Κάποτε η ευφορία των τίτλων για την κατακύρωση ψηφιακών έργων στα Μέσα Ενημέρωσης τελειώνει.
Κάποτε οι ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο για την ενίσχυση της μετοχής χάνουν την απήχησή τους.
Κάποτε οι πόροι του Ταμείου θα τελειώσουν.
Και οι ανάδοχοι είναι ενώπιοι των υποχρεώσεών τους και ενωπίω με την πραγματικότητα, που δεν είναι καμία άλλη από την υλοποίηση των έργων και την παράδοσή τους.
Κάποτε θα ερχόταν.
Και ήρθε!
Ο λόγος για τις βαριές υποχρεώσεις της υλοποίησης των ψηφιακών έργων που έχουν ανατεθεί (όλοι γνωρίζουμε πως) στην «ομπρέλα» των πρώτων αναδόχων, στους «ορόφους» των υπεργολάβων και στους «εν συνθλίψει» υπεργολάβους λόγω της κλιμακούμενης και εξελισσόμενης ανισομερούς πίεσης της υλοποίησης.
Σε όλα τα «πηγαδάκια» του 13ο e-Government Forum, που δεν ήταν και λίγα, το θέμα ήταν πως θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων και πως θα τηρηθούν οι βαριές υποχρεώσεις των αναδόχων και φυσικά οι προθεσμίες. Και ακούστηκαν αιχμηρότατα σχόλια από εκπροσώπους Δημοσίων Φορέων, αλλά και πάρα πολλά στελέχη του δημοσίου τομέα. Από την πλευρά των εταιρειών πληροφορικής υπήρξε ένας αντίλογος, αλλά όχι και από την πλευρά των τηλεπικοινωνιών, η απουσία των οποίων από το e-Government Forum σχολιάστηκε αρνητικότατα και συσχετίστηκε με το ορατό «τσαλάκωμα» από τις βαριές ευθύνες υλοποίησης.
Οι «μουρμούρες» των Φορέων και των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ηχηρότατες και απόλυτα δικαιολογημένες, γιατί ελάχιστα γίνονται για την προετοιμασία υλοποίησης. Βέβαια οι εταιρείες πληροφορικής που «θα φάνε στη μούρη» το βαρύ έργο της υλοποίησης ετοιμάζονται να μην εξελιχθούν σε «Ιφιγένειες», καθώς οι εταιρείες των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες λειτουργούν κυρίως ως ταμειακές και τραπεζικές πλατφόρμες και όχι ως επικεφαλής integrators, ρίχνουν ήδη την πίεσή τους στους υπεργολάβους. Κυρίως η μία εξ αυτών που έχει ανοίξει «μέτωπο» αντιπαράθεσης με βαρέα Μέσα Ενημέρωσης. Και αυτό το λέμε, καθώς ήταν γνωστό στους παροικήσαντες και στους παροικούντες κυβερνητικούς πως οι τραπεζικές εγγυητικές του RRF για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς θα ξεπερνούσαν συνολικά τα 800 μύρια ευρώ, γεγονός που απαιτεί υψηλή ταμειακή ευρωστία και ρευστότητα, που δεν την έχει συνολικά η πιάτσα της πληροφορικής.
Ο κόσμος τού Δημοσίου ξέρει ως integrators τους ορίτζιναλ πληροφορικάριους και όχι τους Τηλεπικοινωνιακούς ή τους Δικτυάδες. Αυτούς τους έχει δοκιμάσει στο «Σύζευξις», που είναι στα πατώματα και θέλει ένα κάρο νέα μύρια μπας και τελειώσει το 2025. Για να μην συνεχίσω με τα άλλα εξ ίσου «επιτυχημένα» έργα στις «Ζμαρτ Σίτις», αλλά και των αναθέσεων έργων Ψηφιακής Ασφάλειας που εξελίσσονται σε έργα ψηφιακής α(να)σφάλειας!
Με λίγα λόγια το μοντέλο της εν ριπή οφθαλμού κατακύρωσης των ψηφιακών έργων του RRF σε έναν υποψήφιο και μοναδικό ανάδοχο που εμφανίζεται στην προκήρυξη και μετά στέλνει τους υπεργολάβους του, δεν περπατάει πια. Ούτε και η μοιρασιά μέσω «εργαλειοθηκών» (Μην μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί δεν συμφέρει. Όχι προφανώς εμάς), που ναι μεν έδωσαν αποτέλεσμα αρχικά, αλλά τα «εργαλεία» ξεπεράστηκαν ή παραγνωρίστηκαν.
Αυτό το μοντέλο τ ε λ ε ί ω σ ε!
Έκανε τον κύκλο του και τον έκλεισε για όσους δεν το κατάλαβαν.
Προφανώς και θα συνεχίσουμε, γιατί μόλις τώρα αρχίσαμε τα των υλοποιήσεων τεκταινόμενα.
ΠΑΠΑΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ» ΤΟΥ 13ΟΥ e-GOVERNMENT FORUM
«Όποιος και να είναι αυτός που ανάλαβε το έργο, ας κοπιάσει! Τον περιμένουμε να το υλοποιήσει μετά βαΐων και κλάδων»
Αυτή ήταν μία χαρακτηριστική φράση πολύπειρου διευθυντικού στελέχους μεγάλου δημοσίου φορέα, που καταδεικνύει αυτά που λέγαμε εδώ και καιρό για την τύχη πολλών ψηφιακών έργων του RRF. Αυτών που ανατέθηκαν μέσα από «εργαλειοθήκες» χωρίς να μπουν οι Φορείς στις διαδικασίες, σχεδιασμού, ωρίμανσης και προετοιμασίας. Ήταν τότε που οι πρόσφατες εποχές ξεχείλιζαν από υπερφίαλη βεβαιότητα ότι «Unternehmen über alles» (Γερμανιστί «Υπεράνω όλων οι Επιχειρήσεις») και πλέον αυτών (των επιχειρήσεων δηλαδή) το απολύτως τίποτα.
Και αυτό να το καταλάβω για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δεν έχουν εμπειρία από βαριά δημόσια έργα ψηφιακών υπηρεσιών και την ολοκλήρωσή τους. Άντε να ΄χουν εμπειρία από κανένα «Σύζευξις», που και αυτό είναι σε τραγική κατάσταση υλοποίησης! Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να έχουν εμπειρία από βαριά και σύνθετα έργα στους τομείς των Νοσοκομείων, της Κοινωνικής Ασφάλισης ή και από έργα Ψηφιακής Ασφάλειας. Βέβαια έχουν «δάνεια εμπειρία», δηλαδή αυτή των συνεργατών και των υπεργολάβων τους. Όμως φτάνει αυτό; Προφανέστατα και όχι!
Και αυτό σας το λέω εν πλήρει γνώσει των γραφομένων, καθώς θα σας μεταφέρω αυτούσια φράση υψηλού ισταμένου manager έργων του RRF γνωστότατης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, γνωστής για τις οβιδιακές αλλαγές των μετοχικών σχημάτων της την τελευταία 15ετία.
«Εμείς project management κάνουμε. Την υλοποίηση την έχουν οι συνεργάτες μας»!. . . Άλαλα τα χείλη των ασεβών, καθώς σε αυτή την εταιρεία έχουν αναθέσει την ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους !!!. . .
Και μην πιάσουμε την ανυπαρκτοϋπαρκτή δικαιολογία της απουσίας ή ανυπαρξίας στελεχών υλοποίησης έργων από τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, γιατί οι τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης διατυπώνουν όλο και πιο εμφατικά προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ηγεσία της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» την σοβαρότητα των λεπτομερειών, που θα χτυπήσουν αργά ή γρήγορα.
Ότι επιτέλους πρέπει να δηλώνονται ονομαστικά οι ομάδες έργων των αναδόχων, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο ότι ένας «υλοποιητής» απασχολείται καθημερινά σε τρία, τέσσερα ή και παραπάνω έργα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ψηφιοποιήσεων, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος παίρνει στα χέρια του τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών!
Αυτά ήταν ελάχιστα από τα πάρα μα πάρα πολλά (όχι και τόσο θετικά) σχόλια και σχολιανά που ακούστηκαν στο 13ο e–Government Forum, από το οποίο οι απουσίες βασικών αναδόχων αποδόθηκαν από τους Σύνεδρους στις «φωλιές» τους.
Και κάτι το ύστερον και έσχατον:
Από το 2024 τα υπονοούμενα θα δώσουν τη θέση τους σε «φωτογραφίες» υψηλής ευκρίνειας και σε «πιστοποιητικά» αφελούς ανάληψης ψηφιακών έργων και άστοχών ενεργειών υλοποίησης της κατηγορίας
Συνελόντι ειπείν, η περίοδος χάριτος τελείωσε.