οι νεότεροι και δεν είναι πονηρεμένοι και δεν ξέρουν πέρα από τα «κουτάκια» των procedures και του «μπάη δε μπουκ».
Ο «Προδικαστικάκης» είναι ένα παλιό επάγγελμα, χαρακτηριστικό των «old fashion» διαγωνισμών, εποχής δεκαετίας το ’90. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι μεγάλοι διαγωνισμοί πληροφορικής στο δημόσιο, με πρώτον αυτόν του Taxis, (τον πήραν Bull-Siemens-Olivetti και γνωστοί υπεργολάβοι) στην τεράστια τότε αξία των 10 δισ. δραχμών, αλλά ευτελούς σήμερα που αντιστοιχεί σε μόλις 35 ψωροεκατομμύρια ευρώ!
Όπως είναι γνωστό μεγάλοι διαγωνισμοί τότε δεν έβγαιναν κάθε 15μέρες, όπως τώρα που «λεφτά υπάρχουν» και «όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα»!. Τότε οι διαγωνισμοί, λόγω πενιχρής χρηματοδότησης της μηχανογράφησης του Δημοσίου (δεν είχαμε τότε Ψηφιακή Διακυβέρνηση!), ήταν ελάχιστοι και γινόταν κυριολεκτικά χαμός στην διεκδίκηση.
Ήταν τότε που πολλές ελληνικές εταιρείες, λόγω και της πολιτικής προτροπής, μπήκαν (και σωστά) στην διεκδίκησή τους. Όμως δεν ήταν και λίγες εκείνες που χρησιμοποίησαν αθέμητα μέσα για να μπουν στο «παιχνίδι» και να πάρουν κομματάκι από την μεγάλη, τότε, πίτα των περίπου 80 δισ. δραχμών ή 235 (ψωρο)εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ.
Τότε εμφανίστηκε ο «Προδικαστικάκης»!
Τι έκανε αυτός;
Επισκεπτόταν μεγάλους συνήθως αναδόχους και τους «έκλεινε το μάτι» ότι πρέπει να τον βάλουν στο έργο, γιατί αυτός θα κατέβει μόνος τους ή με τους δικούς του και θα μπλοκάρει το έργο στο Συμβούλιο Επικρατείας. Το άκουσμα και μόνο «. . . Συμβούλιο Επικρατείας» σήμαινε για το έργο τουλάχιστον 18 μήνες καθυστέρηση. Οπότε οι υποψήφιοι ανάδοχοι ζύγιζαν τα πράγματα και αποφάσιζαν ανάλογα.
Δεν ήταν λίγες οι φορές, που πολλά σημαντικά έργα «κόλλησαν» στο Επικρατείας και στο «πήγαινε και έλα» των αποφάσεων με αποτέλεσμα να χαθούν τα ποσά του ΕΣΠΑ, χώρια τα ποσά από την εξοικονόμηση που θα επέφερε το σύστημα πληροφορικής. Ναι μεν σε αρκετά δεν έφταιγαν οι «προδικαστηκάκηδες», αλλά οι εγγενείς αδυναμίες της νομοθεσίας και της τότε πιάτσας.
Εδώ αναφέρουμε δύο «εμβληματικά» έργα των οποίων οι καθυστερήσεις τους έχουν ζημιώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο, άσχετα από ποιους λόγους καθυστέρησαν των «προδικαστηκάκιδων» συμπεριλαμβανομένων.
- Το πρώτο είναι οι «Κρατικές Προμήθειες» (ΕΣΗΔΗΣ) έργο πληροφορικής που ξεκίνησε στα μέσα του ‘90 και
- Το δεύτερο είναι το περίφημο «Σύζευξις», περίπου με την ίδια χρονική αφετηρία με τις «Προμήθειες», για το οποίο υπάρχει υπόσχεση του Σταύρου Ασθενίδη της «ΚτΠ», ότι θα παραδοθεί (όχι με τα χέρια ψηλά!) στο τέλος του 2024, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα.
Και συνεχίζουμε με τους «προδικαστικάκηδες».
Θα περιμένατε ότι με την πληθώρα των έργων, αλλά και την γαλαντόμα υπερδιαστασιολόγηση ορισμένων εξ αυτών, δεν θα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα του παρελθόντος στην πιάτσα της πληροφορικής.
Αμ, δε που δεν θα υπήρχαν;
Υπάρχουν και μάλιστα σε σημείο που η Κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές (επιτέλους) με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, όπως και μέτρα αναχαίτισης για τους κατ’ επάγγελμα λάτρεις των προδικαστικών προσφυγών. Αυτά είπε στο 6o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με έμφαση κυρίως στα έργα υποδομών και οδικών αξόνων. Εκεί υπάρχει ένα φαινόμενο που μπορεί να το ζήσουμε και στους διαγωνισμούς του «Ψη-Δια», όπου προκηρύσσονται εβδομαδιαίως διαγωνισμοί των 25 και 50 εκατ. ευρώ, όπου η συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών είναι πολύ μικρή. (Σας θυμίζει αυτό τίποτα?).
Ανάφερε επίσης ότι ενδεικτικό των ελλείψεων προσωπικού και της απουσίας ανταγωνισμού (Για τις Κατασκευές αναφέρθηκε. Μην ανταριάζεστε εσείς οι πληροφορικάριοι!) είναι ο μεγάλος όγκος έργων που έχουν ήδη εξασφαλίσει πολλοί κατασκευαστές (Πάντα για τις Κατασκευές και τα Οδικά Έργα λέμε). Ο κ. Σταμπουλίδης είπε πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς 700 εκατ. ευρώ και ό,τι είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης θα προκηρυχθεί μέχρι τέλος του χρόνου».
Αν ορισμένοι, που ξέρουν να διαβάζουν τις πίσω γραμμές του παπα-γά(λ)λου (και δεν είναι λίγοι), είδαν σαφέστατα ομοιότητες του σημερινού πονήματος με τα προδικαστικά μέτρα της European Dynamics στον διαγωνισμό του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), πρέπει να πούμε ότι στο σημερινό πόνημα, όπως έλεγαν οι παλιές καλές ταινίες, «οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική».
Σε αυτό το πόνημα δεν έχουν σχέση.
Σε επόμενο, πολύ κοντινό, θα έχουν . . . !
Αυτά για να μην φύγετε απορημένοι.
ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ
ΤΟ ΕΚΤ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στο προηγούμενο τεύχος οι παπα-γαλ(λ)ιές πρότειναν την ανάθεση στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου των μελετών για τους Εθνικούς Δείκτες για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ήδη φάγαμε κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν στην Έκθεση για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας στις χώρες Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας ετοιμάζουν και άλλη μία με τους Δείκτες DESΙ.
Εμείς, φυσικά και δεν μπορούμε να μην αποδεχτούμε αυτούς τους Δείκτες και τις Μελέτες, όμως ας έχουμε και τις δικές μας μετρήσεις.
Χρειάζονται, τουλάχιστον για να γνωρίζουμε τα πραγματικά εσωτερικά ψηφιακά της χώρας