Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο “Smart Countries Convention” την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του gov.gr και τη συγκέντρωση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου σε μία πλατφόρμα και το στόχο της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών έως το 2027. Ακόμη, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν πολύ εύκολα τις υπηρεσίες που αναζητούν. «Όλοι γνωρίζουμε τις γιγάντιες εξελίξεις και τις αλλαγές που έχει φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλους τους τομείς. Το Ai θα χρησιμοποιηθεί στις πλατφόρμες και τις εφαρμογές μας για τη διευκόλυνση της καθημερινής αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα το gov.gr θα εμπλουτιστεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μετατρέψει τη διαδικασία “Αναζήτηση” σε μια εύκολη και διασκεδαστική εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Υπουργού, με ειδική αναφορά στον ψηφιακό σχεδιασμό της καμπάνιας εμβολιασμού και στις προληπτικές εξετάσεις, αρχής γενομένης από τη μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, ανέφερε ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος η Ελλάδα βραβεύτηκε από τον WITSA, Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
«Η φιλοσοφία μας παραμένει πολιτοκεντρική. Όλες οι ψηφιακές μας υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι απλές και εύχρηστες από την οπτική γωνία του πολίτη Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, καθώς στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει χώρος για ψηφιακή γραφειοκρατία. Έτσι, αντικαθιστούμε τη ροή εγγράφων με τη ροή δεδομένων μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να φέρουν χαρτιά ή να στείλουν pdf στις δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, οι δημόσιες υπηρεσίες ανταλλάσσουν τα απαιτούμενα δεδομένα χωρίς να διατηρούν αντίγραφα. Έτσι, οι πολίτες κάνουν τη δουλειά τους απλώς «συναινώντας» και τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται με ασφάλεια. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Τα χθεσινά έντυπα πιστοποιητικά είναι η σημερινή διαλειτουργικότητα», τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου ως προς την κυβερνοασφάλεια και την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, στις ψηφιοποιήσεις αρχείων που υλοποιούνται με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην φιλοσοφία των οικολογικών data center, στην επέκταση του wallet με τη συμπερίληψη περισσότερων εγγράφων, στην ενίσχυση των εφαρμογών για «έξυπνες πόλεις» και στα μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα. «Είμαστε στη νέα εποχή της Ελλάδας. Η νέα φωτεινή πλευρά της Ελλάδας, μιας χώρας που αποφάσισε να αλλάξει υποδομές, να αλλάξει τις ψηφιακές της πολιτικές, να αλλάξει κυρίως τον τρόπο σκέψης της», κατέληξε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.