Η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) και η Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα (Club of Εconomic and Commercial Diplomats – ECDC), συνδιοργάνωσαν κλειστή εκδήλωση με θέμα τη μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου.
Η Enterprise Greece, ο επίσημος εθνικός φορέας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι το μόνο θεσμικό μέλος της Ένωσης, η οποία απαρτίζεται από 60 περίπου Εμπορικούς και Οικονομικούς Ακολούθους ξένων πρεσβειών. Η Ένωση έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο προώθησης της οικονομικής διπλωματίας, αφού τα Μέλη της έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πολιτιστικά, αναπτυξιακά, και όχι μόνο, μηνύματα στις χώρες προέλευσής τους.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο συναντήσεων που διοργανώνει η Enterprise Greece για την ενημέρωση των μελών της Ένωσης από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας για θέματα αρμοδιότητάς τους ή θέματα επικαιρότητας. Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο διοργανώνονται 10 τέτοιες εκδηλώσεις τον χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, διοργανώνονται ψηφιακές συναντήσεις προβολής των Περιφερειών, επιτόπιες επισκέψεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, συναντήσεις με ερευνητικά ιδρύματα και θεσμικούς φορείς κ.λπ.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης, είχε ο Πρόεδρος του Club και Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου, Ιωσήφ Κυπραίος.
Ο κ. Λιβάνιος, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε Εμπορικούς και Οικονομικούς Ακόλουθους από 27 χώρες, την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένης της καίριας σημασίας που απέκτησε η ψηφιοποίηση εν μέσω πανδημίας σε όλο το φάσμα των οικονομικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, η ανάλυση της «ελληνικής περίπτωσης» είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες, όπως φάνηκε και από την συζήτηση που ακολούθησε.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «οι σημαντικές μεταβολές που φέρνει στην καθημερινότητα του πολίτη, του επιχειρηματία ή του υποψήφιου επενδυτή ο ψηφιακός μετασχηματισμός εδράζονται στη λογική ότι, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον εμβολιασμό του πληθυσμού, για πρώτη φορά το κράτος πηγαίνει προς τον πολίτη και όχι το αντίστροφο που ίσχυε έως σήμερα. Έτσι, σήμερα, πάνω από 1.300 υπηρεσίες διευθετούνται μέσω υπολογιστή και κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται».
Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «επιτέλους το κράτος παύει να αντιμετωπίζει τον πολίτη ή τον επιχειρηματία ως κλητήρα, ζητώντας του να προσκομίζει στοιχεία που το δημόσιο ήδη έχει στη διάθεσή του. Έτσι, εξοικονομεί χρόνο και ανθρώπινους πόρους».
Παραθέτοντας τις μεγάλες προκλήσεις που διανοίγονται, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι «η αποχαλκοποίηση των τηλεπικοινωνιών, το 5G, με αιχμή τις οπτικές ίνες και το προσιτό και προσβάσιμο σε όλες τις περιοχές πραγματικά γρήγορο ίντερνετ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δημιουργία έξυπνων πόλεων, το δορυφορικό ίντερνετ, είναι κάποιοι από τους κεντρικούς πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας».