Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Παρέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ», το έργο SMILE NET.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω του έργου “SMILE NET”, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναβάθμισε το σύνολο των υπηρεσιών του πανελλαδικά, δίνοντας έμφαση στην προστασία παιδιών σε κίνδυνο, καθώς και ατόμων από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω του έργου “SMILE NET“, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναβάθμισε το σύνολο των υπηρεσιών του πανελλαδικά, δίνοντας έμφαση στην προστασία παιδιών σε κίνδυνο, καθώς και ατόμων από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών.
Η κα Αννίκα Δρανδάκη, από τα Συντονίστρια Προγραμμάτων του Οργανισμού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ο κος Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε: «Στο “Χαμόγελο” η χρήση της τεχνολογίας ήταν και παραμένει προτεραιότητα καθώς αναβαθμίζει ουσιαστικά τις υπηρεσίες μας προς τα παιδιά και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και άμεσους, γιατί η τεχνολογία μπορεί και σώζει ζωές. Το “Χαμόγελο” πάντα ήταν εκεί αρωγός του κράτους και των θεσμών του σε εξαφανίσεις, έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις. Όλα όσα λειτουργούμε, αλλά και όλα όσα παρουσιάζουμε σήμερα, τίθενται στη διάθεση των θεσμών απολύτως δωρεάν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Amber Alert Hellas, που σε άλλα κράτη μόνο η ετήσια συντήρησή του στοιχίζει χιλιάδες ευρώ.
»Η Ομάδα Τεχνολογίας που έχουμε συγκροτήσει -και στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά οι μεγαλύτερες πολυεθνικές αλλά και ελληνικές εταιρείες του κλάδου- μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά να διαθέτουμε, χωρίς απολύτως κανένα κόστος, τεχνολογία αιχμής. Τώρα χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μας δόθηκαν και επιπλέον εργαλεία για να αναβαθμίσουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας με στόχο την προστασία των παιδιών και πιο ευάλωτων της κοινωνίας μας».
Η κα Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, αναφέρθηκε στη μεγάλη εμβέλεια των δράσεων του Οργανισμού, σε συνεργασία και συνέργεια με Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe-MCΕ), το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC) κ.ά., όπου μέσω αυτών διδάχτηκε καλές πρακτικές. Σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ηγείται σε διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, τους εκπαιδεύει, δίνει τα τεχνολογικά εργαλεία του, την τεχνογνωσία και εμπειρία του.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνηση ο οποίος δήλωσε «Το “SMILE NET”, είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό έργο για την πρόληψη και την προστασία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο. Με ικανοποίηση, ξεναγήθηκα στην υπερσύγχρονη «Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών Έκτακτων Αναγκών και Διαχείρισης Καταστροφών» και συγχαίρω όλη την ομάδα για το έργο της, αλλά και τις πολλαπλές δυνατότητες και λειτουργίες που διαθέτει. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους και όσες εργάζονται άοκνα στον Οργανισμό με στόχο να βοηθούν κόσμο. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στεκόμαστε αρωγοί στο έργο που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για σχεδόν 30 χρόνια και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα χαμόγελα».
Παρουσιάστηκε, έπειτα, η «Ομάδα Τεχνολογία για το Παιδί» του Οργανισμού και ο ρόλος της, από τον κο Αντώνη Τσιμπούκη, CEO CISCO Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου και Βαλκανίων ο οποίος υπογράμμισε«Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε το “Χαμόγελο” να πετύχει το έργο του. Είμαστε πάνω από 20 χρόνια σε αυτή τη σύμπραξη, και ενώ στην πραγματική ζωή μπορεί να είμαστε ανταγωνιστές στο “Χαμόγελο” δουλεύουμε μαζί για ένα κοινό σκοπό, τον ανθρώπινο παράγοντα. Ώστε να ενσωματώσουμε όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες στο δίκτυο υπηρεσιών του Οργανισμού, και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πλέον το Χαμόγελο διαθέτει τεχνολογία stateoftheart».
Η νέα συνεργασία του Οργανισμού με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών δίνει τη δυνατότητα όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό να γίνονται προσβάσιμα και σε άτομα κωφά ή βαρήκοα και στο πλαίσιο αυτό, η κα Βενέττα Λαμπροπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, πραγματοποίησε χαιρετισμό: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και που το “Χαμόγελο” μας προσέγγισε ώστε να ενώσουμε δυνάμεις για να υποστηρίξουμε και άτομα κωφά ή βαρήκοα».
Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις όλων των έργων που εντάσσονται στο “SMILE NET” και που κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί, ως σύνολο, θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Οργανισμού να σώζει ζωές.
Ο κος Ιωάννης Μερτζάνης, CEO «SINGULARLOGIC A.E.» ευχαρίστησε το «Χαμόγελο», που μέσω της Ομάδας Τεχνολογίας, βοήθησε τις εταιρείες να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και πιο ευαίσθητοι ως προς τη χρήση της Τεχνολογίας. Ο κος Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής «SINGULARLOGIC A.E.», παρουσίασε το σύστημα EMAAS (European Missing Alert Automated System), το Σύστημα παραγωγής και δημοσιοποίησης υλικών εξαφάνισης για το “Amber Alert Hellas” και το “Missing Alert Hellas” και ανέφερε «Αυτό που είναι άκρως σημαντικό είναι η ταχύτητα ενεργοποίησης από την ιδέα στην πράξη της, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εξαφανίσεων. Μόλις σε λίγα λεπτά κάθε Μέσο και συνεργαζόμενος φορέας, λαμβάνει το υλικό που χρειάζεται να δημοσιοποιήσει. Για τον λόγο αυτό βραβεύτηκε και το 2023 στα ΔΕΗ BITE Awards, με Gold Award για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση ενώ έλαβε και την κορυφαία διάκριση Platinum Award για το 2023». Το EMAAS διαθέτει διασυνοριακές λειτουργίες και το οποίο –όπως ανέφερε– με τη βοήθεια της «Ομάδας Τεχνολογίας για το Παιδί» θα ενισχυθεί με επιπλέον υποστηρικτικές εφαρμογές, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακόμα ταχύτερα.
Ο κος Δημήτρης Βασιλόπουλος, Executive Director Public Business Unit «ΝΕΤCOMPANY- INTRASOFT» σημείωσε πως μέσω του “Χαμόγελου” δίνονται νέες ιδέες και πιθανά σενάρια, που μπορεί η Τεχνολογία που παρέχουν να αξιοποιηθεί για την κοινωνική συνοχή. Ο κος Σωτήρης Μεταξάς, CEO «ASSISTANT SOLUTIONS», ανέλαβε να παρουσιάσει την εφαρμογή “VAPPY SMILE”·ένα Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης και Ενημέρωσης Εθελοντών και συνεργαζόμενων φορέων και δράσεων σε περίπτωση εξαφάνισης ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που μπορεί σε πραγματικό χρόνο, με ασφάλεια, κινητοποιήσει 4.000 πιστοποιημένους εθελοντές του Οργανισμού, καθώς κάθε λεπτό μετράει σε περιστατικά κρίσης.
Ο κος Κώστας Μπούρος, Διευθυντής Τεχνολογίας «G4S TELEMATIX» μίλησε για το ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Βοήθειας Ατόμων σε Κίνδυνο μέσω Υπηρεσιών Εντοπισμού, που η εταιρεία ανέπτυξε για χάρη του Οργανισμού και εξέλιξε αναφέροντας τις ειδικές συσκευές, υψηλής ποιότητας και ακρίβειας συσκευές εντοπισμού GPS trackers, που περιλαμβάνει και ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης καθώς και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με οργανισμούς -«Το Χαμόγελο του Παιδιού», Αστυνομία, Πυροσβεστική.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων «ADAPTIT», κος Αθανάσιος Τζαφέρης, ευχαρίστησε για την τιμή να συμμετέχουν στο έργο αυτό και ανέφερε «Ζήσαμε, βιώσαμε το μεγάλο πάθος που διακρίνει “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και που είναι αυτό που το έχει οδηγήσει, αλλά και εμάς μαζί, με επιτυχία να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια και να βάλουμε το λιθαράκι μας να πάμε παρακάτω», και ο κος Λευτέρης Κολτσίδας , ΙCT & Presales Director «ADAPTIT» με τη σειρά του παρουσίασε το Εθνικό Δίκτυο Ψηφιακής Αυτόνομης και Αμφίδρομης Επικοινωνίας. Το ασφαλές, ψηφιακό αμφίδρομο δίκτυο ασύρματων επικοινωνιών αυτό, που μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η βελτίωση των επικοινωνιών φωνής και δεδομένων ειδικά για επιχειρήσεις εκτάκτων αναγκών και έρευνας και διάσωσης, παράλληλα με τη δυνατότητα online GPS tracking. Μέσω του Δικτύου,ανέφερε, συνδράμουμε άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τις υπάρχουσες υποδομές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και να μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτόνομα ακόμη και σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών.
Η απόδειξη όσων συζητήθηκαν στην εφαρμογή όλων αυτών των τεχνολογιών για τη διάσωση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποτέλεσε η παρουσίαση της Κινητής Επιχειρησιακής Μονάδα Επικοινωνιών έκτακτων αναγκών και διαχείρισης καταστροφών από τους κο Κολτσίδα, κο Ιωάννη Νταλαμάγκο, General Manager «VISIOTEC» και κο Φάνη Σπανό, Μηχανικός «NIKAS BUSES» και μέλος της Ομάδας Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού. Η Μονάδα συντονίζεται και κατευθύνεται επίσης από την Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού ενώ ο συντονισμός πραγματοποιείται μέσω GPS και live στίγματος ασύρματης επικοινωνίας real time. Τα monitors δίνουν εικόνα του στίγματος του κάθε διασώστη στο πεδίο.
Η Μονάδα ως Συντονιστικό Κέντρο είναι σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε διαρκή σύνδεση και επικοινωνία με το Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και τα τηλεφωνικά Κέντρα των 4 Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργεί («Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000», «Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017».