Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό διάταγμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο επιβάλλει νέα κυβερνητικά ομοσπονδιακά πρότυπα και πολιτικές για την αναδυόμενη αυτή τεχνολογία. Το διάταγμα καλεί τους προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) να μοιράζονται τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης μοντέλων και των δοκιμών ασφαλείας πριν από τη δημόσια κυκλοφορία και να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των διακρίσεων, ενισχύοντας παράλληλα τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων. Επίσης, διατάσσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θεσπίσουν ένα κοινό πλαίσιο και μια κοινή διαδικασία που θα διέπει την υιοθέτηση και την προμήθεια εμπορικών συστημάτων ΑΙ.
Σύμφωνα με έκθεση της UBS, «το εκτελεστικό διάταγμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται σε μια εποχή που οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ δέχονται ήδη πιέσεις από τις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς και από τα μη ικανοποιητικά κέρδη και την καθοδήγηση».
«Η κίνηση αυτή ακολούθησε τα μέτρα που έλαβε νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κλείσει τα παραθυράκια και να αυστηροποιήσει την πρόσβαση της Κίνας στις εξαγωγές προηγμένων τσιπ και ημιαγωγών AI, γεγονός που επηρέασε τις μετοχές ημιαγωγών. Αλλά ενώ οι υπερβολικά επαχθείς κυβερνητικοί κανονισμοί μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για τη βιομηχανία, δεν πιστεύουμε ότι οι τελευταίες κινήσεις θα καταπνίξουν την καινοτομία AI», σημειώνει ο τραπεζικός «κολοσσός».
Οι τυποποιημένοι κανόνες και τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της εμπορικής υιοθέτησης της ανατρεπτικής τεχνολογίας. Οι τυποποιημένες διαδικασίες γύρω από την υιοθέτηση της ΤΝ από την κυβέρνηση και τους εργολάβους θα πρέπει να επιταχύνουν τη χρήση των εργαλείων «AI copilot» και «generative» στον εργασιακό χώρο, συμβάλλοντας στην αύξηση των άμεσων εσόδων από την ΤΝ. Οι νέες θέσεις επικεφαλής γραφείου ΤΝ και η ευκολότερη μεταναστευτική πορεία για τους εμπειρογνώμονες της AI θα πρέπει να προσφέρουν άλλη μια ουρά. Όσον αφορά τη ρύθμιση, πιστεύουμε ότι η θέσπιση κανόνων οδικής συναίνεσης τώρα, ενώ η υιοθέτηση και οι δυνατότητες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.
Η εναλλακτική λύση, όπου η πολύ ταχεία ανάπτυξη ξαφνικά ανακόπτεται από βαριές ρυθμίσεις (παραδείγματα αποτελούν τα κρυπτονομίσματα ή οι αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας), μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά μόνιμη ζημία.
Πόσο εύκολη είναι τελικά η νομοθετική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης; Σύμφωνα, πάντα, με την UBS, υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος μπορεί να ρυθμίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Η νομοθεσία Μπάιντεν είναι περισσότερο καρότο παρά μαστίγιο, βασιζόμενη στην εμπορική ελκυστικότητα των κυβερνητικών δαπανών και συμβάσεων ελλείψει ενός πιο ουσιαστικού μηχανισμού επιβολής. Αντίθετα, οι αυστηρότεροι έλεγχοι εξαγωγής τσιπ AI και οι κυρώσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα βάρυναν σημαντικά τις επηρεαζόμενες μετοχές. Οι πραγματικοί έλεγχοι θα απαιτούσαν από το Κογκρέσο να περάσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για την ΤΝ, γεγονός που μοιάζει απίθανο δεδομένης της μεγάλης διάστασης των κομματικών απόψεων», σημειώνει η UBS.
«Επομένως, δεν θα εκλαμβάναμε αυτό το βήμα αύξησης του ρυθμιστικού ελέγχου της ΤΝ ως αρνητικό για τον κλάδο. Δεδομένων των πρόσφατων πιέσεων πώλησης στον τομέα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν έκθεση μπορούν να αναζητήσουν τους ωφελημένους από την ΤΝ που έχουν υποχωρήσει, όπως οι παγκόσμιες μετοχές ημιαγωγών. Πρόσφατα αποτελέσματα στον τομέα της τεχνολογίας επιβεβαίωσαν τις ισχυρές δαπάνες για υποδομές AI μπροστά και υποστηρίζουν την προσδοκία μας για απότομη ανάκαμψη των εσόδων το επόμενο έτος. Με τη διεύρυνση της ζήτησης AI, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι τομείς μεσαίου κύκλου, όπως το λογισμικό και το διαδίκτυο, προσφέρουν την καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου εντός της παγκόσμιας τεχνολογίας. Προβλέπουμε ότι νέα εργαλεία παραγωγικότητας ενισχυμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη θα προωθήσουν την υιοθέτηση τα επόμενα τρίμηνα και θα ενισχύσουν τα άμεσα έσοδα από την ΑΙ».